Food & Drink|21.01.2021 13:46

Φέτα παντού: 5 μεσογειακές συνταγές με το εθνικό μας τυρί σε πρώτο ρόλο

Newsroom

Στη χώρα μας σπάνια ξημερώνει μέρα χωρίς φέτα. Το τυρί που ταξίδεψε τη γεύση του τόπου μας σε όλο τον κόσμο, που αντιγράφηκε, διεκδικήθηκε και μετά από αρκετές κοινοτικές περιπέτειες, κατοχυρώθηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας, είναι μονίμως παρόν. Στη χωριάτικη, στα λαδερά, στις πίτες και στα τυρόψωμα, στα σαγανάκια, στη στραπατσάδα, σε ένα αχνιστό, καθησυχαστικό πιάτο τραχανά. Χωρίς καρπούζι με φέτα ελληνικό καλοκαίρι δε νοείται.

Φτιαγμένη από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, η φέτα, η οποία ωριμάζει για τουλάχιστον δυό μήνες ‒στην αγορά βρίσκει κανείς και φέτες πολύ πιο μακράς ωρίμασης με πιο πολύπλοκη γεύση‒ σε ξύλινα βαρέλια ή σε δοχεία από λευκοσίδηρο, δεν είναι μία. Είναι πολλές και καθορίζονται από την υφή και τη γεύση τους. Σκληρές, μέτριες ή μαλακές, ήπιες, βουτυράτες, αλμυρές ή πικάντικες, άμεσα συνδεδεμένες με τους τόπους παραγωγής τους (το μικροκλίμα, τη διατροφή των κοπαδιών κτλ.), εξυπηρετούν διαφορετικές μαγειρικές ανάγκες. Και μπορούν να τρυπώσουν παντού.

Πέρα από το ότι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της τυροκομικής μας παράδοσης και της γευστικής μας κληρονομιάς, το αναγνωρίσιμο σ’ όλο τον κόσμο ελληνικό τυρί βλέπει με καλό μάτι τις συναντήσεις και τα παντρέματα με άλλες κουζίνες. Τα παραδείγματα είναι πολλά ‒από μπέργκερ μέχρι τάκος ή αλμυρά μάφιν‒ αυτή τη φορά όμως εστιάζουμε στους τρόπους με τους οποίους η φέτα συνδυάζεται με άλλες παραδόσεις της Μεσογείου. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες από το αρχείο συνταγών του ethnos.gr, για την κατσαρόλα, το τηγάνι και το φούρνο, που δίνουν στο τραπέζι χρώμα ελληνο-ιταλικό και ελληνο-ισπανικό.

Σαγανάκι με μύδια, φέτα και καπνιστή πάπρικα

Μεσογειακή φοκάτσια

Ζυμαρικά με πέστο φέτας και βασιλικού

Φριτάτα με μπρόκολο, αρακά και φέτα

Νιόκι με σπανάκι και φέτα

 

μεσογειακή κουζίναφέταελληνικά προϊόντασυνταγές