Food & Drink|26.06.2020 15:07

O Cacao Rocks ζωγράφισε στο μπουκάλι του METAXA Grande Fine κυκλαδίτικα τοπία

Newsroom

Λευκό για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μπλε για το Αιγαίο και χρυσό για τον ήλιο. Ο urban artist Cacao Rocks, κατά κόσμον Ιάσονας Μέγκουλας, υπογράφει το νέο look του ΜETAXA Grande Fine, που υιοθετώντας κάθε φορά μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση, αποτίνει εδώ και δεκαετίες φόρο τιμής στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας τις παραδόσεις, την τέχνη και τον πολιτισμό της.

Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Κέρκυρα, γιος του γλύπτη Γιώργου Μέγκουλα, ο καλλιτέχνης έχει ζωγραφίσει σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Στα έργα του, που κινούνται από τη ζωγραφική, τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις μέχρι το video art και τις ζωντανές performances, χρησιμοποιεί συχνά σύμβολα και λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, τα οποία αποδίδει με σύγχρονους κώδικες.

Τα σχέδια του μπουκαλιού του κεχριμπαρένιου ποτού με τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μοσχοκάρυδου, μελιού, γλυκόριζας και δρυός, που μόλις κυκλοφόρησε, αντλούν υλικό από τα λευκοβαμένα κτίσματα, τις καμάρες, τις πεζούλες και τους ανεμόμυλους της Μυκόνου. Πηγή έμπνευσης για αυτή τη δημιουργία υπήρξε ο Γάλλος παππούς του καλλιτέχνη και τα ταξίδια του στην Ελλάδα πριν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νησί των Ανέμων ήταν ένα από τα αγαπημένα του. Με το φωτογραφικό του φακό αποτύπωσε εκατοντάδες εικόνες της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και του μποέμικου τρόπου ζωής του νησιού.

Αρκετές δεκαετίες μετά, βαδίζοντας στα ίχνη του, ο εγγονός του βρέθηκε κι ο ίδιος στο δημοφιλές κυκλαδονήσι για να τραβήξει με την instant camera του τις ίδιες εικόνες. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ένωσε τις μεν και τις δε, πλέκοντας το σήμερα και το χτες και καταλήγοντας στη νέα εικόνα του πορσελάνινου μπουκαλιού.

street artΚυκλάδεςποτό