Food & Drink|08.09.2021 18:12

Barolo: Ιταλικό... από άκρη σε άκρη

Άντζελα Σταματιάδου

Βrunello το Κολωνάκι, Βarolo το Ψυχικό. Στo πρώτο, που πήρε το όνομά του από το κρασί-καμάρι του τοσκανέζικου αμπελώνα, το οποίο έκανε την αρχή πριν από τέσσερα χρόνια στην Λουκιανού έχω καθίσει αρκετές φορές – είναι ότι πρέπει για αποσυμπίεση μετά το γραφείο. Στο δεύτερο, το αδερφό wine bistro που ακολούθησε τα βήματά του ανοίγοντας τις πόρτες του πέρυσι στην οδό Δαβάκη, πρωτοπήγα πρόσφατα. Το Βarolo, που βαφτίστηκε, με την ίδια οινοφιλική λογική, από το διάσημο κρασί του Πιεμόντε, στήνει τα τραπέζια του σε μια κομψή, ανοιχτόκαρδη αυλή που γεμίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η πλούσια σε επιλογές κουζίνα του εστιατορίου έχει ιταλικό πρόσημο, με το μενού του Μιχάλη Νουρλόγλου να πλέκει τα υλικά και τις παραδόσεις της γειτονικής χώρας με σύγχρονες ιδέες και τεχνικές κι η ενδιαφέρουσα wine list συμπληρώνει την εικόνα.

Η πολύ νόστιμη φοκάτσια με το δεντρολίβανο, που έρχεται παρέα με επίσης δικό τους ζυμωτό ψωμί και χειροποίητα κριτσίνια σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Το σασίμι παλαμίδας σερβίρεται πάνω σε φρέγκολα, ένα ζυμαρικό από τη Σαρδινία που μοιάζει με χοντρό κουσκούς, με μια ελαφρά γλυκίζουσα, πολύ καλοκαιρινή σάλτσα από καρπούζι. Το πιο εξωτικό σεβίτσε λαβράκι με σάλτσα από κόλιανδρο, κομματάκια μάνγκο και φρέσκο κρεμμυδάκι είναι δροσερό και αρωματικό, πλην όμως αξίζει να δοκιμάσετε και την πολύ όμορφα ισορροπημένη σαλάτα με γαρίδες, σάλτσα πεπονιού, αβοκάντο, φασολάκια και τραγανό προσούτο – για το ωραίο παιγνίδισμα γεύσεων και υφών. Αν τώρα προτιμάτε το κρέας, μπορείτε να ξεκινήσετε με το καλοκαρυκευμένο βοδινό ταρτάρ ή το κλασικό μοσχάρι καρπάτσιο, κεντημένο με πεκάν και πεκορίνο.

Από το πεδίο «πίτσα», πήραμε μια pinsa με πικάντικο σαλάμι και προβολόνε (της προσθέτεις αν θέλεις και μαρμελάδα τσίλι) και μια με προσούτο, παρμεζάνα και ρόκα, κι είχαν αμφότερες ωραίο ζυμάρι, η μια λίγο πιο λεπτό, η άλλη λίγο πιο αφράτο. Το cacio e pepe κι η ταλιάτα από flap steak, που σερβίρεται με baby πατάτες, ντοματίνια και δεντρολίβανο, μπορούν κάλλιστα να γράψουν τη συνέχεια για όποιον θέλει να κινηθεί στο τερέν του κλασικού. Εγώ ξεχωρίζω σίγουρα το ψητό φιλέτο σφυρίδας en brodo, σε ζωμό δηλαδή, φινετσάτο και πλούσιο σε γεύση, με όστρακα και τραγανά λαχανικά στον ατμό. Το είχα βάλει στο μάτι με το που πήρα στα χέρια μου τον κατάλογο κι όντως ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές της βραδιάς.

Στο Barolo πέρα από το να καθίσεις για φαγητό, μπορείς να κάνεις και τα ψώνια σου. Στην άλλη του πλευρά έχει ένα όμορφο delicatessen με τη βιτρίνα του φορτωμένη με τυριά και αλλαντικά και τα ράφια του γεμάτα κλασικά και πιο ασυνήθιστα ζυμαρικά από τη γειτόνισσα χώρα, σάλτσες, κι ότι άλλο χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις αλά ιταλικά στο σπίτι. Όχι ότι λείπουν κι επιλογές από άλλες χώρες, της Ελλάδας, προφανώς, συμπεριλαμβανομένης.

Barolo Δαβάκη 1, Ψυχικό, τηλ: 2106717600. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, από το πρωί. Τιμές (χωρίς κρασί): € 25 – 45.

εστιατόριοκρασίιταλική κουζίναDelicatessen