Τα 7 κεμπαπτσίδικα στην Αττική που σε ταξιδεύουν στην Aνατολή
NewsroomΕίναι βαθιές οι ρίζες και χάνονται στην ομίχλη των χρόνων… Για το κεμπάπ ο λόγος. Στο βιβλίο μαγειρικής «Κιτάμπ αλ-Ταμπίχ», του10ου αιώνα, που γράφτηκε από τον Ιμπν Σαγιάρ αλ Ουαράκ στη Βαγδάτη, γίνεται εκτενής αναφορά στην διατροφή της Μεσοποταμίας, της Περσίας και των Αράβων. Σ’ εκείνο το βιβλίο διαβάζουμε για το καμπάμπ - κεμπάπ - το οποίο περιγράφει ως κομμένο κρέας, μαγειρεμένο στο τηγάνι ή ψημένο σε φωτιά. Αυτό είναι το κεμπάπ.
Οι Ελληνες χρησιμοποιούν τη λέξη κεμπάπ που προέρχεται κατευθείαν από την τουρκική γλώσσα: kebap και που με τη σειρά της είναι προϊόν της αραβικής λέξης kabāb, που σημαίνει ψητό κρέας. Αυτά για την Ιστορία. Στο ζητούμενο τώρα: Πού θα γευτούμε τα καλύτερα κεμπάπ της Αθήνας; Κι όταν λέμε κεμπάπ εννοούμε το πραγματικό παραδοσιακό, αυτό που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο αρώματα από μπαχάρια ανατολής και ξυπνάει τις τύψεις: «Τι έφαγα πάλι ο λαίμαργος;»…
Αθήνα λοιπόν - κι όταν λέμε Αθήνα προσδιορίζουμε την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, Αττική θα ήταν πιο καλά - και παγωμένες μπίρες και κεμπάπ που τρως και κλείνεις τα μάτια και βλέπεις μπροστά σου τον Σεβάχ τον θαλασσινό, τη Χαλιμά και λες, «χίλιες και μια νύχτες να τρώω και να μην χορταίνω», αυτά!
Ασία- Μικρά Ασία – Πλατεία Αμερικής
Ένα απόγευμα τηλεφώνησε ο Θανάσης, ο παλιός καλός συνάδελφος που ακολούθησε το ρηθέν: «H δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως» και βρήκε την ηρεμία του… Τηλεφώνησε ο Θανάσης και ρώτησε με αγωνία: «Εχεις φάει ποτέ στο μαγαζάκι κάτω από την πλατεία Αμερικής, το Ασία;» Δεν είχαμε φάει! Η περιγραφή του ήταν η βάνα που άνοιξε τους σιελογόνους αδένες. Δεν το σκεφτήκαμε πολλές μέρες. Μια Τρίτη βράδυ στριμωχτήκαμε σε ένα τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο της οδού Μοσχονησίων και απολαύσαμε γεύσεις Ανατολής, χαμόγελα και υποχρεώσαμε το χρόνο να γυρίσει 35 έτη αναμνήσεων πίσω. Τι φάγαμε; Ό,τι αλοιφές υπήρχαν με κορυφαία τη μελιτζανοσαλάτα από ψημένη μελιτζάνα στο κάρβουνο. Πίτα Καισαρίας με τον παστουρμά να ευωδιάζει μέχρι την Πέργαμο… Κι έπειτα ήρθαν τα «βαριά χαρτιά» του μαγαζιού: Μπεϊτί κεμπάπ, σις κοτόπουλο, Άντανα κεμπάπ και για… φρούτο μια μερίδα ντονέρ από εκείνες που θυμίζουν τον μπάρμπα Νίκο στη Νεάπολη του Κορυδαλλού, όταν δίδασκε τι θα πει ντονέρ, στη δεκαετία του ’60. Η Εύα, που δοκίμασε την τύχη της στο MasterChef, δημιουργεί στην κουζίνα γεύσεις που έχει μάθει από την οικογένειά της και ο Φιντέλ στα τραπέζια προσφέρει χαμόγελο και αισιοδοξία. Θα ξαναπάμε. Για το ατζέμ πιλάφι που θέλει μια μέρα νωρίτερα παραγγελία και δεν το γνωρίζαμε και για το κιουνεφέ, που θα αργούσε να ετοιμαστεί και θα μας έβρισκε το ξημέρωμα… Οι άντρες δεν μεγαλώνουν ποτέ, λένε, οι απαιτήσεις τους μεγαλώνουν μοναχά και η επιλογή του «Ασία» είναι για απαιτητικούς των γεύσεων. Να μου ζήσεις Θανασάκη!
Μοσχονησίων 20, πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8644698.
Το Ρόδι – Σεπόλια
Το ρόδι είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Αρμενίας. Το ρόδι συμβολίζει την ευτυχία, την τύχη, τον γάμο και την επιτυχία. Το ρόδι αποτελεί το πιο χρησιμοποιημένο διακοσμητικό στοιχείο στα αρχαία αρμενικά χειρόγραφα βιβλία. Οι Αρμένιοι το αποκαλούν το φρούτο της ζωής και οι προληπτικοί πιστεύουν ότι ένα ώριμο ρόδι περιέχει 365 σπόρους – έναν για κάθε μέρα του χρόνου… Αυτά στη σφαίρα των συμβολισμών. Στην ελληνική πραγματικότητα «Ρόδι» είναι το καλύτερο αρμένικο κεμπαπτσίδικο της Ελλάδας! Το καυτερό Άδανα κεμπάπ σε ανεβάζει στο Αραράτ και ψάχνεις το Νώε και τα ζώα του…,τα χοροβάτς σε φέρνουν στο Ερεβάν με μια ανάσα, το χινκάλι, η γεμιστή μελιτζάνα, το λαχματζούν και το ισλί κιουφτά σου ξυπνούν την ανατολίτικη καταγωγή… Και τέλος σβήνεις την αψιά αίσθηση του ουρανίσκου σου με ένα από τα χειροποίητα γλυκά της οικογένειας του Γρηγόρη. Μην το δεις σαν… αρμένικη βίζιτα. Τα Σεπόλια είναι κοντά και ό,τι ώρα κι αν πας θα σε υποδεχτούν με χαμόγελο.
Κρέοντος 163 & Ρόδου, Σεπόλια, τηλ. 210 5154376.
Μπαρμπαλέξης – Νέα Χαλκηδόνα
Ενα κλασσικό κεμπαπτσίδικο στην προσφυγομάνα Νέα Χαλκηδόνα, δεν μπορεί παρά να τιμά και να σέβεται την καταγωγή του. «Κάθε πράγμα είναι καλό όταν είναι καινούργιο. Ο φίλος, το κρασί και η ταβέρνα είναι καλύτερα όταν παλιώνουν» λέει και ένα ρητό της Αντιόχειας από όπου η καταγωγή των ιδιοκτητών. Το 1960 η οικογένεια ήρθε από την Αντιόχεια και πριν από 27 χρόνια έστησαν την επιχείρηση με αγάπη και προσήλωση στις ρίζες τους. Πικάντικα αλλαντικά, λαχταριστές τηγανιές, χειροποίητες πίτες και κεμπάπ που λένε τραγούδια, μην ξεχάσετε το ντολμαδάκι γιαλαντζί από τα χεράκια της νοικοκυράς. Και στο τέλος… η χαριστική βολή γλυκά ανατολής! Τι άλλο;
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 210 2583415.
Σάκης – Nέα Σμύρνη
Η παράδοση και τα αγνά υλικά είναι το «ευαγγέλιο» για τους ιδιοκτήτες του «Σάκη». Το κεμπάπ του ξεχωριστό, το χειροποίητο σουτζούκι του ευωδιάζει και το εξαιρετικό γιαουρτλού είναι ο μαγνήτης των περιηγητών της γεύσης και της απόλαυσης. Εκεί, στη Νέα Σμύρνη, απολαμβάνεις την πεζοδρομημένη από χρόνια πλατεία, πίνεις τον καφέ σου στον «Αδωνη» και καταλήγεις στην απόλαυση των γεύσεων από τις χαμένες πατρίδες.
Πεντέλης 47-49 Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 4926512 - 210 4614444.
Τόμας – Νέος Κόσμος
Ο Νέος Κόσμος, με τις μνήμες της προσφυγιάς να ξυπνούν τα βράδια σαν έπεφτε η βροχή στις τσίγκινες στέγες στις παράγκες, έχει ακόμα το αρμενικό πάθος και το σαγηνευτικό άρωμα της ανατολής. Εκεί στο Νέο Κόσμο ο Τόμας, κρατάει σαν φύλακας σε ακριτικό νησί τη σημαία της παράδοσης πάντα ψηλά στον ιστό της. Πίτα Καισάρειας, ή παστουρμαλί από τις καλύτερες που έχουμε γευτεί σε μαγαζιά. Κεμπάπ κοτόπουλο άριστο, κεμπάπ παραδοσιακό να «ακούς» το αρνί, το πιπέρι και το κύμινο, σουτζούκι καυτερό και φιλικό περιβάλλον και ιστορίες και το ένα ποτήρι φέρνει τ’ άλλο και άντε να σηκωθείς. Κι εκεί ανάμεσα στους θαμώνες, ο Μήτσος ο σωματοφύλακας του μεγαλοεκδότη που βούλιαξε το πλοίο με τα αμπάρια γεμάτα ματαιοδοξία, να σου ιστορεί τα παλιά και να σου δείχνει το μέλλον με ένα χαμόγελο… Καλή μας όρεξη!
Σαρκουδίνου 49, τηλ. 21 0901 5981.
Η Παράγκα – Νίκαια
Σις χοιρινό ή σις κοτόπουλο – ταβούκ για τους μυημένους – και κεμπάπ μαστιχωτό. Στην «Παράγκα» θα φας σαν σε παλάτι. Παλιό το κτίσμα με καρέκλες ψάθινες, βαμμένο κίτρινο με κεραμίδια και προσωπικότητα παλιάς αρχόντισσάς· παράγκα μόνο στο όνομα! Μπιφτέκι, πίττα, κρεμμύδι, ντομάτα και σάλτσα, αυτά πάρε και ταξίδεψε σε γεύσεις αλλοτινές! Έχει και χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκαλο, έχει και φαλάφελ. Το κεμπάπ όμως είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά.
Καραϊσκάκη 48 & Μπελογιάννη- Νίκαια, τηλ. 211-40553548.
Το Αιγυπτιακόν - Νίκαια
Παράδοση χρόνων ψημένη στο κάρβουνο...Το κεμπάπ του «σπιτικό», ζυμωμένο με αγνά υλικά και μπαχαρικά να σου σπάνε τη μύτη. Το Αδανα κεμπάπ καυτερό όσο πρέπει και πεντανόστιμο! Και τα σουτζουκάκια τα σμυρνέικα με το κύμινο να σου τρυπάει τα μηνίγγια. Το λεχματζούν με τον πεντανόστιμο κιμά πάνω σε λεπτή τραγανή πίτα εξαιρετικής γεύσης. Ξεχωριστή και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά φλωρίνης. Και στο φινάλε, πάνω σε ένα ξύλινο πλατό έρχονται κομμάτια κορμού σοκολάτας - μωσαϊκό το λένε - με μπισκότο και παγωτό και γάλα ζαχαρούχο. Ιατρικό πρωτόκολλο με αντιόξινα και χάπια για τη χώνεψη και συνεχίζεις μέχρι να πεις: «Ως εδώ παιδιά, δεν παέι άλλο...».
Πέτρου Ράλλη 168 Νίκαια, τηλ. 210418 2920
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό