Τα spritz είναι η απόλυτη μόδα του καλοκαιριού
Ντίνα ΒασιλειάδουΤα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο drinking χάρτη ανεβαίνουν συνεχώς τα Low ABV Cocktails, αυτά δηλαδή που έχουν λιγότερο αλκοόλ, αλλά δεν υστερούν καθόλου σε πρωτοτυπία και νοστιμιά. Βασικός αντιπρόσωπος των χαμηλόβαθμων μείξεων είναι τα spritz, τα οποία φιγουράρουν σε περίοπτη θέση σχεδόν σε όλα τα cocktail μενού. Η επιτυχία τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα συστατικά τους. Ένα καθαρόαιμο spritz αποτελείται μόνο από τρία υλικά: το αφρώδες κρασί, το bitter λικέρ και τη σόδα.
Μια δόση spritz ιστορίας
Είναι απίστευτο, αλλά και εδώ έχουμε βάλει το χεράκι μας. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν, βλέπετε, τη συνήθεια να απολαμβάνουν το κρασί τους με μια μικρή προσθήκη νερού, θέτοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα εκρηκτική πορεία του διάσημου long drink. Τη σκυτάλη πήραν οι Ιταλοί, σερβίροντας το 1910 το Spritz Liscio με λευκό κρασί και σόδα. Ακολούθησαν οι Αμερικανοί και οι Αυστριακοί με το Gespritzer και οι Ούγγροι με το Gemist. Ωστόσο, το πρώτο αφρώδες κύμα διάδοσης ξέσπασε περίπου το 1920, όταν μπήκε εμβόλιμα στο λευκό κρασί και στη σόδα το bitter λικέρ. Η πραγματική άνθηση προσδιορίζεται ανάμεσα στη δεκαετία του ’70 και στη δεκαετία του ’80, όταν στη λίστα των συστατικών προστέθηκε και η τελευταία πινελιά, το Prosecco της βόρειας Ιταλίας.
Είναι όλο χαρίσματα
Ένα όμορφο καλοκαιρινό πρωινό στο μπαλκόνι ή στον κήπο μαζί με τις ζεστές ακτίνες του ήλιου χαίρεστε τις δροσερές γευστικές επιλογές παρέα με ένα αναζωογονητικό sparkling cocktail. Το ίδιο κάνετε και λίγες ώρες αργότερα με ένα αυτοσχέδιο brunch στη βεράντα. Το απογευματάκι στο πρόγραμμα μπαίνει μια βόλτα στη θάλασσα με ένα παγωμένο και φρουτένιο spritz στο χέρι. Το βράδυ, πριν από το δείπνο, δημιουργείτε τα κατάλληλα καλοκαιρινά vibes με ένα βοτανικό και γλυκόπικρο spritz. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ατού της συγκεκριμένης κατηγορίας cocktail, δεν έχει χρονικούς προορισμούς. Χάρη στην ελαφρότητα και στη φρεσκάδα του έχετε τη δυνατότητα να πειραματιστείτε μαζί του όλη μέρα. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο ή να το συνοδεύσετε με summer φρούτα από νωρίς, ενώ είναι εξαιρετικό πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό.
Συμβουλές για ένα ονειρεμένο spritz
Ένα spritz υψηλών προδιαγραφών θα το ετοιμάσετε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα και θα εντυπωσιάσετε την παρέα σας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και πειραματιστείτε με κρασιά που προτιμάτε –λευκά, ροζέ ή κόκκινα, ήρεμα ή αφρώδη–, με φρούτα που αγαπάτε, με λικέρ γλυκά, πικρά ή spicy, και διαλέξτε διαφορετικές σόδες και τόνικ, με γεύσεις ή χωρίς. Προτιμήστε ένα εντυπωσιακό μεγάλο ποτήρι κρασιού, βάλτε μπόλικο πάγο και γίνετε πρωτότυποι στις φρέσκες γαρνιτούρες αξιοποιώντας τα φανταστικά φρούτα και βότανα της εποχής.
Οι προτάσεις
Για να γίνει η καλύτερη αρχή, δύο βραβευμένοι bartenders, o Τάσος Μάντος, ένας από τους ιδιοκτήτες του μπαρ Route 66 στα Γιάννενα, και η Μαργαρίτα Σκιάφου, head bartender στο μπαρ Bartesera στο κέντρο της Αθήνας, μας δίνουν μερικές από τις αγαπημένες τους συνταγές.
Ο Τάσος Μάντος προτείνει
Spritz 66
- 30 ml Campari
- 20 ml Gin
- 90 ml Lillet Blanc Aperitif Wine
- 1 ριξιά (splash) γκρέιπφρουτ σόδα
- 1 φέτα γκρέιπφρουτ για γαρνιτούρα
Εκτέλεση: Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με αρκετό πάγο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα και αναδεύουμε απαλά αλλά λίγο. Γαρνίρουμε με 1 φέτα γκρέιπφρουτ.
Aurelia Spritz
- 40 ml Aperol
- 10 ml λικέρ περγαμόντο (ιδανικά) ή κάποιο άλλο λικέρ εσπεριδοειδών
- 90 ml ροζέ ημίξηρο κρασί
- 1 ριξιά (splash) σόδα
- 1 κεράσι και 1 φράουλα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση: Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με αρκετό πάγο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά. Μετά προσθέτουμε τη σόδα και αναδεύουμε απαλά αλλά λίγο. Γαρνίρουμε με 1 κεράσι και 1 φράουλα.
Aegean Meets Ionian Spritz
- 30 ml Dry Mastiha λικέρ
- 20 ml λικέρ κουμκουάτ
- 90 ml Prosecco
- 1 ριξιά (splash) σόδα
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο για γαρνιτούρα
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με αρκετό πάγο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά. Κατόπιν προσθέτουμε τη σόδα και αναδεύουμε απαλά αλλά λίγο. Γαρνίρουμε με 1 κλαδάκι δεντρολίβανο.
Η Μαργαρίτα Σκιάφου προτείνει
Tangerine
- 90 ml Prosecco
- 60 ml Aperol
- 30 ml χυμός μανταρίνι ή χυμός πορτοκάλι
- 1 ριξιά (splash) σόδα
- φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με αρκετό πάγο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα και αναδεύουμε απαλά αλλά λίγο. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.
Mastiha Spritz
- 90 ml Prosecco
- 60 ml λικέρ μαστίχα
- 30 ml γκρέιπφρουτ σόδα
- φλούδα γκρέιπφρουτ
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με αρκετό πάγο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά. Μετά προσθέτουμε τη σόδα και αναδεύουμε απαλά αλλά λίγο. Γαρνίρουμε με φλούδα γκρέιπφρουτ.
Melon Mastiha Spritz
- 90 ml Prosecco
- 60 ml λικέρ μαστίχα
- 25 ml χυμός πεπόνι
- σόδα
- φέτα πεπόνι
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι λευκού κρασιού με αρκετό πάγο και ανακατεύουμε απαλά και κυκλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα και αναδεύουμε απαλά αλλά λίγο. Γαρνίρουμε με φέτα πεπόνι.
φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
- Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
- Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
- Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ