Το νέο κύμα των ελληνικών μπιρών
Ντίνα ΒασιλειάδουΤο μιλένιουμ στην Ελλάδα έφερε, εκτός των άλλων, κάτι νέο στον κόσμο της μπίρας. Ξαφνικά άρχισαν να ανθούν οι μικρές μονάδες παραγωγής και να αναδεικνύουν μια άγνωστη γευστική πλευρά των μέχρι πρότινος γνώριμων αφρών. Στους ζυθοβραστήρες για πρώτη φορά ανακατεύτηκαν διαφορετικές πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μαζί με εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα ήταν μια αναπάντεχη ποικιλία από μοναδικούς τύπους μπίρας, οι οποίοι ξεφεύγουν κατά πολύ από την κλασική ξανθιά και ανοίγουν τους πίνειν ορίζοντες για ένα ποτό, που είναι ταυτισμένο με τις πιο δροσερές και απολαυστικές καλοκαιρινές στιγμές.
Εδώ δεν «κατοικούν» πια μόνο οι lager…
Στη ζωή μας σήμερα έχουν μπει σκούρες μπίρες με καβουρδισμένα αρώματα, κόκκινες με καραμελωμένες νότες, ξανθιές με τροπικές νύξεις και πολλές ακόμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι οι bitter και οι καπνιστές. Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, οι οποίες πλέον έχουν διασκορπιστεί σε πολλές γωνιές της χώρας και έχουν καταλάβει στρατηγικά πόστα, δεν σταματούν να πειραματίζονται και να εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο την παλέτα με νέες κατηγορίες. Πρωτοπόρος σε αυτό είναι η Septem, η μικροζυθοποιία που λειτουργεί από το 2009 στο Ωρολόγιο της Εύβοιας.
Επίσκεψη στη ζυθοποιία με τον αριθμό 7
Αξίζει κάποιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, να κάνει μια εξόρμηση μέχρι την Εύβοια, στο πρότυπο ζυθοποιείο του Σοφοκλή και του Γεώργιου Παναγιώτου. Τα δύο αδέλφια, ο οινολόγος και οικονομολόγος αντίστοιχα, αντλώντας έμπνευση από τον αριθμό της δημιουργίας, έβαλαν σκοπό να παραγάγουν προχωρημένους τύπους μπίρας, έναν διαφορετικό για κάθε μέρα… και τα κατάφεραν. Έδωσαν μεγάλη σημασία στην Pilsner, την ξανθιά με τη γοητευτική πικράδα, εστιάζοντας στην επιλογή του λυκίσκου, σύστησαν τις δημοφιλείς κατηγορίες του εξωτερικού pale ale και India Pale ale, δηλαδή τις αφροζύμωτες μπίρες με την πλούσια γκάμα αρωμάτων, προχώρησαν στις wheat σταρένιες μπίρες και εξέλιξαν τις μαύρες porter και stout.
Δύο μπίρες summer πρόκληση
Η συλλογή της Septem περιλαμβάνει γενικά μη συνηθισμένες μπίρες. Ειδικά όμως το καλοκαίρι είναι ωραίο να τολμήσουμε να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό, μια μαύρη και μια καστανή μπίρα, που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, τις Kleos Imperial Stout Barrel και Dilemma Barley Wine Barrel.
H Kleos ωριμάζει για οκτώ μήνες σε καινούργια βαρέλια αμερικανικής δρυός και σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν ρούμι και ουίσκι. Η βαθιά μαύρη μπίρα έχει εντυπωσιακή μύτη με αρώματα βανίλιας, αγριοκέρασου, μπαχαρικών, φρέσκων κόκκων καφέ και πικρής σοκολάτας. Δοκιμάστε τη με όστρακα και θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά ταιριάζουν.
Η Dilemma, από την άλλη, ωριμάζει για το ίδιο χρονικό διάστημα σε νέα γαλλικά βαρέλια και σε βαρέλια που πριν είχαν ουίσκι. Η μύτη της είναι ξεχωριστή, με αρώματα μπισκότου, καραμέλας, γλυκού περγαμόντο, βανίλιας και αποξηραμένων φρούτων. Αξίζει να την απολαύσετε μαζί με τα δροσερά καλοκαιρινά γλυκά.
Πηγή: eatme Ιουλίου. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών