Food & Drink|18.07.2021 08:05

Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021: Ποιοι είναι οι φετινοί μεγάλοι νικητές

Newsroom

Σαράντα εννιά ήταν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που ανέβηκαν φέτος στο βάθρο στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας του αθηνοράματος την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε για τρίτη συνεχή χρονιά το ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο κράτησε με την πολύ δημιουργική θαλασσινή κουζίνα του και φέτος την πρωτιά, αποσπώντας την μεγαλύτερη βαθμολογία από τα μέλη της επιτροπής.

Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των νικητών βρέθηκαν το Salonica Restaurant του Μakedonia Palace, με executive chef τον Σωτήρη Ευαγγέλου, έναν από τους πιο εκφραστικούς «θεματοφύλακες» των γεύσεων του τόπου μας, το Αleria που με τον Γκίκα Ξενάκη ανεβάζει συνεχώς τον πήχη της κουζίνας του, το GB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας με executive chef τον Αστέριο Κουστούδη, η εμβληματική Σελήνη (πέρυσι σεφ ήταν ο Χάρης Νικολούζος, φέτος την έχει αναλάβει ο Έκτορας Μποτρίνι) στη Σαντορίνη, το Petra Restaurant με executive chef τον Τάσο Στεφάτο, στο ίδιο νησί, καθώς επίσης κι η Ντομάτα, με τη σφραγίδα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στην Χαλκιδική.

Την βράβευση των εστιατορίων με βαθμολογία 15-15,5/20 έκανε η Υφυπουργος Τουρισμου Σοφία Ζαχαράκη/φωτογραφία: Studio Panoulis

Τα βραβεία, που στόχο έχουν να αναδείξουν την συστηματική προσπάθεια που γίνεται πάνω στην εθνική μας κουζίνα, φωτίζουν αρκετούς ακόμη μάγειρες και μαγείρισσες, εστιατόρια και ταβέρνες που εκπροσωπούν την δημιουργική και την πιο παραδοσιακή όψη της μαγειρικής του τόπου μας. Είναι πολλοί εκείνοι που καρφώνοντας το σημαιάκι τους σε πολλά σημεία του χάρτη, από την Κέρκυρα έως την Κω κι από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη, αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνταγών και των ντόπιων υλών και προσθέτουν κάτι στο «σήμερα» της ελληνικής γαστρονομίας. Όλα έχουν τη σημασία τους, άλλωστε. Από μια φέτα μπουγιουρντί ιδωμένη με νέα ματιά ή μια μοντέρνα, απρόσμενη προσέγγιση του δίδυμου καρπούζι-φέτα, μέχρι ένα μαμαδίστικο κατσικάκι σιγομαγειρεμένο με πλιγούρι, μια χανιώτικη κρεατότουρτα ή μια ροδίτικη λακάνη.

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους φετινούς νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», με την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία, την κουζίνα των οποίων όσοι αγαπούν τη γαστρονομία θα δοκιμάσουν σε λίγο καιρό στο καινούργιο εστιατόριο Delta του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ταλαντούχο δίδυμο παρουσίασε, με τη σύμπραξη του executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του, μία σειρά αφαιρετικών, φυσιολατρικών πιάτων με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας. Βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων, οι δύο σεφ δημιούργησαν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλους τους βραβευμένους, ανά γεωγραφική περιοχή και βαθμολογία:

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2021

ΑΘΗΝΑ

Varoulko Seaside 16/20

Aleria 15/20

GB Roof Garden (Ξεν. Grande Bretagne) 15/20

Sense (Ξεν. AthensWas) 14,5/20

Artisanal Lounge & Gardens 14/20

Βασίλαινας 14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20

Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20

Χαρούπι 14,5/20

Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency) 14/20

Το Μανιτάρι 14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ντομάτα (Ξεν. Sani Marina – Sani Resort) 15/20

Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14,5/20

Μπουκαδούρα 14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20

Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20

Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20

Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Pomo DOro (Κέρκυρα) 14/20

Toulas Gastronomy (Κέρκυρα) 14/20

The White House of Laurence Durrell (Κέρκυρα) 14/20

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

6 Κλειδιά (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο) 14/20

ΗΠΕΙΡΟΣ

Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα) 14/20

ΚΡΗΤΗ

Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20

Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20

Avli (Ρέθυμνο) 14/20

La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος) 14/20

Ferryman (Ελούντα) 14/20

Hasika (Ρέθυμνο) 14/20

Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20

Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20

Pelagos Seaside (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20

Taverna (Ελούντα) 14/20

Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Broadway (Κως) 14/20

Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20

Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20

Mylos (Ξεν. Atlantica Imperial Resort, Ρόδος) 14/20

Παράγκα (Ρόδος) 14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη) 15,5/20

Petra Restaurant (Ξεν. Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20

Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20

Mikrasia Restaurant (Μύκονος) 14,5/20

Alios Ilios (Ξεν. Santo Maris, Σαντορίνη) 14/20

FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη) 14/20

Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20

Ithaka (Ιος) 14/20

Ρόζας (Σαντορίνη) 14/20

εστιατόριαελληνική κουζίναταβέρνεςΒραβεία Ελληνικής Κουζίνας