Food & Drink | 14.09.2021 14:57

Κριθαράκι με πολλούς τρόπους: 6 συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε

Newsroom

Με το που ακούει κανείς «κριθαράκι», το πρώτο που σκέφτεται είναι ένα πλούσιο γιουβέτσι. Με τρυφερό κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα –πιο κλασικό δεν γίνεται– αλλά και με χοιρινό, με κοτόπουλο, κάποιες φορές και με αρνάκι ή με κουνέλι, ανήκει σ’ αυτά τα φορτισμένα συναισθηματικά φαγητά με τη γεύση της ζεστασιάς, της θαλπωρής, των τραπεζιών των παιδικών μας χρόνων. Το κρέας, βέβαια, δεν είναι μονόδρομος. Στις θαλασσινές του εκδοχές, με γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι και πάει λέγοντας, είτε με ούζο, είτε με λευκό κρασί, το μελωμένο κριθαράκι κλέβει πολλές φορές την παράσταση.

Κι όταν το συνδυάσεις με πιο «φτωχά» υλικά, πάντως, σε βγάζει ασπροπρόσωπο. Η βενετσιάνικης καταγωγής μανέστρα κολοπίμπιρι, με πιπέρι (collu pimpiri) δηλαδή, και δη καυτερό κοκκινοπίπερο, ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, που φτιάχνουν στην Κέρκυρα, είναι ένα πολύ νόστιμο, υπέροχο στην απλότητά του πιάτο, που αξίζει να δοκιμάσετε. Μπορείτε πάντα να μαγειρέψετε το κριθαράκι με λαχανικά της εποχής – μελιτζάνες και κολοκυθάκια το καλοκαίρι, χόρτα ή σπανάκι το χειμώνα– ή με διαφόρων ειδών μανιτάρια. Να το βάλετε σε σούπες, όπως μια μινεστρόνε ή μια ντοματόσουπα. Να φτιάξετε μ’ αυτό κρύες σαλάτες, που θα μπουν στο κέντρο του τραπεζιού ή θα παίξουν ρόλο συνοδευτικού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το βράσετε, να το σουρώσετε, να το μεταφέρετε σε ένα μπολ και να προσθέσετε ό,τι έχετε στο ψυγείο: ντομάτα, πιπεριές, ελιές και λίγο ανθότυρο ή φέτα, λόγου χάρη, ή ψητά λαχανικά και μανούρι.

Το πιο μοντέρνας λογικής κριθαρότο, που ετοιμάζεται με την τεχνική του ριζότο, με αποτέλεσμα το ζυμαρικό να χυλώνει μεν αλλά ταυτόχρονα να κρατάει στο δόντι, είναι ένας ακόμη τρόπος να χαρεί κανείς το κριθαράκι: χρειάζεται να έχεις το νου σου, θέλει συνεχές ανακάτεμα για να μην κολλήσει, αν όμως του πάρεις τον αέρα, μετά το φτιάχνεις σε χίλιες δυο εκδοχές. Δείχνει κι αυτό ότι το εν λόγω υλικό μπορεί κανείς να το αξιοποιήσει ανάλογα με το χρόνο, τη διάθεση και τα γούστα του, σε πιάτα πληθωρικά ή πιο ελαφριά, απλά ή λίγο πιο σύνθετα. Εμείς σας προτείνουμε έξι συνταγές από το αρχείο του ethnos.gr και του Open TV για να πάρετε ιδέες:

  1. Κριθαρότο καραβίδας

     

  2. Γιουβέτσι με κεφτεδάκια

     

  3. Μπιφτέκια γαλοπούλας με δροσερή σαλάτα ζυμαρικών

     

  4. Γιουβέτσι με χταπόδι και μπάμιες

     

  5. Κριθαράκι με τσιγαριστές φακές

     

  6. Γιουβέτσι με μανιτάρια και σπανάκι

     

μαγειρικήκριθαράκικρέαςθαλασσινάλαχανικάσυνταγές