Ρίγανη, το θαυμάσιο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας
Μαριάννα ΚομητοπούλουΤο όνομά της προέρχεται από τις λέξεις όρος (βουνό) και γάνος (λαμπρότητα) και σημαίνει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό. Η ρίγανη ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια και συμβόλιζε τη χαρά και την ευτυχία. Πρόκειται για έναν χαμηλό θάμνο που φύεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα. Τη συναντάμε στις βουνοπλαγιές της ορεινής χώρας αλλά και στα πετρώδη εδάφη των νησιών. Ανθίζει το καλοκαίρι και έχει πράσινα στρογγυλά φυλλαράκια, μικροσκοπικά λευκά ανθάκια και ασύγκριτο άρωμα.
Πού ωφελεί η ρίγανη;
Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Η ελληνική ρίγανη είναι περιζήτητη όχι μόνο για το υπέροχο άρωμα και την έντονη γεύση της αλλά και για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της. Θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακή, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ συμβάλλει στη θεραπεία διαταραχών του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Ιδίως το αιθέριο έλαιο ρίγανης περιέχει την ένωση καρβακρόλη (carvacrol) και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ρίγανη είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πού ταιριάζει η ρίγανη;
Φρέσκια ή αποξηραμένη, η ρίγανη ταιριάζει σχεδόν παντού. Τρίψτε την απαλά με τα δάχτυλα και απολαύστε την πικάντικη γεύση της:
- Πάνω σε ζυμωτό ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο
- Σε μια καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα
- Πάνω σε θρυμματισμένη φέτα
- Σε βραστά κολοκυθάκια
- Σε ψητά λαχανικά
- Σε σάλτσες ντομάτας για ζυμαρικά και πίτσα
- Σε ψητά φούρνου
- Σε τηγανητές πατάτες
- Σε κρέας ή ψάρι ψημένο στη σχάρα
- Σε ψητό χταπόδι ή καλαμάρι
- Σε μαρινάδες
Στην αγορά θα βρείτε τριμμένη αποξηραμένη ρίγανη, σε σακουλάκια ή βαζάκια. Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα επιλέξτε αυτά που περιέχουν μόνο φύλλα και άνθη, χωρίς κομμάτια από τα κοτσάνια. Μπορείτε επίσης να έχετε γλαστράκια με φρέσκια ρίγανη στην κουζίνα σας, ώστε να απολαμβάνετε στα πιάτα σας το φρέσκο άρωμα αυτού του υπέροχου ελληνικού φυτού.
* Η Μαριάννα Κομητοπούλου είναι Food Marketing Expert
Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
- Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
- Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
- Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
- Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»