Food & Drink|16.01.2022 10:51

Κρασί: Tα 50 Great Greek Wines επιστρέφουν

Newsroom

Ο Γιάννης Καρακάσης και ο Γρηγόρης Μιχαήλος μιλούν για την φετινή διοργάνωση και τις νέες τους κινήσεις με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού

«Το ελληνικό κρασί βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλεονεκτική θέση και είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσει την ανοδική του πορεία και τα ποιοτικά του πλεονεκτήματα» είχε πει στο www.ethnos.gr ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης λίγο πριν την πρώτη διοργάνωση, το 2020, του 50 Great Greek WinesΚυρίαρχος σκοπός του ίδιου και των συνεργατών του, ήταν η νέα πλατφόρμα ανάδειξης του ελληνικού κρασιού να λειτουργήσει ως«εργαλείο εξωστρέφειας. Να μεταφέρει, μέσω των κρασιών που θα ξεχωρίζουν κάθε φορά, την εικόνα του εγχώριου αμπελώνα στις αγορές του εξωτερικού υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητές του, ενισχύοντας το μήνυμα της ποιότητας και της διαφορετικότητας.

Ένα χρόνο και κάτι μετά από την πρώτη εμφάνιση των 50 GGW, έχουν γίνει αρκετές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Τα πενήντα κρασιά που επελέγησαν εντάχθηκαν σε έναν πολυσέλιδο ηλεκτρονικό οδηγό με αναλυτικές πληροφορίες και σχόλια από την κριτική επιτροπή, προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Πραγματοποιήθηκαν masterclasses και παρουσιάσεις, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Αγγλία, στην Πολωνία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αναπτύχθηκαν συνεργασίες με κάβες και σημεία λιανικής πώλησης, αλλά και με εστιατόρια εντός και εκτός Ελλάδας, που ένταξαν τα 50 GGW στις λίστες τους.

«Μετά το πρώτο 50 GGW και τις προωθητικές δράσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, συνεχίζουμε με συνέπεια και μεθοδικότητα για να πάμε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα. Πιστεύουμε ότι με την ανάδειξη των 50 αυτών κρασιών θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για το ελληνικό κρασί συνολικά», επισημαίνει ο Γιάννης Καρακάσης. Ο Γρηγόρης Μιχαήλος DipWSET, Development Manager των 50 GGW, συμπληρώνει: «Είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση ότι με σκληρή δουλειά η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα βοηθήσει στην ανάδειξη της επόμενης μέρας του ελληνικού κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνοντας με συνέπεια στο προσκήνιο τα άλματα που έχει κάνει».

Στο δρόμο για τη δεύτερη έκδοση

Η πλατφόρμα συμμετοχής των παραγωγών έχει ανοίξει. Το 50 Great Greek Wines θα επιστρέψει την φετινή άνοιξη. Το διαγωνιστικό κομμάτι θα λάβει χώρα στις 5-8 Μαΐου στις ιστορικές κάναβες του χώρου της Σχολής Λαζαριστών που στεγάζει το πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene στη Σαντορίνη. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν μερικά από τα μεγαλύτερα οινικά ονόματα παγκοσμίως: ο συνιδρυτής του περιοδικού Noble Rot και των ομώνυμων wine bar και εστιατοριών Μark Andrew MW, η Ηead Buyer της Bancroft Wines Lenka Sedlackova MW, ο δημοσιογράφος οίνου και συγγραφέας Wojciech Bonkowski, ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτής Caro Maurer MW και ο οινικός σύμβουλος Demetri Walters MW. Η απονομή κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα 50 καλύτερα από τα κρασιά που θα συμμετάσχουν θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 31 Μαΐου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αυτή τη φορά η γευστική αξιολόγηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Πρώτα θα ξεχωρίσουν τα 50 καλύτερα κρασιά και στη συνέχεια θα δοκιμαστούν εκ νέου για να οριστικοποιηθεί η τελική κατάταξη. Εκτός αυτού, στη δεύτερη διοργάνωση εισάγεται η έννοια των gastronomy partners, εστιατορίων που θα περιλαμβάνουν στις λίστες τους μια επιλογή από τα 50 Great Greek Wines, συμβάλλοντας στην περαιτέρω προβολή και προώθηση του ελληνικού κρασιού. Τέλος, προστίθενται δύο νέες κατηγορίες, τα Orange Wines και τα Κρασιά Ήπιας Φυσικής Οινοποίησης.

«Δεν είναι ένας ακόμη διαγωνισμός», τονίζει ο Γιάννης Καρακάσης, επισημαίνοντας ότι τα κρασιά αγοράζονται από το εμπόριο για να έχουν όλοι έχουν τη δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής. «Το θέμα δεν είναι να πάρουν όλοι από ένα βραβείο, αλλά να πάρουν ένα βραβείο που να κάνει τη διαφορά. Ο μικρός αριθμός των βραβευμένων κρασιών δίνει αξία στους νικητές και στην όλη ιδέα». Εξηγεί ότι αν και υπάρχουν 50 νικητές, δεν υπάρχουν χαμένοι. Τα κρασιά που δεν μπαίνουν στη λίστα δεν ανακοινώνονται, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύ χρήσιμο feedback από τους κριτές. «Οι παραγωγοί έχουν μόνο να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους», καταλήγει.

κρασί50 Great Greek Wines