Food & Drink|24.02.2022 09:20

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι - Με παντσετούλες, σουβλάκια, παϊδάκια, τζατζίκι κι όλα τα καλά (Συνταγές)

Newsroom

Για όποιον λόγο και αν επιλέξατε να το τσικνίσετε στο σπίτι με την οικογένεια ή καλούς φίλους, εδώ θα βρείτε συνταγές για παραδοσιακές λιχουδιές, ώστε να μην λείψει τίποτα απ' όσα τραβάει η όρεξή σας τη φετινή Τσικνοπέμπτη.

Παϊδάκια αρνίσια

Για να φτιάξουμε σπίτι τα απλά, κλασικά παϊδάκια, δε χρειαζόμαστε παρά τα ίδια τα παϊδάκια, αλάτι και ίσως λίγο λάδι.

Βασική προϋπόθεση, ειδικά για όσους τα φτιάχνουν πρώτη φορά παϊδάκια, είτε πρόκειται να τα τηγανίσουν είτε να τα ψήσουν, είναι να μην έχουν κοπεί πάρα πολύ λεπτά, αλλά να είναι μέτριου πάχους, ώστε να μη στεγνώνουν εύκολα. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Στο τέλος μην ξεχάσετε το μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη.

Παϊδάκια στο τηγάνι. Σε περίπτωση που το τηγάνι σας δεν είναι αντικολλητικό, ρίχνετε λίγο λάδι στον πάτο και το ζεσταίνεται. Τοποθετείτε όσα παϊδάκια χωράνε μέσα, ώστε να ακουμπούν καλά στην επιφάνεια του τηγανιού και να μην καλύπτει το ένα το άλλο. Ψήνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά περίπου 7΄από την κάθε πλευρά ή μέχρι να δείτε ότι ρόδισαν όμορφα. Αλατίζετε προς το τέλος του ψησίματος και έτοιμα. Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, μπορεί να μη χρειαστείτε καθόλου λάδι.

Παϊδάκια στο γκριλ. Αραδιάζετε τα παϊδάκια στη σχάρα του φούρνου και την τοποθετείτε μέσα περίπου στη μέση. Βάζετε από κάτω ένα ταψί με νερό, ώστε καθώς ψήνονται τα παϊδάκια να στάζει το λίπος μέσα και να μην έχετε δυσκολία στο τέλος με το καθάρισμα. Ανάβετε το γκριλ και ψήνετε 7’-10΄από κάθε πλευρά, ή μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλετε. Αλατίζετε προς το τέλος της διαδικασίας.

> Αν θέλετε να δώσετε διαφορετική γεύση στα παϊδάκια με κάποια μαρινάτα ή να τα σερβίρετε με ένα ταιριαστό ντιπ, πατήστε εδώ.

Σουβλάκια χοιρινά μαριναρισμένα στην μπίρα

Υλικά: 850-1.000 γρ. χοιρινό με λίπος (παντσέτα, λαιμός κ.λπ.), αλάτι, πιπέρι Για τη μαρινάτα, ? φλιτζανιού ελαιόλαδο, ? φλιτζανιού μπίρα, το ξύσμα 1 λεμονιού, ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη, ½ κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο, ½ μαύρο πιπέρι, 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο

Εκτέλεση: 1. Κόβετε -ή ζητάτε απ' το χασάπη να σας το έχει ήδη κόψει- το κρέας σε κομμάτια. Ρίχνετε σε γυάλινο ευρύχωρο σκεύος τα υλικά της μαρινάτας και τα ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζετε και αφήνετε τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστεί το κρέας ανακατεύοντας και γυρνώντας το 2-3 φορές. 2. Περνάτε τα κομμάτια κρέατος σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και ψήνετε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 17΄- 20΄(ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών) γυρίζοντάς τα συχνά και αλείφοντάς τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη μαρινάτα (με τη βοήθεια ενός πινέλου). Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος. Σερβίρετε τα σουβλάκια με τραγανές πατάτες και σαλάτα.

> Περισσότερες συνταγές για σουβλάκια εδώ 

Παντσέτες ριγανάτες

Υλικά: 1 κιλό παντσέτες χοιρινές, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1 κρεμμύδι ξερό

Εκτέλεση: Ξεπλένετε και στεγνώνετε τις παντσέτες. Τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Τις αλείφετε με τα χέρια σας καλά με ελαιόλαδο. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το κρεμμύδι κομμενο ρε ροδέλες. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε 1 με 2 ώρες να μαριναριστούν. Ψήνετε τις παντσέτες στο τηγάνι ή στο γκριλ

Αν προτιμήσετε τηγάνι, το βάζετε στη φωτιά να κάψει και απλώνετε τις παντσέτες σε όλη την επιφάνειά του προσέχοντας να μην αλληλοκαλύπτονται, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνετε από κάθε πλευρά περίπου 7'-8' ή μέχρι να αποκτήσουν ωραίο, ρόδινο χρώμα.

Αν προτιμήσετε το γκριλ, απλώνετε τις παντσέτες στη σχάρα του φούρνου και βάζετε από κάτω ένα ταψί με νερό (να πέφτει το λίπος εκεί καθώς ψήνονται, ώστε να μην έχετε πολλή δουλειά στο καθάρισμα μετά). Τις ψήνετε για 7'-8' από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

> Δείτε επίσης συνταγή για σπιτικό γύρο με τηγανίτες από πατάτα

Τζατζίκι

Υλικά: 3 μικρά αγγουράκια, 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Εκτέλεση: Τρίβετε τα αγγουράκια στον τρίφτη, αφού τα ξεφλουδίσετε. Τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι για 2 ώρες. Τα προσθέτετε στο γιαούρτι μαζί με το σκόρδο, τον άνηθο, το λάδι και το ξίδι. Ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το τζατζίκι στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Το γαρνίρετε με ελιές και το συνοδεύετε με ψωμί ή με παξιμαδάκια.

Τσικνοπέμπτηχοιρινόπαϊδάκιατζατζίκι