Στις σαλάτες το ντρέσινγκ κάνει τη διαφορά
Βαγγέλης ΔρίσκαςΣτους συνδυασμούς των υλικών μπορούμε να φτάσουμε μέχρι εκεί που φτάνει η φαντασία μας. Ακόμα και σε κοινές, καθημερινές σαλάτες, όπως μια πράσινη ανάμεικτη ή μια κλασική χωριάτικη, δύο έξτρα υλικά στο ντρέσινγκ και ο τρόπος που θα ετοιμάσουμε τα σαλατικά θα δώσουν άλλον αέρα.
Σκεφτήκαμε τώρα που ο καιρός είναι ο πλέον κατάλληλος για να σερβίρουμε ωραίες σαλάτες ακόμα και ως κύριο γεύμα να σας εμπνεύσουμε και να σας προτρέψουμε να μπείτε στην κουζίνα σας και να φτιάξετε τις πιο ξεχωριστές σαλάτες.
Σας προτείνουμε 8 διαφορετικά ντρέσινγκ για κάθε περίπτωση, που θα αναβαθμίσουν και θα μεταμορφώσουν ακόμα και την πιο απλή σαλάτα. Να έχετε πάντα υπόψη ότι κάθε ντρέσινγκ πρέπει να έχει μια χρυσή ισορροπία μεταξύ ξινού, αλμυρού και γλυκού, τα υλικά να είναι πολύ καλά αναμειγμένα, οπότε ένα σέικερ ή ένα μικρό μπλέντερ ή πολυκόπτης είναι απαραίτητα, και πως ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό ή φρέσκο μυρωδικό θα απογειώσει το αποτέλεσμα.
Ετοιμάστε μεγαλύτερη ποσότητα και διατηρήστε τη σε ένα βάζο στο ψυγείο, ώστε να είναι διαθέσιμη κάθε φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε μια σαλάτα.
Η κλασική βινεγκρέτ με νέα ματιά
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο ή μπαλσάμικο)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- λίγο αλάτι και πιπέρι
Ανακατέψτε πρώτα το ξίδι με το μέλι και τη μουστάρδα, προσθέστε το κρεμμύδι, το αλάτι και τα φύλλα από το θυμάρι, λίγο πιπέρι και ρίξτε τελευταίο το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο ντρέσινγκ. Ταιριάζει πολύ με όλες τις πράσινες ανάμεικτες σαλάτες, με βραστά πράσινα λαχανικά, με πατατοσαλάτα, με σαλάτες που έχουν επιπλέον τυριά, ή θαλασσινά.
Βινεγκρέτ με πορτοκάλι, φέτα και καρύδια
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φέτα
- 1 κουτ. σούπας τριμμένα καρύδια
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- λίγο αλάτι
Ανακατέψτε πρώτα τη φέτα με το ελαιόλαδο και μετά ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύοντας προσθέστε τα καρύδια, το θυμάρι και λίγο αλάτι. Δοκιμάστε αυτό το ντρέσινγκ με παντζάρια, με φρέσκο τρυφερό σπανάκι, με πικρά σαλατικά και σε σαλάτες με φακές, κινόα, κέιλ, ή με ψητά καρότα.
Ντρέσινγκ με blue cheese
- 25 γρ. τριμμένο blue cheese
- 5 κουτ. σούπας γιαούρτι
- 5 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 2 κουτ. σούπας ξίδι (κατά προτίμηση λευκό)
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ελάχιστο τριμμένο σκόρδο
- πιπέρι
Ανακατέψτε πρώτα το blue cheese με το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το ξίδι και λίγο πιπέρι. Προσθέστε μετά τη μουστάρδα, το γιαούρτι και τη μαγιονέζα. Αφήστε το ντρέσινγκ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε. Είναι ιδανικό για πράσινες σαλάτες, με μαρούλι, για γαλλική σαλάτα ή για μια ανάμεικτη σαλάτα με ψημένα μοσχαρίσια φιλετάκια σαν ταλιάτα ή με ψητό κοτόπουλο. Για έξτρα γεύση προσθέστε λίγα τριμμένα καρύδια ή πεκάν.
Ντρέσινγκ ρεμουλάντ
- ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 κουτ. ψιλοκομμένη κάππαρη
- 2 αγγουράκια κάππαρης ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- λίγη γλυκιά πάπρικα
- αλάτι
Βασισμένο στην κλασική σάλτσα ρεμουλάντ κυρίως για θαλασσινά, αυτό το ντρέσινγκ είναι ιδανικό για πατατοσαλάτα, για πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με σοταρισμένα θαλασσινά όπως γαρίδες, καλαμάρι ή φιλετάκια ψαριού. Δοκιμάστε την επίσης σε ριζοσαλάτα με κοτόπουλο ή γαρίδες, καθώς και σε σαλάτα με ανάμεικτα βραστά λαχανικά. Για να φτιάξετε αυτό το ντρέσινγκ, ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Ντρέσινγκ με φρέσκα αρωματικά
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- από 3-4 κλωναράκια θυμάρι και ρίγανη ή μαντζουράνα
Διαλέξτε τρυφερά κλωναράκια από τα μυρωδικά και ψιλοκόψτε τα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μετά ρίξτε το ντρέσινγκ στο μείγμα της σαλάτας που έχετε ετοιμάσει. Ταιριάζει καταπληκτικά με σαλάτες οσπρίων, κυρίως με φασόλια και ρεβίθια. Επίσης, με πατατοσαλάτα και σαλάτες με βραστά ή ψητά κολοκυθάκια.
Ασιατικό ντρέσινγκ
- 3 κουτ. σούπας χυμός λάιμ
- 1 κουτ. σούπας ριζόξιδο ή μηλόξιδο
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος κόλιαντρος
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
Με μια απίθανα ισορροπημένη γεύση και δυνατά αρώματα, αυτό το ντρέσινγκ θα σας ταξιδέψει στην Ασία. Φτιάξτε μια ανάμεικτη σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότο, αγγούρι, κρεμμύδι, κολοκυθάκια), προσθέστε βρασμένα νουντλς ρυζιού, πολλά μυρωδικά, όπως βασιλικό, μέντα και κόλιαντρο, και την πρωτεΐνη της αρεσκείας σας (κοτόπουλο, γαρίδες, ψητό σολομό, ψητό χοιρινό, ψητά μοσχαρίσια φιλετάκια). Τέλος, ανακατέψτε με το ντρέσινγκ και απολαύστε μια από τις πιο αρωματικές σαλάτες της ζωής σας.
Ντρέσινγκ με ντομάτα και τζίντζερ
- 1 μέτρια ντομάτα (200 γρ.)
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- λίγο αλάτι
- λίγη πικάντικη πάπρικα
Κόψτε την ντομάτα σε μικρότερα κομμάτια και πολτοποιήστε τη στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύστε με το ντρέσινγκ αυτό μια πράσινη ανάμεικτη σαλάτα, μια σαλάτα με λαχανικά και κοτόπουλο, μια σαλάτα με βραστά κολοκυθάκια ή κουνουπίδι.
Ντρέσινγκ Καίσαρα
- ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
- 4 φιλετάκια αντσούγιας σε λάδι, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 2 κουτ. γλυκού γούστερ σος (ή 1 κουταλάκι σόγια σος)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι
Πολτοποιήστε με το πιρούνι τα φιλετάκια της αντσούγιας με τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι. Ανακατέψτε και αλατίστε ανάλογα με τα γούστα σας. Το ντρέσινγκ αυτό ταιριάζει απόλυτα με άισμπεργκ, κοτόπουλο και κρουτόν στην κλασική σαλάτα του Καίσαρα, με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, με πατατοσαλάτα.
φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
Πηγή: eatme Iουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το έθνος της Κυριακής.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή