«Food Waste - Oδηγός Επιβίωσης»: Το φαγητό που δεν καταναλώθηκε μπορεί να αναγεννηθεί
NewsroomΠόσες φορές πετάξατε ένα τυρί ξεχασμένο σε κάποιο ράφι του ψυγείου, μερικές μαυρισμένες μπανάνες ή κάτι που μαγειρέψατε τις προηγούμενες μέρες και περίσσεψε; Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNEP Food Waste Index Report 2021 του ΟΗΕ, σε ετήσια βάση σπαταλιούνται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων. Μεγάλος όγκος φαγητού πετιέται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας ‒από τις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης μέχρι τα νοικοκυριά‒ και καταλήγει στις χωματερές, μειώνοντας τους διαθέσιμους πόρους κι επιβαρύνοντας επικίνδυνα το περιβάλλον.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του σημαντικού προβλήματος. Ενημερωτικές ενέργειες, προγράμματα που στοχεύουν στον περιορισμό των διατροφικών αποβλήτων μέσω της εφαρμογής ορθών πρακτικών, ντοκιμαντέρ κι εκδόσεις προτρέπουν σε δράση. Όλο και περισσότερες φωνές ενώνονται για να υπογραμμίσουν τη σημασία της μείωσης της σπατάλης του φαγητού. Κινούμενο σ’ αυτή την κατεύθυνση, το βιβλίο «Food Waste - Oδηγός Επιβίωσης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Gastronomy Essentials στόχο έχει να λειτουργήσει ως αφορμή για να αλλάξει κανείς νοοτροπία.
Όπως τα εστιατόρια και οι μάγειρες έτσι και τα νοικοκυριά μπορούν να κάνουν τη τη διαφορά. Ο συγγραφέας του βιβλίου και επαγγελματίας σεφ που, θέλοντας να τονίσει την επαναστατικότητα των λεγομένων του, υπογράφει ως Jack Gue Varas, επισημαίνει ότι πετώντας σε καθημερινή βάση μερικά γραμμάρια φαγητού, καταλήγει κανείς μέσα σε ένα χρόνο να έχει πετάξει ολόκληρα κιλά· προτρέπει τους αναγνώστες να αξιοποιήσουν τις πρώτες ύλες που περισσεύουν στα ψυγεία, να φτιάξουν ένα νέο πιάτο από ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό, να δημιουργήσουν τις δικές τους συνταγές.
Αναθεωρώντας τη διατροφική του συμπεριφορά, μπορεί κανείς να μειώσει και τη σπατάλη του φαγητού και το το κόστος. Το να κάνει μια λίστα με όσα πραγματικά χρειάζεται και να μην παρασυρθεί σε άσκοπες αγορές, το να εκμεταλλευτεί τα λαχανικά από το κοτσάνι ως τη ρίζα ή όλα τα κομμάτια του κρέατος και του ψαριού, το να αποφύγει τα υπερφορτωμένα ψυγεία και να πετάει μόνο όσο είναι πραγματικά για τα σκουπίδια ίσως τελικά και να μην είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Το ότι ο σεβασμός στο φαγητό και οικιακή οικονομία πάνε μαζί οι παλιότερες γενιές το θεωρούσαν αυτονόητο. Είναι καιρός να το μάθουν κι οι νεότεροι.
Το Food Waste - Οδηγός Επιβίωσης δίνει μια σειρά από πρακτικές λύσεις μέσω των οποίων το φαγητό που θα κατέληγε στα σκουπίδια μπορεί να μεταποιηθεί, να ξαναγεννηθεί. Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να γίνει γαλέτα, παξιμάδια, κρουτόν ή κριτσίνια, να μπει σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια και στα ζυμαρικά, να αξιοποιηθεί σε ταραμοκεφτέδες ή μια γλυκιά πουτίγκα. Τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μπορούν να αποτελέσουν βάση για ζωμούς, να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, μαρινάδες και αρωματικά βούτυρα. Στις επόμενες σελίδες βρίσκει κανείς ιδέες για το τι να κάνει με τη σαλάτα που περίσσεψε ή τα μαγειρεμένα λαχανικά. Το μπριάμ, λόγου χάρη, μεταμορφώνεται σε σάλτσα για μακαρόνια και τα λαχανικά σχάρας σε κροκέτες και το τζατζίκι που περίσσεψε σε μαρινάδα για το κρέας. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες προτάσεις με τυριά, όσπρια, ψάρι και κρεατικά, ώριμα ή μαραμένα φρούτα. Ακόμη-ακόμη και ο καφές που έμεινε στην καφετιέρα μπορεί να αξιοποιηθεί.
Το Food Waste - Οδηγός Επιβίωσης διατίθεται online εδώ και στο Cookbook Store στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Μετά το Πάσχα θα μπορεί κανείς να το βρει και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών