Food & Drink|21.04.2022 14:33

Γκανάς – Πώς γίνεται η απολαυστική σοκολατένια κρέμα που απογειώνει τσουρέκια και μπριός

Newsroom

Η γκανάς σοκολάτας είναι από τις πλέον χρήσιμες και αγαπητές παχύρρευστες σάλτσες. Θα τη φτιάξετε με δύο βασικά υλικά: κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος. Το μείγμα σφίγγει όσο μένει γι’ αυτό καλό είναι να το απλώνετε άμεσα στα γλυκά σας ή να βυθίζετε σε αυτό μπισκοτάκια κ.λπ.

Η γκανάς είναι ιδανική για γεμίσεις ή για γλασαρίσματα/επικαλύψεις τσουρεκιών και μπριός. Μαζί της καλύπτετε ακόμη κέικ, τούρτες, μπισκότα και άλλα γλυκίσματα.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της ειδικά σε σχέση με τη χρήση γάλακτος συμπληρωματικά με την κρέμα και του είδους του.

Η βασική αναλογία των υλικών είναι 1:1, όμως διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της σοκολάτας και το ποσοστό κακάο που περιέχει.

Ο εθνικός μας ζαχαροπλάστης, Στέλιος Παρλιάρος, προτείνει και μια εκδοχή με μέλι για να παραμένει η γκανάς μαλακή. Συγκεκριμένα αναμειγνύει 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, 100 γρ. μέλι, 600 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο.

Για να κάνετε γκανάς με σοκολάτα γάλακτος θα αλλάξετε τις αναλογίες. Στα 500ml κρέμας γάλακτος θα χρειαστείτε 700-750 γρ. κουβερτούρα γάλακτος.

Συνταγή για σοκολάτα γκανάς (ganache)  

Υλικά: 250 γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας, 250 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση: Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνετε μέχρι να πάει να βράσει. Αποσύρετε την κρέμα γάλακτος από τη φωτιά και την προσθέτετε ζεστή όπως είναι στην κουβερτούρα. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα (δε χτυπάτε) μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αποκτήσετε ένα πλούσιο ομογενοποιημένο μείγμα.

Tips

1. Αν χρειάζεται σχετικά αραιή γκανάς η συνταγή για την οποία προορίζεται, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο γάλα στα υλικά.

2. Χρησιμοποιήστε την άμεσα για να μη σας σφίξει.

3. Μπορείτε στο τέλος να την ανακατέψετε και με το μπλέντερ χειρός (χωρίς να τη χτυπάτε, μην ανεβοκατεβάζετε τη συσκευή), ώστε να γίνει ακόμη πιο λεία.

σοκολάτακουβερτούρακρέμα γάλακτος