Αυτή τη φορά η Μadame Ginger «μαγείρεψε» ένα βιβλίο
Άντζελα ΣταματιάδουΆλλοτε ανοίγει την κουζίνα της κι άλλοτε σε παίρνει μαζί στις εξερευνήσεις της. Στα βίντεο που ανεβάζει στο κανάλι της στο YouTube βλέπεις τη Μαριλού Παντάκη, ή αλλιώς Madame Ginger, να φτιάχνει μπράουνις ή τυρόψωμο, να τρώει σε ένα ουζερί του κέντρου της Αθήνας ή σε ένα vegan bistro στη Βαρσοβία, να δοκιμάζει παγωτά... Το blog με τις συνταγές της είναι εξίσου δροσερό και σπιρτόζικο. Έχει έναν πηγαίο –και μεταδοτικό– ενθουσιασμό. Μιλάει σε νέους ανθρώπους με κώδικες που καταλαβαίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απευθύνεται και στους μεγαλύτερους. Kαι τους μεν και τους δε τους προτρέπει να δοκιμάζουν, που και που, κάτι διαφορετικό.
Κι η ίδια αυτό έκανε άλλωστε όταν έχοντας σπουδάσει και μετά δουλέψει για επτά χρόνια στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και της Επικοινωνίας αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να γραφτεί σε μια σχολή μαγειρικής. Κάνοντας την πρακτική της βρέθηκε δίπλα στον Χριστόφορο Πέσκια και στον Σωτήρη Κοντιζά στο Π-Box και στη συνέχεια στις κουζίνες του Mama Roux και των New York Sandwiches. Εκεί έφτιαχνε (και) μπέργκερ, κλασικά, κλασικότατα, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αλλά στο ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, το βιβλίο που έγραψε τις μέρες του lockdown του Μαρτίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, κρέας δεν θα βρεις: το έκοψε πριν από ενάμιση χρόνο, μια στροφή κι αυτή στο προσωπικό της μονοπάτι που την πήγε αλλού και την έκανε να δει κάποια πράγματα με άλλη ματιά.
Πέρασε τις μέρες της καραντίνας δοκιμάζοντας, χρονομετρώντας, φτιάχνοντας καινούργια μαγειρικά παζλ. Οι 61 συνταγές που προέκυψαν, με λαχανικά και φρούτα, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζωικά και φυτικά, και ξηρούς καρπούς, έδεσαν σε ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο, καρυκευμένο με προσωπικές ιστορίες, αναμνήσεις, καθημερινά στιγμιότυπα, όσα τις έκαναν κατά καιρούς κλικ, όσα μάζεψε –και κράτησε– στην πορεία.
Η Madame Ginger θέλησε το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ να απευθύνεται σε όλους. Για αυτό και δεν επέλεξε να του βάλει την ταμπέλα της χορτοφαγίας. Στην τελική ένα νόστιμο φαγητό είναι ένα νόστιμο φαγητό. Αν θέλεις να περιορίσεις λίγο το κρέας, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το μαγειρικό σου ρεπερτόριο, σου δίνει αρκετές ιδέες που παίζουν σε διαφορετικά ταμπλό, για πολλές διαφορετικές περιστάσεις (καλεσμένοι τελευταίας στιγμής, κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι, τάπερ για τη δουλειά, υγιεινά σνακ), αλλά και αρκετές χρήσιμες συμβουλές.
Οι συνταγές είναι εύκολες και τα υλικά που θα χρειαστείς τα βρίσκεις στη λαϊκή και στο μπακάλικο ή στο σούπερ μάρκετ. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θα βρεθείς μπροστά σε γεύσεις οικείες κι άλλα, πιο απρόσμενα μαγειρέματα, αξοναρισμένα στο σήμερα. Όπερ σημαίνει από έναν χορταστικό κιμά φακής, που μπορεί κανείς να αξιοποιήσει με πολλούς τρόπους, και μια ρεβιθοσαλάτα με μαγιονέζα, σαν τονοσαλάτα, μέχρι κουνουπίδι αλά πολίτα με ταχινολέμονο, σουτζουκάκια μελιτζάνας, ένα μπέγκερ μανιταριών, ένα πέστο με ψητά παντζάρια κι αμύγδαλα ή μια φυτική σάλτσα τσένταρ χωρίς τσένταρ, φτιαγμένη με κάσιους. Κι από ένα ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου μέχρι ένα «κολασμένο κέικ διπλής σοκολάτας».
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»