Συνταγή: Λαδένια Κιμώλου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Παραδοσιακά, φτιάχνεται μόνο με κρεμμύδια και ντομάτες. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε ελιές, κάππαρη ή και αντζούγιες.
Λαδένια Κιμώλου
Χρόνος: 2 ώρες
Εύκολη
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
500 γρ. αλεύρι για ψωμί
10 γρ. ξηρή μαγιά
4 ώριμες, σφιχτές ντομάτες χωρίς τα σπόρια τους, κομμένες σε ροδέλες
3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
70 + 90 ml ελαιόλαδο
350 ml χλιαρό νερό
λίγη ζάχαρη
αλάτι
φρέσκια ρίγανη
χοντρό αλάτι
πιπέρι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και τα 70 ml ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Την αφήνουμε σκεπασμένη, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ανοίγουμε με τα χέρια σε καλά λαδωμένο ταψί, δημιουργώντας με τα δάχτυλά μας βαθουλώματα στην επιφάνειά της. Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τη ρίγανη, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη, προσθέτουμε το χοντρό αλάτι και το πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο στο χαμηλότερο ράφι, για περίπου 50 λεπτά.
Από την Άρτεμη Χάλαρη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food stylist: Tina Webb
Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr