Το νέο εστιατόριο του Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ συνδυάζει τις δύο πατρίδες της ζωής του
Άντζελα ΣταματιάδουΣε μια πολύ όμορφη μονοκατοικία της δεκαετίας του ’40 με καταπράσινο κήπο, όπου βρίσκαμε τα προηγούμενα χρόνια το Chefi, στεγάζεται το καινούργιο εστιατόριο που δημιούργησε ο Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ μαζί με τον επιχειρηματία και φίλο του Άγγελο Κονταράτο. Στο πρώτο μενού του Le Pavillon, που κάνει πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, ο πολύ δημιουργικός Γάλλος σεφ, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα κι έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις για τη φινετσάτη, με μεσογειακό ταμπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές κουζίνα του, παρουσιάζει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες της 20ετούς γαστρονομικής του πορείας.
Οι αγάπες δεν κρύβονται. Σε όσα εστιατόρια έχει βάλει τη σφραγίδα του ο Μεταγιέ ‒μέντορας του οποίου υπήρξε ο Ζακ λε Ντιβελέκ, όνομα συνώνυμο της εκλεπτυσμένης γαλλικής ψαροφαγίας‒ το θαλασσινό στοιχείο βγαίνει έντονα προς τα μπρος. Και το νέο εστιατόριο στο Χαλάνδρι δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι καραβίδες Χαλκίδας και το χταπόδι καρπάτσιο με ζυμαρικά με μαύρο σουσάμι, το μπαρμπούνι σε σος από δεντρολίβανο, σερβιρισμένο με ραβιόλι γεμιστό με άγρια μανιτάρια, η πεσκανδρίτσα με αγκινάρες Ιερουσαλήμ, με τσιπς από κόκκινο κρασί, μανιτάρια μορίλ και κρέμα από τυρί μετσοβόνε, καθώς επίσης και το φιλέτο Black Angus με ψητό κολοκάσι και σάλτσα τρούφας είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι βρεθούν στο Le Pavillon. Εκτός του à la carte, προτείνεται menu degustation 8 σταδίων. O σομελιέ Άγγελος Αντωνίου έχει επιλέξει περισσότερες από 100 ετικέτες του ελληνικού και του ξένου αμπελώνα για τη λίστα κρασιών, με μια σειρά από premium ποτά και κλασικά κοκτέιλ να συμπληρώνουν την εικόνα.
Στο Le Pavillon, τα παραδοσιακά διακοσμητικά κεραμικά πλακάκια, τα σκαλιστά γύψινα και το παλιό ξύλινο πάτωμα της μονοκατοικίας, που διατηρήθηκαν, δένουν με μια σειρά από σύγχρονα στοιχεία. Με ένα μείγμα ζεστών και ουδέτερων χρωμάτων με κυρίαρχο το λευκό, χειροποίητα τραπέζια από ξύλο ελληνικής δρυός και γκρι μάρμαρο και έργα της εικαστικού Μαίρης Ρουσιώτη να κοσμούν τους τοίχους, το καινούργιο εστιατόριο βάζει μια καλόγουστη πινελιά στα βόρεια της πόλης. Όσο για τον μοντέρνο πολυέλαιο του διάσημου Βρετανού σχεδιαστή Τομ Ντίξον, είναι επιλογή του ίδιου του σεφ. Του θυμίζει ένα αγαπημένο του εργαλείο κουζίνας, το fouet.
Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα, Ελβετία: Οι διαδρομές του Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ
Προερχόμενος από οικογένεια εστιατόρων, μεγαλωμένος στη δυτική Γαλλία, ο Ζαν-Σαρλ Μεταγιέ, με το που αποφοίτησε από τη σχολή μαγειρικής Saint Michel Mont Mercure, βρέθηκε στην κουζίνα του γαλλικού εστιατορίου Fleur de Sel στη Mεγάλη Βρετανία. Μαθητής του δεξιοτέχνη της γαλλικής θαλασσινής κουζίνας Ζακ Λε Ντιβελέκ, εργάστηκε ως sous-chef στο φημισμένο εστιατόριο του, το Le Divellec, στο Παρίσι, πριν ο μέντοράς του τον στείλει να αναλάβει το γκουρμέ εστιατόριο Καλυψώ του ξενοδοχείου Peninsula All- Suite Hotel στην Ελούντα. Έτσι ξεκίνησε η σχέση του με τη χώρα μας, η οποία έμελλε να του αποφέρει ουκ ολίγες εγκωμιαστικές κριτικές και διακρίσεις. Ο Μεταγιέ ανέλαβε ρόλο σεφ στο Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου, για να συνεχίσει στο Premiere του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental. Για τρία χρόνια έζησε ανάμεσα σε Ελβετία και Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τα 5 διαφορετικά εστιατόρια του Grischa Hotel στο Νταβός.
Σήμερα εξακολουθεί να είναι σύμβουλος σεφ στα εστιατόρια του ξενοδοχείου Porto Elounda της Κρήτης, και εδώ και δύο χρόνια, του Grace Hotel στη Σαντορίνη, ενώ πριν από λίγο καιρό δημιούργησε την μπριοσερί Brio στο Νέο Ψυχικό και το Brilliant Tastes στη Νέα Ερυθραία. Με τον Άγγελο Κονταράτο, DJ με μεγάλη πορεία στη μουσική διασκέδαση και επιχειρηματία της εστίασης, ο Γάλλος σεφ συναντήθηκε όταν ανέλαβε την κουζίνα του μπαρ και εστιατορίου Movida στη Ζάκυνθο, συνεργασία που εξελίχθηκε σε φιλία και τροχοδρόμησε τη δημιουργία του Le Pavillon.
Le Pavillon Αthens Περικλέους 31, Χαλάνδρι τηλ: 2106815774. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 18:00-00:00. Δευτέρα κλειστά.
- Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
- Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»