Μαγειρεύουμε αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο
Μια διαφορετική ιδέα για το πασχαλινό τραπέζι - ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας μας δίνει τη συνταγή.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό το πιάτο παίζουν οι αβρωνιές, τις οποίες βρίσκουμε στις υπαίθριες αγορές, σε εξειδικευμένα μανάβικα και στις λαϊκές. Η εποχή της αβρωνιάς διαρκεί λίγο. Αρχίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου και, ανάλογα με τον καιρό, τραβάει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι αβρωνιές ή βρυωνιές ή και οβριές (Tamus communis), με τη χαρακτηριστική πικρή τους γεύση, προσομοιάζουν γευστικά μόνο με τα άγρια σπαράγγια ή αγρέλια (Asparagus acutifolius L.), τα οποία, επειδή φύονται και σε μεγαλύτερο υψόμετρο, μπορεί να τα μαζεύουν και μέχρι τον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Οποιαδήποτε άλλη εποχή, τα αντικαθιστούμε με καλλιεργημένα σπαράγγια.
Αβρωνιές με κρεμμυδάκια στιφάδο
Χρόνος: 30 λεπτά
Εύκολη
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
600 γρ. αβρωνιές (ή 600 γρ. άγρια σπαράγγια)
600 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, αλατοπιπερωμένα
200 ml ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 δαφνόφυλλο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3-4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι
πιπέρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις αβρωνιές. Τα ζεματάμε, ξεχωριστά, σε άφθονο, βραστό κι αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τα αλατοπιπερωμένα κρεμμύδια για στιφάδο για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το δαφνόφυλλο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ντομάτα και να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τις αβρωνιές, αρτύζουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε, κουνώντας οριζοντίως την κατσαρόλα για να πάει παντού, συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Το φαγητό αυτό τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα
Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά
Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr