Σιρόν με πασκιτάν, ένα φαγητό… όνειρο της ποντιακής κουζίνας
NewsroomΤα χειροποίητα ζυμαρικά της ποντιακής κουζίνας είναι τα σιρόν, τα οποία πλέον πωλούνται έτοιμα. Τυλιγμένα σε μικρά ρολάκια είναι δύσκολο να τα… μπερδέψει κανείς· τρώγονται όπως είναι και δεν χρειάζονται βράσιμο, μόνο λίγο νερό για να ξαναβρούν τη μαλακή τους υφή.
Στην παραδοσιακή τους εκδοχή «απαιτούν» σάλτσα με πασκιτάν, το αποβουτυρωμένο, στραγγισμένο και αλατισμένο γιαούρτι. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη λύση για φαγητό, χωρίς να χάνει σε νοστιμιά και γεύση.
500 γρ. σιρόν
1½ κούπα πασκιτάν
1½ κούπα νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα σιρόν και ρίχνουμε καυτό νερό τόσο ώστε να καλύψει το ? της επιφάνειάς τους.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό, το πασκιτάν, το αλάτι και το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μίγμα στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί ελαφρώς.
Ρίχνουμε το πασκιτάν πάνω στα σιρόν.
Σε ένα τηγανάκι καίμε το βούτυρο με τη πάπρικα μέχρι να ελευθερώσει τα αρώματά του και το ρίχνουμε πάνω στα σιρόν.
πηγή: pontosnews.gr
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού