Θαλασσινά με... διαβατήριο: 9 συνταγές για ούζο και παρέα
Βαγγέλης ΔρίσκαςΤο ούζο ταιριάζει απόλυτα με τα θαλασσινά και με πικάντικες σάλτσες, με έντονες γεύσεις. Σκέφτηκα λοιπόν να παίξουμε με τα κλασσικά συνοδευτικά, χταπόδι, καλαμαράκια, μύδια, χτένια, και να τα ταιριάξουμε άλλοτε με αναπάντεχα υλικά, ή να δοκιμάσουμε πιάτα από άλλες κουζίνες του κόσμου ακόμη και κλασσικά ελληνικά και να απολαύσουμε μοναδικούς συνδυασμούς!
Τα τηγανητά καλαμαράκια ντύνονται με ανατολίτικα αρώματα και σερβίρονται με σάλτσα χαρίσα, το χταπόδι μαγειρεύεται με ούζο και σερβίρεται με πατάτες όπως συνηθίζουν στην Γαλικία, στην βορειoδυτική άκρη της Ισπανίας, τα ελληνικά μύδια σαγανάκι συνδυάζονται με καπνιστή πάπρικα και φέτα και παντρεύουν βόρεια Ελλάδα και Καταλονία και τα αχιβαδάκια συνδυάζονται με σκόρδο και λάδι, μία παραλλαγή στην αλιόλιο, όπως τα σερβίρουν στην περιοχή του Βένετο στην Ιταλία. Κάθε συνταγή έχει έναν ξεχωριστό συνδυασμό και ταιριάζει απόλυτα με το ούζο!
Κροκετάκια παστού μπακαλιάρου
Για 6 μερίδες
- 300 γρ. ξαρμυρισμένο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
- 300 γρ. πατάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5-6 κλωναράκια φρέσκος κόλιαντρος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 6 φέτες ψωμί μπαγιάτικο τριμμένο σε λεπτά ψίχουλα
- λάδι για τηγάνισμα
- 1 λεμόνι για το σερβίρισμα
Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια το φιλέτο του μπακαλιάρου. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε στην κατσαρόλα τον μπακαλιάρο και τις πατάτες, προσθέστε μισό λίτρο νερό και βράστε τα για 15 λεπτά. Στραγγίστε πολύ καλά και πολτοποιήστε στον πολυκόπτη. Προσθέστε στο μείγμα το κρεμμύδι, το σκόρδο, την τσίλι πιπεριά, το ξύσμα λεμονιού, τον κόλιαντρο ή τον μαϊντανό, το ένα αυγό και ανακατέψτε τα υλικά. Αν το μείγμα είναι σχετικά αραιό, προσθέστε λίγο από το τριμμένο ψωμί για να σφίξει. Θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό για να μπορέσετε να πλάσετε τις κροκέτες.
Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Μετά πλάστε τις κροκέτες, περάστε τες πρώτα από το αλεύρι, έπειτα από τα δύο αυγά που περίσσεψαν αφού τα χτυπήσετε ελαφρώς, και τέλος από το τριμμένο ψωμί.
Αφού ετοιμάσετε όλες τις κροκέτες, βάλτε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και, όταν κάψει, ρίξτε τις κροκέτες σε δόσεις και τηγανίστε τες μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάλτε τες σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και σερβίρετέ τες. Συνοδέψτε τες με λεμόνι.
Αχιβαδάκια αλιόλιο
Για 6 μερίδες
- 1 κιλό αχιβαδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 100 ml λευκό κρασί
- 1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη
- 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- ελαιόλαδο
Ξεπλύνετε τα αχιβαδάκια. Σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την τσίλι πιπεριά. Ρίξτε τα αχιβαδάκια, αφήστε τα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και μετά προσθέστε το κρασί. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Κατεβάστε τα από την εστία, σερβίρετέ τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με φρέσκο θυμάρι.
Χτένια με πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Για 4 μερίδες
- 500 γρ. μικρά χτένια με μισό κέλυφος
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός
- 1 σφηνάκι ούζο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και μετά ρίξτε τα χτένια. Σβήστε με το ούζο, προσθέστε τις ντομάτες, το μπούκοβο, τον βασιλικό και λίγο αλάτι. Σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε τα για 4-5 λεπτά σε δυνατή ένταση. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Σαγανάκι με μύδια, φέτα και καπνιστή πάπρικα
Για 6 μερίδες
- 1 κιλό μύδια με κέλυφος
- 150 γρ. φέτα
- 4 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού βασιλικός
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Βάλτε σε ένα τηγάνι 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Σβήστε με το ούζο και ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες, το θυμάρι, τον βασιλικό και την καπνιστή πάπρικα. Αλατίστε και μαγειρέψτε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
Καθαρίστε τα μύδια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Βγάλτε την ψίχα τους και ρίξτε τη στη σάλτσα. Ανακατέψτε και σερβίρετε στο πιάτο. Πασπαλίστε με τη φέτα και τον μαϊντανό.
Καλαμαράκια με φέτα, ούζο και βασιλικό
Για 4 μερίδες
- 500 γρ. καλαμαράκια
- 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- 100 ml ούζο
- 5-6 κλωναράκια φρέσκος βασιλικός
- 100 γρ. τριμμένη φέτα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Καθαρίστε τα καλαμαράκια και κόψτε τα σε ροδέλες. Βάλτε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε στη συνέχεια τα καλαμαράκια, αλατοπιπερώστε και σβήστε τα με το ούζο. Αφήστε τα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, προσθέστε τη φέτα και ανακατέψτε. Σερβίρετε με τον φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο.
Ισπανικό χταπόδι με πατάτες και πάπρικα
Για 6 μερίδες
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
- 100 ml ούζο
- 4 κουταλιές ξίδι
- 4 αστεροειδείς γλυκάνισοι
- 10 κόκκοι μπαχάρι
- 10 κόκκοι πιπέρι
- 500 γρ. πατάτες
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Καθαρίστε και ξεπλύνετε το χταπόδι και κόψτε το σε 3-4 κομμάτια. Βάλτε το στην κατσαρόλα με το ούζο, το ξίδι, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, το πιπέρι και το μπαχάρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά χωρίς να το αλατίσετε ή να προσθέσετε άλλα υγρά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το χταπόδι θα μαγειρευτεί με τα υγρά του. Κόψτε το μετά σε μικρά κομμάτια και αφήστε το στην άκρη.
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μικρούς κύβους. Τηγανίστε τες σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και αλατίστε τες. Στραγγίστε το λάδι τους, προσθέστε το χταπόδι και την πάπρικα, ανακατέψτε και σερβίρετε με τον μαϊντανό.
Τηγανητά καλαμαράκια με χαρίσα
Για 6 μερίδες
- 500 γρ. καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
- 100 γρ. κορνφλάουρ
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 κουτ. σούπας κύμινο
- 1 κουτ. σούπας κόλιαντρος
- λάδι για τηγάνισμα
- ρόκα και λάιμ για το σερβίρισμα
- αλάτι
Για τη χαρίσα:
- 2 ψημένες κόκκινες πιπεριές
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 τσίλι πιπεριές
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Ετοιμάστε τη σάλτσα χαρίσα: Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα.
Βάλτε σε ένα μπολ τα καλαμαράκια και πασπαλίστε τα με το τζίντζερ, το κύμινο και τον κόλιαντρο. Περάστε τα από το κορνφλάουρ και τηγανίστε τα για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι. Σερβίρετε με ρόκα και λάιμ και συνοδέψτε τα με τη χαρίσα.
Μύδια γκρατινέ με βασιλικό
Για 6 μερίδες
- 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 5-6 κλωναράκια φρέσκος βασιλικός
- 4 φέτες ψωμί τριμμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Καθαρίστε προσεκτικά τα μύδια εξωτερικά με ένα μαχαίρι και αφαιρέστε το γένι τους από το πλάι. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να ανοίξουν. Αδειάστε τα σε ένα σουρωτήρι, ανοίξτε τα και κρατήστε το μισό κέλυφος με την ψίχα. Βάλτε τα σε ένα ρηχό ταψί.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το τριμμένο ψωμί με τον μαϊντανό, τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Μοιράστε το μείγμα στα κελύφη.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Αλοιφή με καπνιστό σκουμπρί και χορσράντις
Για 6 μερίδες
- 300 γρ. καπνιστό σκουμπρί φιλέτο
- 100 γρ. μαγιονέζα
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 2 κουτ. γλυκού σάλτσα χορσράντις
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
Ψιλοκόψτε το καπνιστό σκουμπρί και την κάππαρη. Βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα και το τυρί κρέμα, προσθέστε το χορσράντις, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε. Προσθέστε μετά το καπνιστό σκουμπρί, την κάππαρη και τον μαϊντανό. Ανακατέψτε και σερβίρετε με το φρέσκο κρεμμυδάκι.
φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων