Food & Drink|29.01.2022 20:06

7 ιδέες για υπέροχες τάρτες, αλμυρές και γλυκές

Newsroom

Με βάση τραγανή, τριφτή και βουτυράτη και πλούσια γέμιση, μια αλμυρή τάρτα είναι ιδανικό ορεκτικό για το οικογενειακό τραπέζι ή ένα φιλικό κάλεσμα, ενώ αν βάλεις ένα κομμάτι δίπλα σε μια πράσινη σαλάτα έχεις ένα ωραίο ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Συνδυάζοντας τα αγαπημένα του υλικά –τυριά, αλλαντικά, αυγά, λαχανικά, χόρτα, μανιτάρια– μπορεί κανείς να φτιάξει ένα σωρό παραλλαγές.

Και με τη ζύμη μπορεί να παίξει όμως, συνδυάζοντας διαφορετικά αλεύρια ή προσθέτοντας και ελαιόλαδο στο βούτυρο και προσθέτοντας στη βασική συνταγή διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως μαυροκούκι, αποξηραμένο δυόσμο ή βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, κιτρινόριζα και πάει λέγοντας. 

Όσο για τις γλυκές τάρτες, με σοκολάτα, με καραμέλα, με κρέμα, με φρούτα της εποχής, είναι απολύτως εθιστικές. Κι εδώ μπορούμε να «πειράξουμε» λίγο τη βάση προσθέτοντας τριμμένους ξηρούς καρπούς, φουντούκι ή αμύγδαλο 'η ό,τι άλλο προτιμάμε.

Είτε τη φτιάξουμε στο μίξερ είτε με το χέρι, η ζύμη της τάρτας καλό είναι να μην πολυδουλεύεται γιατί σκληραίνει. Πριν την ανοίξουμε με τον πλάστη θα πρέπει να την αφήσουμε για μισή ώρα περίπου στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Συνήθως στο φούρνο μπαίνει σε δύο φάσεις. Μια μόνη της και μια με τη γέμιση.

Επειδή φουσκώνει με το ψήσιμο, βάζουμε το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα ή σε ένα ταψάκι, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε από πάνω φασόλια, ρεβίθια ή ρύζι, που λειτουργούν ως βαρίδια. Μετά τα αφαιρούμε και προσθέτουμε τη γέμιση.

Για να γλυτώσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο, σφολιάτας, χωριάτικο ή κουρού. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα το τρυπήσουμε με το πιρούνι σε αρκετά σημεία για να μην «ανέβει» πολύ.

Ιδού μερικές ιδέες για νόστιμες, γλυκές κι αλμυρές τάρτες που ακολουθούν διαφορετικές οδούς, από το αρχείο συνταγών του ethnos.gr:

Εύκολη τάρτα με φινόκιο, πράσο και γαλοπούλα 

Η βάση, φτιαγμένη με δύο διαφορετικά αλεύρια, βούτυρο και ελαιόλαδο, γίνεται τραγανή και τριφτή κι η γέμιση, που αντί για τη συνήθη κρέμα γάλακτος έχει γιαούρτι, γάλα, αυγά, ελαφριά και μυρωδάτη. Δείτε τη συνταγή εδώ

Τάρτα με κρεμμύδια και τυριά

Τα μαύρα αρωματικά μικρά σποράκια που ξέρουμε ως «μαυροκούκι» ή «μαυροσούσαμο» δίνουν μια ιδιαίτερη, γήινη, ξηροκαρπάτη κι ελαφρώς πιπεράτη γεύση στη ζύμη αυτής της αλμυρής τάρτας που συνδυάζει φέτα, ανθότυρο και ρεγκάτο με κρεμμύδια και φρέσκο θυμάρι. Δείτε τη συνταγή εδώ

Τάρτα με πράσο και χοιρομέρι

Γλυκιά γραβιέρα, πράσο και καπνιστό χοιρομέρι δένουν εξαιρετικά κι αν τους προσθέσεις φρέσκια ρίγανη, θυμάρι ή μαντζουράνα το πράγμα γίνεται ακόμη καλύτερο. Αν το προτιμάτε, πάντως,το χοιρομέρι μπορείτε να να το αντικαταστήσετε με μπέικον. Δείτε τη συνταγή εδώ

Γρήγορη τάρτα με σπανάκι, μανούρι και ανθότυρο

Αυτή η τάρτα με την κρεμώδη γέμιση είναι πλούσια σε γεύση και ταυτόχρονα ελαφριά. Μπορείτε να στρώσετε από πάνω χιαστί λωρίδες φύλλου σφολιάτας, στην λογική της παστα φλόρα, να τη σκεπάσετε με ένα δεύτερο φύλλο ή, με τα ίδια υλικά, να ετοιμάσετε ατομικά ταρτάκια για το σπίτι ή το γραφείο. Δείτε τη συνταγή εδώ

Σοκολατένια τάρτα με πορτοκάλι και χαλβά

Είναι δύσκολο να της αντισταθείς. Η κουβερτούρα και ο χαλβάς είναι πολύ ωραίο ζευγάρι. Στολισμένη με φουντούκια, ολόκληρα ή τριμμένα, είναι ιδανική για να κλείσει γλυκά ένα τραπέζι στο σπίτι και ταιριάζει τέλεια με ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ. Δείτε τη συνταγή εδώ

Τάρτα μήλου με ζύμη χαρουπιού

Τα μήλα κρατάνε λίγο στο δόντι. Η ζύμη, τριφτή και μπισκοτένια, φτιαγμένη με βούτυρο και ελαιόλαδο είναι νόστιμη και με λίγα λιπαρά. Σε περίπτωση που θέλετε την τάρτα ακόμη πιο τραγανή, τρίβετε από πάνω λίγο ζυμάρι που έχετε κρατήσει στην άκρη πριν τη βάλετε στο φούρνο. Δείτε τη συνταγή εδώ

Τάρτες σοκολάτας με καραμέλα

Με σοκολάτα και μια παχύρρευστη σάλτσα καραμέλας με εσπρέσο, είναι σκέτος πειρασμός. Αν μάλιστα προσθέσετε λίγο ανθό αλατιού πριν το σερβίρετε, η αντίθεση γλυκού-αλμυρού θα κάνει το ιδιαίτερο αυτό γλυκό ακόμη πιο απολαυστικό. Δείτε τη συνταγή εδώ