Food & Drink|05.09.2020 16:42

Cerdo Negro: Μια ταβέρνα-μπαρ που παίζει σε ελληνοϊσπανικό ταμπλό

Newsroom

Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος δούλεψε για αρκετά χρόνια σε γνωστά εστιατόρια του εξωτερικού πριν επιστρέψει στην Ελλάδα κι αποφασίσει να ανοίξει, μαζί με τον αδερφό του Γιώργο, μια, όπως την περιγράφει, «urban ταβέρνα-μπαρ». Κάπως έτσι γεννήθηκε το Cerdo Negro, που σημαίνει «μαύρο γουρούνι» στα ισπανικά) στην κάθετη στην Πειραιώς οδό Βίτωνος, σε ένα ήσυχο σημείο του Γκαζιού. Με ελληνο-ισπανική κουζίνα, τις αγαπημένες τους μουσικές στα ηχεία (που και που οργανώνουν και κάποιο live) και μια εμφανή αδυναμία στα τετράποδα που του έδωσαν το όνομά του.

Για του λόγου το αληθές, στη χαριτωμένη αυλή της μονοκατοικίας που το στεγάζει, πέρα από τις δύο χαρακτηριστικές μαύρες κεραμικές γουρουνοκεφαλές που πλαισιώνουν την πόρτα της κουζίνας, βλέπεις και  σουρεαλιστικούς πίνακες με την ίδια θεματική. Το δε γουρούνι με το φράκο και το μονόκλ, δίπλα στην ξύλινη μπάρα της σάλας πάνω από την οποία κρέμεται ένα μεγάλος ξύλινος κορμός μεταμορφωμένος σε φωτιστικό, είναι λες και ξεπήδησε από κάποια σελίδα του 1984 του Όργουελ.

Το φαγητό θέλουν να μπαίνει στη μέση. «Compartir es vivir» εξηγεί ο σεφ, με μια ισπανική φράση που υπογραμμίζει ότι το να μοιράζεσαι είναι βασικό συστατικό του να ζεις. Λίγο αργότερα, η ιβηρική επιστρέφει στα πιάτα: οι γεύσεις της πλέκονται με τις ελληνικές με διάφορους τρόπους. Η κρύα ντοματόσουλα salmorejo μιξάρεται με τον δικό μας ντάκο και σερβίρεται με παξιμάδι χαρουπιού, κάπαρη και ξινομυζήθρα και τα tacos γεμίζονται με προβατίνα και πίκλες κρεμμυδιού. Όσο για τον μουσακά, είναι... μπόμπα. Κυριολεκτικά. Έχει μορφή σφαίρας με γέμιση κιμά, μπεσαμέλ και πουρέ πατάτας. Πανάρεται με panko (ένας τύπος ιαπωνικής γαλέτας) και σερβίρεται με πουρέ μελιτζάνας και σάλτσα ντομάτας.

Είναι κι άλλα που μπορείτε να βάλετε στη σέντρα, όπως η κροκέτα μπακαλιάρου με γκασπάτσο παντζαριού και καρυδάτη σκορδαλιά ή το καπνιστό κοτόπουλο με πουρέ από πατάτα φούρνου, μέλι, θυμάρι και καυτερές πιπεριές χαλαπένιο. Η κουζίνα –που αγαπά τις ανοικτές φωτιές– βλέπει με φρέσκια, σύγχρονη ματιά οικείες γεύσεις και υλικά, η ατμόσφαιρα είναι φιλική κι οι τιμές καλές. Τώρα δίπλα στο μπαρ ετοιμάζονται να στήσουν ένα μίνι παντοπωλείο, οπότε φεύγοντας θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας αλλαντικά και τυριά, κάποιο κρασί, σοκολάτες...

Cerdo Negro 1985, Βίτωνος 5, Γκάζι, 2103470628. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 17.00-00.

εστιατόριοφαγητόΓκάζι