Food & Drink|06.04.2022 08:10

Ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, δενδρολίβανο: Τα μεσογειακά μυρωδικά μας κάνουν καλό

Newsroom

Μυρωδάτα φύλλα ή κοτσανάκια από διάφορα φυτά, χρησιμοποιούνται σε αφθονία στη μεσογειακή μαγειρική για να δώσουν άρωμα, γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό μας. Τα μυρωδικά αξιοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα και η χρήση τους μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας στη μείωση του υπερβολικού αλατιού στο φαγητό, καθώς δίνουν γεύση χωρίς να απειλούν την υγεία. Τα περισσότερα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καθώς συχνά καταναλώνονται μαζί με ωμό ελαιόλαδο μεγιστοποιείται η θετική τους επίδραση. Ας τα δούμε όμως ένα ένα.

Διατροφικές ιδιότητες της μέντας και του δυόσμου

Η μέντα στο είδος της οποίας ανήκει και ο δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα δυόσμος έχει μακρά ιστορία στην αρωματοθεραπεία και στην παραδοσιακή ιατρική. Αρκετές μελέτες καταδεικνύουν ότι το μινθέλαιο σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, καθώς φαίνεται ότι έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Επίσης, θεωρείται πως συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος της κοιλιάς.

Διατροφικές ιδιότητες του βασιλικού

Ο εμβληματικός του ελληνικού καλοκαιριού βασιλικός περιέχει κάλιο και βιταμίνη C, πολυφαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα, ενώ το έλαιό του περιέχει ουσίες όπως η λιναλοόλη, η κινεόλη, το μυρκένιο και το λιμονένιο, ουσίες με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Διατροφικές ιδιότητες της ρίγανης

Η ρίγανη έχει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δραστηριότητα κατά παθογόνων μικροοργανισμών όπως της Escherichia coli. Είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητα της ξερής ρίγανης σε φυτικές ίνες, καθώς ανά 100 γρ. περιέχει 42,8 γρ. φυτικών ινών (107% RDA). Η ρίγανη περιέχει ακόμη πλήθος από αντιοξειδωτικές ουσίες. Σημαντική θεωρείται η προσθήκη της ρίγανης σε μαρινάδες που χρησιμοποιούνται για το κρέας πριν το ψήσιμό του. Μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα δείχνει ότι η προσθήκη ρίγανης μπορεί να μειώσει το σχηματισμό των επικίνδυνων ετεροκυκλικών αμινών (που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες) σε ποσοστό μέχρι και 78%.

Διατροφικές ιδιότητες του δενδρολίβανου

Το έλαιο του δεντρολίβανου είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενώ φαίνεται να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να βοηθά κατά της ρινικής συμφόρησης. Επιπλέον μελέτη έδειξε ότι ενδέχεται να ενισχύει τη μνήμη.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από okaa.gr, healthline.com και icookgreek.com

ρίγανημυρωδικάβασιλικός