Food & Drink|21.02.2022 10:35

Μυστικά & tips - Γιατί δεν φούσκωσε το κέικ;

Newsroom

Οι συνηθέστεροι λόγοι που ένα κέικ αρνείται να σταθεί στο ύψος του είναι τρεις:

1. Ο φούρνος ανοίχτηκε μέσα στα πρώτα 20'-25' ψησίματος. Το πρώτο 1/3 περίπου του χρόνου ψησίματος που απαιτεί συνήθως ένα κέικ είναι το πιο κρίσιμο ως προς την τελική του όψη. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας, αλλά και όποια εναλλαγή της θερμοκρασίας θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία του φουσκώματος. Αφήνουμε λοιπόν αρχικά το κέικ στην …ησυχία του και εκτονώνουμε αλλού την ανυπομονησία μας.

2. Δε χτυπήθηκε καλά και αρκετά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Είναι σημαντικό να περάσει όσο πιο πολύς αέρας είναι δυνατό και να «φυλακιστεί» στο πρώτο μείγμα, όταν η συνταγή ζητάει να «χτυπήσετε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν» και στη συνέχεια να προσθέσετε τα αυγά και τα άλλα υλικά. Στα υπόλοιπα στάδιά του το κέικ δε θέλει ιδιαίτερο χτύπημα. Αντιθέτως θέλει ήπιο ανακάτεμα.

3. Είχε ξεθυμάνει το μπέικιν πάουντερ. Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε έτοιμες διογκωτικές ύλες, όπως το μπέικιν πάουντερ ή η μαγιά στιγμής, αλλά καθώς οι περισσότεροι δε φτιάχνουμε κέικ και ζύμες κάθε μέρα είναι πολύ πιθανό το διογκωτικό να έχει χάσει με τον καιρό τη δύναμή του ειδικά αν η συσκευασία είχε ανοιχτεί.

Για καλύτερα αποτελέσματα στο φούσκωμα του κέικ μπορεί να επιλέγει κανείς αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Κάντε τρουφάκια το κέικ που δεν πέτυχε (Συνταγή)

Αλλά ακόμη κι αν το κέικ βγήκε η «απόλυτη καταστροφή» οπτικά, μην το βάζετε κάτω. Φτιάξτε τέλεια τρουφάκια με σοκολάτα. Στο κάτω κάτω πότε άλλοτε θα αποφασίζατε να χαλάσετε ένα κέικ ολόκληρο για να το κάνετε …μπαλάκια, αν όχι τώρα;

Υλικά: ένα κέικ βανίλιας ή σοκολάτας (περίπου μισό κιλό), 80 ml κρέμα γάλακτος, 100ml κονιάκ, 30 γρ. κακάο και επιπλέον για την επικάλυψη, 60ml γάλα, 70 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση: Κάνετε το κέικ τρίμματα στο μπλέντερ και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με το κονιάκ. λειτουργείτε για λίγο τη συσκευή. Ζεσταίνετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το κακάο ανακατεύοντας καλά ώστε να διαλυθεί. Αδειάζετε το μείγμα αυτό στο κέικ, ρίχνετε και τα καρύδια και ζυμώνετε. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Ρίχνετε κακάο σε ένα μπολ. Παίρνετε λίγο-λίγο από το κρύο μείγμα και πλάθετε μπαλάκια Περνάτε τα μπαλάκια απ’ το κακάο και τα τα τοποθετούμε σε πιατέλα

αλεύριφούρνοςκέικσοκολάτα