Food & Drink|01.06.2021 08:22

Δοκιμάσαμε τα ιδιαίτερα μπέργκερ του Smash ‘n bun

Άντζελα Σταματιάδου

Όταν ξεκίνησε το Smash n’ bun, στα τέλη του Μαρτίου, ήμασταν υπό καθεστώς lockdown ακόμη, οπότε η πρώτη γνωριμία με τα μπέργκερ του έγινε για πολλούς μέσα από τις πλατφόρμες διανομής φαγητού. Έτσι τα πρωτοδοκίμασα κι εγώ. Από κοντά το είδα με την επανεκκίνηση της εστίασης, όταν βρέθηκα στη γειτονιά του και κάθισα σε ένα από τα λίγα τραπεζάκια που στήνει στο πεζοδρόμιο της Πατριάρχου Ιωακείμ.

Ο χώρος είναι απλός. Κλασικό μπεργκεράδικο, με ξύλινη πρόσοψη και ασπρόμαυρο πάτωμα-σκακιέρα, χωρίς πολλά-πολλά. Αλλά τα «συστατικά» του δεν είναι και τόσο αυτονόητα. Τις συνταγές υπογράφει ο Μιχάλης Νουρλόγλου, σεφ με δυναμική γαστρονομική πορεία και μπόλικες διακρίσεις, που δείχνει εδώ μια πιο χαλαρή του πλευρά. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Κλάιντι Κρόσι. Τα υλικά είναι προσεγμένα. Xρησιμοποιούν βοδινό ξηρής ωρίμανσης 40 ημερών, από ζώα που εκτρέφονται με χόρτα (grass-fed) και κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής. Τα λαχανικά είναι στην πλειοψηφία τους βιολογικά. Το ωραίο πατατόψωμο, οι σάλτσες και τα τουρσιά είναι χειροποίητα.

T
T

Τα smash burgers πρωταγωνιστούν στο σενάριο. Το λέει άλλωστε και το όνομα του μαγαζιού. Αυτό σημαίνει ότι ο κιμάς γίνεται μια μπάλα και «πατικώνεται» με μια ειδική πρέσα στην καυτή πλάκα. Έτσι τα μπιφτέκια γίνονται πολύ λεπτά, με τραγανή κρούστα απέξω και για να μείνουν ζουμερά στο εσωτερικό χρειάζεται έξτρα προσοχή. Τα μπέργκερ που προτείνονται εδώ είναι ωραία ισορροπημένα: έχεις και την αίσθηση του κρέατος και όσων το πλαισιώνουν. Αν θέλεις περισσότερο κρέας, μπορείς να επιλέξεις διπλό μπιφτέκι.

Στο Moldo (€ 5,90) το μπιφτέκι συνδυάζεται με μανιτάρια σε κρέμα, βιολογικό τσένταρ και μαγιονέζα ψητού σκόρδου και στο Kokos (€ 5,90) με μια ομελέτα από βιολογικά αυγά, χειροποίητη μπεαρνέζ, ωμό κρεμμύδι και μαρμελάδα κρεμμυδιού ‒γλυκίζει λίγο παραπάνω για τα γούστα μου, αλλά και έτσι ακόμη είναι πολύ γευστικό. Για όσους δεν τρώνε ή θέλουν να αποφύγουν το κρέας το Yogi burger (€ 8,90) είναι κατ’ εμέ από τα καλύτερα του είδους του. Αντί για το πατατόψωμο που θα δοκιμάσετε στα υπόλοιπα μπέργκερ, το οποίο στο Smash & Bun το φτιάχνουν καθημερινά, έχει ψωμάκι φτιαγμένο με γάλα αμυγδάλου, μπιφτέκι της Beyond Meat, που φτάνει πολύ κοντά στην αίσθηση του κανονικού μπιφτεκιού, πίκλες και σκορδάτη vegan μαγιονέζα.

T
T

Τις τηγανητές πατάτες (€ 3,50) και τις τηγανητές γλυκοπατάτες (€ 4,50) τις παίρνεις χωριστά. Μπορείς να διαλέξεις και κάποια από τις τρεις σαλάτες που προτείνουν. Εγώ ψηφίζω την πράσινη Cow’s Meal με baby σπανάκι, φασολάκια ενταμάμε, κράνμπερι, καψαλισμένο κέιλ, αμύγδαλο, μ’ εκείνη την πολύ αρωματική βινεγκρέτ με το λεμονόχορτο (€ 7,90). Παρότι είμαι από αυτούς που το μπέργκερ το θέλουν με μπιφτέκι, το Hot Korean chick (€ 8,90) το κατέταξα στις μικρές μου αδυναμίες: συνδυάζει τηγανητό κοτόπουλο με κίμτσι (πικάντικο κορεάτικο τουρσί που μπορεί να μπει σε ένα σωρό παρασκευές), σπιτικές πίκλες και μαγιονέζα με μουστάρδα. Είναι τραγανό απέξω, ζουμερό από μέσα, με ένα πολύ ωραίο καυτερό kick. Ταιριάζει πολύ με κάποιες από τις μπίρες της Strange Brew που θα δείτε στο ψυγείο. Δίπλα τους θα βρείτε και κοκτέιλ σε μεταλλικό κουτάκι: Spritz, Paloma και Fizzy Negroni.

Smash ‘n bun Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, τηλ. 2107249802. Kάνουν και delivery μέσω της Wolt και του efood.

μπέργκερμπίρακοκτέιλΚολωνάκι