Food & Drink|23.11.2020 09:53

Σούπες, το ζεστό «χάδι» του χειμώνα: 8 αχνιστές συνταγές

Newsroom

Όταν θέλει κανείς κάτι νόστιμο, θερμαντικό και ίσως και λίγο παρηγορητικό, μερικές κουταλιές σούπας είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί να είναι ένας παραδοσιακός τραχανάς, ξινός ή γλυκός, μια καταπραϋντική κοτόσουπα με αυγολέμονο, αχνιστά, μαμαδίστικα γιουβαρλάκια, μια μοσχαρόσουπα με πατάτες, καρότα και σέλινο, μια ψαρόσουπα, μια ωραία χυλωμένη φασολάδα ή μια ρεβιθάδα. Μπορεί να είναι και μια κρεμώδης βελουτέ λαχανικών με βελούδινη υφή, αρωματισμένη με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, μια χορταστική κρεμμυδόσουπα, μια χορτόσουπα.

Άλλοτε είναι κλασικές, άλλοτε όχι τόσο. Άλλοτε θέλουν την ώρα τους κι άλλοτε είναι έτοιμες σε μερικά λεπτά. Άλλοτε είναι ελαφριές κι άλλοτε πιο... παχουλές. Όπως και να ’χει, οι σούπες στις οποίες καταφεύγουμε όταν η θερμοκρασία πάρει την κατιούσα δεν καλμάρουν μόνο την πείνα. Σε κατευνάζουν, σε ζεσταίνουν.

φωτογραφία: Becca Tappert (Unsplash)

«Η σούπα είναι το πιο καλοσυνάτο πιάτο» σημείωνε ο Γάλλος αρχιμάγειρας Louis P. De Gouy στο ενθουσιώδες «Βιβλίο της Σούπας» που εκδόθηκε το 1949 υμνώντας τα τραγούδια της μαρμίτας και καταγράφοντας πάνω από 700, πολλές εκ των οποίων ιστορικού ενδιαφέροντος, συνταγές που γέμιζαν την εποχή του τις σουπιέρες – επανεκδόσεις του κυκλοφορούν ακόμη σε διαδικτυακά βιβλιοπωλεία. Έτσι ήταν τότε που έγραφε τη «βίβλο» του, έτσι είναι και τώρα: φαγητό της θαλπωρής.

Οι παρακάτω προτάσεις από τη συλλογή του www.ethnos.gr και του Open TV φτιάχνονται εύκολα και... αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σούπα τραχανά με ντομάτες, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Γιουβαρλάκια με αρωματικό λάδι

Πατατόσουπα με πράσα και μπέικον

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Γαλλική κρεμμυδόσουπα

φωτογραφία: Sheri Silver (Unsplash)

Μανιταρόσουπα με κάστανα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Βελουτέ κολοκύθας με τραγανό προσούτο

Bελουτέ σελινόριζας

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

σούπεςμαγειρικήλαχανικάσυνταγέςφαγητό