Food & Drink|09.08.2021 07:16

3 σαλάτες με καρπούζι, ανάλαφρες και δροσιστικές

Newsroom

Χωρίς αμφιβολία το καρπούζι με τη φέτα είναι αχτύπητο δίδυμο. Το πιο χαρακτηριστικό καλοκαιρινό φρούτο, όμως, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, κάλιο, φυτικές ίνες και λυκοπένιο), καλοπαντρεύεται και με τη ντομάτα – δοκιμάστε να βάλετε λίγο στη χωριάτικη σαλάτα ή σε μια παραλλαγή της ιταλικής καπρέζε και θα μας θυμηθείτε. Ταιριάζει εξίσου καλά με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, με το αβοκάντο και όχι μόνο.

Μια που μια δροσερή σαλάτα είναι πάντα καλοδεχούμενη τις μέρες που το θερμόμετρο ανεβαίνει, είτε στο κέντρο του τραπεζιού, είτε ως ατομικό πιάτο για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο, σας προτείνουμε τρεις διαφορετικούς δροσερούς συνδυασμούς με το καρπούζι σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Διαλέξτε ένα γερό φρούτο, με άθικτη φλούδα, χωρίς γδαρσίματα και αποχρωματισμούς, κόψτε το, βγάλτε τα σποράκια του, βάλτε το σε μια σαλατιέρα ή σε ένα μεγάλο μπολ. Συνδυάστε το με λαχανικά, φρούτα, τυριά ή θαλασσινά και φρέσκα μυρωδικά και παίξτε με τις ισορροπίες γλυκού, αλμυρού και όξινου.

Ο κλασικός συνδυασμός καρπούζι-φέτα μπορεί να ενισχυθεί με διάφορους τρόπους / φωτογραφία: Anto Meneghini (Unsplash)

Σαλάτα με καρπούζι, αβοκάντο και φέτα

  • 4 φλιτζ. καρπούζι (χωρίς τα κουκούτσια), κομμένο σε κύβους

  • 2 ώριμα αβοκάντο

  • ½-1 φλιτζ. φέτα σε κύβους

  • 1/4 φλιτζ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

  • 1/2 φλιτζ. κόλιανδρο

  • 4 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

  • χυμό από 1/2 λεμόνι

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεφλουδίστε το αβοκάντο και κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια. Περιχύστε το με λίγο λεμόνι και βάλτε το σε μια σαλατιέρα. Προσθέστε το καρπούζι, τον κόλιανδρο, το κρεμμύδι και τη φέτα. Ανακατέψτε απαλά. Χτυπήστε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το dressing στη σαλάτα και σερβίρετε. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με ψητό κοτόπουλο ή μπιφτέκια στο φούρνο.

Σαλάτα με καρπούζι και μοτσαρέλα

  • 1 φλιτζ. καρπούζι, κομμένο σε κύβους

  • 1 φλιτζ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

  • 1 φλιτζ. μοτσαρέλα σε μπαλάκια

  • 1 φλιτζ. αγγούρι, κομμένο σε κύβους

  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το καρπούζι, τα ντοματίνια, το αγγούρι και τα μπαλάκια μοτσαρέλας. Προσθέστε τον βασιλικό, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.

Πράσινη σαλάτα με γαρίδες, καρπούζι, μύρτιλλα και φέτα

  • 250 γρ. σπανάκι

  • 1 ματσάκι ρόκα

  • 12 μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες

  • 200 γρ. καρπούζι, χωρίς τα κουκούτσια

  • 100 γρ. μύρτιλλα

  • 60 γρ. φέτα, κομμένη σε μπουκίτσες

  • μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου

  • 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

  • 2 κ. σ. χυμό λάιμ

  • αλάτι

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ψήστε τις γαρίδες στο γκριλ για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μεταφέρετέ τις σε ένα πιάτο. Βάλτε σε ένα μπολ το σπανάκι, τη ρόκα και το καρπούζι κομμένο σε καρέ. Προσθέστε τις γαρίδες, τα μύρτιλλα, τον δυόσμο και την φέτα. «Bρέξτε» τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και το χυμό λάιμ, ανακατέψτε απαλά και σερβίρετε.

συνταγέςσαλάτακαρπούζι