Φτιάχνουμε μελιτζάνες; Τέσσερα πιάτα που ξεχειλίζουν καλοκαίρι
NewsroomΕμβληματικές του ελληνικού καλοκαιριού, οι μελιτζάνες αγαπιούνται απ’ όλους τους μεσογειακούς λαούς. Φλάσκες ή τσακώνικες με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις, σπανιότερα λευκές ή πράσινες σαν της Σαντορίνης, της Τήνου και άλλων κυκλαδονησιών, δίνουν το παρών στο καθημερινό και κυριακάτικο τραπέζι. Άλλοτε συνδυασμένες με κρέας, άλλοτε «παντρεμένες» μόνο με την ντομάτα και το κρεμμύδι, που τόσο αγαπούν, άλλοτε σερβιρισμένες επιπλέον και με γιαούρτι κι άλλοτε συνοδευμένες με ρύζι ή ζυμαρικά, οι μελιτζάνες έχουν χίλιους δυο τρόπους να πρωταγωνιστούν στη θερινή διατροφή.
Το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας
Αν τύχει όμως και η μελιτζάνα είναι πικρή, υπονομεύει το γευστικό αποτέλεσμα των δημιουργιών μας και απογοητεύει τους συνδαιτυμόνες από την πρώτη μπουκιά. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τις φλάσκες μελιτζάνες, δηλαδή τις στρογγυλές μοβ, και όχι τόσο με τις τσακώνικες, δηλαδή εκείνες με το ανοιχτό μοβ χρώμα και τις ραβδώσεις. Δείτε πώς θα τις ξεπικρίσετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για μελιτζάνες γεμιστές με στραπατσάδα
Οι ζουμερές καλοκαιρινές ντομάτες απογειώνουν γευστικά τα αυγά της στραπατσάδας που γίνεται γέμιση για τσακώνικες μελιτζάνες σ' αυτό το πλούσιο σε γεύση, χορταστικό, κι εύκολο στην παρασκευή πιάτο από την Άρτεμη Χάλαρη και το eatme/Εθνος.
Υλικά: 1½ κιλό ώριμες ντομάτες (χοντροτριμμένες ή ψιλοκομμένες), 4 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες, 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, 80 ml ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ρίγανη, 6 αυγά χτυπημένα, 200 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα, θρυμματισμένη, αλάτι, πιπέρι, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, οριζοντίως, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό και μετά από 10 λεπτά τις στραγγίζουμε. Τις τηγανίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ή τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό και την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράζει, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Κρατάμε το ένα τέταρτο της σάλτσας και ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με την υπόλοιπη, συνεχίζοντας το μαγείρεμα μέχρι να πήξει η στραπατσάδα, προσέχοντας όμως να μη στεγνώσει εντελώς. Βάζουμε σε μια πιατέλα τη σάλτσα που φυλάξαμε και αραδιάζουμε πάνω της τις μελιτζάνες. Δημιουργούμε μια κοιλότητα στην κομμένη πλευρά τους και τη γεμίζουμε με τη στραπατσάδα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της μελιτζάνας με την ξινομυζήθρα ή τη φέτα, προσθέτουμε λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και σερβίρουμε.
Συνταγή για μελιτζάνες με σκορδάτα ντοματίνια και φέτα
Καλοκαιρινό πιάτο που μπορεί να παίξει το ρόλο συνοδευτικού, να σερβιριστεί με ρύζι ή ζυμαρικά ή να καταναλωθεί ως μεζές όπως είναι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.
Συνταγή για ζυμαρικά αλά Νόρμα
Η pasta alla Norma είναι παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, με μελιτζάνες. Φημολογείται ότι πήρε το όνομά της από τη «Νόρμα» του Vincenzo Bellini, όταν ο Σικελός ποιητής Nino Martoglio, ενθουσιασμένος από τη γεύση των ζυμαρικών του, αναφώνησε «Norma!», παραβάλλοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για μελιτζάνες λαδερές στην κατσαρόλα
Υλικά:
Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες, τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις βάζετε σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν. Τις αφήνετε
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα