Food & Drink|13.05.2020 14:26

Ένα ολλανδικό εστιατόριο κρατάει... ρομαντικά τις αποστάσεις

Newsroom

Καθώς επαναλειτουργούν σιγά-σιγά ή ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν, πολλά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να διερευνούν τις δυνατότητες της νέας κανονικότητας· να αναζητούν τρόπους να κρατούν τις αποστάσεις προστατεύοντας τόσο το προσωπικό όσο και τους πελάτες τους από τον κορονοϊό και προτείνοντας, ταυτόχρονα, κάτι καινούργιο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό του Μediamatic Eten, του χορτοφαγικού εστιατορίου και μπαρ στο ολλανδικό καλλιτεχνικό κέντρο Mediamatic.net, που διερευνά τις συνδέσεις μεταξύ βιολογίας, τέχνης, σύγχρονου σχεδιασμού και κοινωνίας. «Επανασχεδιάζουμε το “μαζί”», δηλώνουν οι εμπνευστές του, που προτείνουν ένα νέο χωροταξικό μοντέλο που επιτρέπει σε όσους το επιλέξουν για το φαγητό τους να επανασυνδεθούν με τον έξω κόσμο παραμένοντας προστατευμένοι.

φωτογραφία: Anne Lakeman (Mediamatic Amsterdam)

Στον εξωτερικό του χώρο, μπροστά σ’ ένα από τα κανάλια του Άμστερνταμ, το εστιατόριο δημιούργησε τα Serres Séparées, μια σειρά από μικρά γυάλινα σπιτάκια, σαν θερμοκήπια, πλάι στο νερό, στο καθένα από τα οποία θα μπορούν να δειπνήσουν δύο άτομα. Τα πιάτα θα σερβίρονται πάνω σε ξύλινες σανίδες, ούτως ώστε οι σερβιτόροι, που θα φορούν προστατευτικές ασπίδες και γάντια, να μην έχουν άμεση επαφή με τους πελάτες. 

φωτογραφία: Willem Velthoven (Mediamatic Amsterdam)

Οι πρώτες εικόνες από τη δοκιμαστική λειτουργία αυτού του πρωτότυπου εστιατορίου που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Mediamatic κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού. Τα τραπέζια έγιναν ανάρπαστα. Παρότι ακόμη στην Ολλανδία οι χώροι εστίασης δεν έχουν ξανανοίξει τις πόρτες τους (αναμένεται να επιστρέψουν την 1η Ιουνίου), οι κρατήσεις ήδη καλύπτουν όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Όπως επισημαίνουν όμως κι οι ίδιοι οι δημιουργοί του, όλα εξαρτώνται από από τις οδηγίες των τοπικών και εθνικών αρχών.

ΚορονοϊόςεστιατόριοΆμστερνταμ