Η ανατομία ενός burger
Βαγγέλης ΔρίσκαςΈχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, σου δίνει άπειρο χώρο για να παίξεις με τα υλικά βρίσκοντας κάθε φορά διαφορετικές ισορροπίες, ένα καλό burger, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Πάμε να δούμε, ένα-ένα, τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του.
► Κρέας
Τα ιδανικά κομμάτια είναι η ελιά και το κιλότο σε ίσες αναλογίες. Με το μείγμα αυτό έχουμε τέλεια γεύση, σωστή αναλογία σε λίπος που είναι απαραίτητο για να δώσει υγρασία και νοστιμιά αλλά όχι τόσο πολύ ώστε το burger να συρρικνωθεί στο ψήσιμο. Αν ο κιμάς είναι από μοσχάρια ράτσας Black Angus ή Wagyu, τότε η γεύση των burgers σίγουρα θα είναι πιο δυνατή και η νοστιμιά ξεχωριστή.
► Σάλτσα
Μαγιονέζα με κέτσαπ και λίγη άλμη από τις πίκλες είναι ο κλασικός συνδυασμός για μια συνοδευτική σάλτσα. Ανάλογα με τις προτιμήσεις όμως ένα burger μπορεί να έχει μόνο μαγιονέζα, ή μουστάρδα, ή κέτσαπ. Οι πιο τολμηροί θα πειραματιστούν προσθέτοντας λίγη σκόνη κάρι, ή πικάντικη sriracha, που, μολονότι καίει υπερβολικά, ταιριάζει απόλυτα με το κορεάτικο κίμτσι, το τουρσί λάχανο που είναι τώρα της μόδας ή με μαγειρεμένες σάλτσες όπως μανιτάρια με κρέμα γάλακτος ή σάλτσα blue cheese.
► Τυρί
Οι επιλογές είναι πολλές: έμενταλ για απαλή γεύση, τσένταρ για γλυκιά γεύση, παλαιωμένο τσένταρ για πολλή νοστιμιά, brie, παρμεζάνα, κατσικίσιο, blue cheese για ιδιαίτερα γούστα. Τριμμένη φέτα και γραβιέρα για την ελληνική εκδοχή του. Κάθε τυρί στέλνει το burger σε διαφορετική γευστική κατεύθυνση.
► Ντομάτα, μαρούλι και κρεμμύδι
Σφιχτή, ώριμη ντομάτα, κομμένη την τελευταία στιγμή για να διατηρήσει τη ζωντάνια της. Το καλοκαίρι τα πομοντόρια που είναι πιο σαρκώδη είναι ιδανικά. Δοκιμάστε όμως να ενισχύσετε τη γεύση του burger βάζοντας λιαστή ντομάτα ή ψητή στον φούρνο.
Φύλλα μαρουλιού για απαλή γεύση, γαλλική σαλάτα για βουτυράτη γεύση, άισμπεργκ για τραγανή υφή, λόλα ρόσα ή σγουρή πράσινη για την εμφάνιση, ραντίτσιο για την ευχάριστη πικράδα του, όλα έχουν θέση στο burger. Η επιλογή είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.
Όσο για τα κρεμμύδια, κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες και αφήστε τα για μία ώρα σε παγωμένο νερό στο ψυγείο για να αποβάλουν την αψάδα τους. Συνδυάστε τα με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σε κάθε περίπτωση μην τα κόψετε από νωρίς και μην τα αφήνετε για πολλή ώρα κομμένα πριν τα χρησιμοποιήσετε, εκτός αν τα έχετε μέσα στο νερό όπως σας προανέφερα.
► Ψωμάκι
Εδώ χρειάζεται τέχνη. Πρέπει να είναι μαλακό, αφράτο και αρκετά συμπαγές ταυτόχρονα για να συγκρατήσει το περιεχόμενο χωρίς να διαλυθεί. Τα έτοιμα κλασικά αφράτα ψωμάκια με το σουσάμι είναι η πρώτη λύση. Αξίζει όμως να δοκιμάσετε να φτιάξετε ψωμάκια με ζύμη μπριός, που είναι ιδανική γι’ αυτή τη δουλειά. Πολλοί σερβίρουν τα burgers με bagels, που έχουν και αυτά ενδιαφέρον. Δοκιμάστε διάφορες εκδοχές για να βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό.
► Σαλάτα
Τριμμένο αγγουράκι τουρσί με μαγιονέζα, κάππαρη και μουστάρδα, ή coleslaw με λάχανο, καρότο, σέλερι και γλυκό ντρέσινγκ μαγιονέζας είναι μια εθιστικά νόστιμη σαλάτα. Αυτές είναι οι δύο κλασικές αμερικανικές συνοδευτικές σαλάτες.
► Τα συνοδευτικά
Πίκλες αγγουριού για την τραγανή τους υφή και γλυκόξινη γεύση. Τηγανητά κρεμμύδια για να δώσουν πιο βουτυράτη υφή όταν χρησιμοποιούμε άπαχο μπιφτέκι και μικρότερη ποσότητα σάλτσας. Καραμελωμένο μπέικον, τραγανό με ελαφρώς γλυκιά και αλμυρή γεύση ταυτόχρονα, κάνει το γευστικό αποτέλεσμα πιο πολύπλοκο. Τραγανά στικς πατάτας ή αυγό τηγανητό για τους αθεράπευτα πληθωρικούς! Λεπτές φέτες από πικάντικο λουκάνικο, πεπερόνι ή τσορίθο για spicy νότες.
Διαβάστε εδώ συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας λαχταριστά σπιτικά burgers
Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών