Food & Drink|08.10.2021 07:42

Sting στο ποτήρι: Ο διάσημος ροκ σταρ σε οινική σκηνή

Newsroom

Άγγλος στη Νέα Υόρκη με το Englishman in New York, Άγγλος στο Kιάντι με το Il Palagio. O Sting είχε ήδη, μέσα από τις ευρωπαϊκές του περιοδείες, αναπτύξει μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ιταλία και τα κρασιά της όταν πριν από 25 χρόνια σ’ ένα ταξίδι του στην Τοσκάνη αποφάσισε, μαζί με την σύζυγό του Trudie Styler, να αγοράσει και να αναπαλαιώσει μια βίλα του 16ου αιώνα, περικυκλωμένη από αμπελώνες κι ελαιώνες. Καθώς η οικογένεια των προηγούμενων ιδιοκτητών παρήγαγε κρασί από το 1530, το διάσημο ζευγάρι θέλησε να κρατήσει την παράδοση ζωντανή. Ο άλλοτε frontman των Police, πέρα από μουσικός, ηθοποιός κι ακτιβιστής, έγινε και οινοπαραγωγός.

Μαζί με τον 70χρονο ροκ σταρ, που ήρθε στην Αθήνα πριν από μια εβδομάδα για δύο εμφανίσεις στο Ηρώδειο, ήρθαν και τα κρασιά του. Την ώρα που κάτω από την Ακρόπολη έκαναν το soundcheck, όχι πολύ μακριά, στο ξενοδοχείο King George, ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης και ο γενικός διευθυντής του Il Palagio, Tony Sasa, παρουσίαζαν 8 ετικέτες από το πορτφόλιό του, κάποιες από τις οποίες παραπέμπουν σε λαοφιλείς επιτυχίες του. Το Message in A Bottle, ένα από τα τραγούδια με τα οποία ο Sting άνοιξε τη συναυλία του, όσοι παρευρευρεθήκαμε στην γευσιγνωσία το δοκιμάσαμε στη μορφή ενός ευκολόπιοτου, δροσιστικού λευκού (Vermentino και Sangiovese) κι ενός ευχάριστου κόκκινου (Sangiovese, Ciliegiolo) με αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Alexander Andreadis, ο Tony Sasa και ο Γιάννης Καρακάσης ΜW

Δοκιμάσαμε επίσης το Bacci Sulla Bocca (Vermentino), ένα πιο πολύπλοκο λευκό με φρουτώδη κι ανθικά αρώματα και ζωηρή οξύτητα που γεννήθηκε την εποχή της πανδημίας και το ροζέ New day (Sangiovese). Και, περνώντας στα κόκκινα, το When we dance του 2018 (Sangiovese, Canaiolo, Colorino), το La Duchessa της ίδιας χρονιάς, μια κλασική έκφραση του Chianti, και τα πιο βαρελάτα 1530 του 2019 (Sangiovese και Merlot) και Dieci του 2016 (Sangiovese), ένα επετειακό κρασί που τιμά τον δέκατο τρύγο του Κτήματος. Καθώς ένας από τους στόχους της γευσιγνωσίας στην Αθήνα, στην οποία ήταν παρών και ο ελληνικής καταγωγής Alexander Αndreadis, ο οποίος έχει αναλάβει την διακίνηση των κρασιών του Il Palagio, ήταν η ανεύρεση συνεργάτη/εισαγωγέα στη χώρα μας, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα τα γνωρίσει και το ελληνικό κοινό.

Πέρυσι στο κτήμα, που παράγει επίσης ελαιόλαδο και μέλι, φυτεύτηκαν 11 εκτάρια αμπελώνων με τις μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας. Όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του, ο Sting δεν θέλει απλά να φιγουράρει στη λίστα με τους σταρ που δανείζουν τη λάμψη τους σε ένα προϊόν, αλλά να φτιάχνει κρασιά που να εκφράζουν το τοσκανέζικο τερουάρ και να εξελίσσονται. Το γεγονός ότι έχει πλέον στην ομάδα του τον κορυφαίο Ιταλό οινολόγο Riccardo Cotarella, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην πατρίδα του –συχνά αναφέρεται ως «il Mago di vino», ο «μάγoς του κρασιού» δηλαδή– δείχνει αυτή του τη διάθεση.

ΤοσκάνηStingκρασί