Μύρτιλα, τα ζουμερά μικρά με τις μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες
NewsroomΑυτή την εποχή στην αγορά βρίσκει κανείς ολόφρεσκα, βιολογικά, πολυβιταμινούχα μύρτιλα Ελλήνων παραγωγών, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Και μπορεί εκείνη η ιστορία που ήθελε τους πιλότους της RAF να τρώνε μαρμελάδα μύρτιλο για να βλέπουν καλύτερα στους σκοτεινούς ουρανούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να αποδείχθηκε μύθος, άλλα επιστημονικά στοιχεία πάντως είναι απολύτως πραγματικά και καταδεικνύουν τη θετική επίδραση που έχει στον οργανισμό η κατανάλωση μύρτιλων.
Τα πλούσια αντιοξειδωτικά στοιχεία των μύρτιλων
Τα μύρτιλα (επιστημονικά Vaccinium Μyrtillus) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, αυτές τις εκθειασμένες από την επιστήμη ευεργετικές φυτικές ενώσεις που συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από σοβαρές βλάβες και ασθένειες. Θεωρούνται δε από τα φρούτα με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα μύρτιλα περιέχουν βιταμίνη C και αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή ανθοκυανίνης, το ισχυρό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που δίνει σε κάποια φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό κόκκινο, μοβ και μπλε χρώμα τους. Στις ανθοκυανίνες «χρεώνονται» άλλωστε τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία.
Οφέλη στην υγεία
Τα μύρτιλα φαίνεται πως βελτιώνουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η κατανάλωση μιας κούπας μύρτιλων ημερησίως, περίπου 150 γρ. δηλαδή, βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA). Ομάδα ερευνητών μελέτησε τις συνέπειες της καθημερινής κατανάλωσης μύρτιλων σε 138 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, ηλικίας 50-75 ετών. Η εξάμηνη μελέτη ήταν η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια που έχει γίνει τουλάχιστον μέχρι το 2019. Παλαιότερες μελέτες διαπίστωναν ότι όσοι τρώνε τακτικά μύρτιλα έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη τύπου 2, είχε πει σχετικά η επικεφαλής της ομάδας, καθηγήτρια Αϊντίν Κάσιντι. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μύρτιλα περιέχουν υψηλή ποσότητα της φυσικής ουσίας ανθοκυανίνη, σύμφωνα με την ίδια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 150 γρ. μύρτιλων ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 12-15%.
Τα μύρτιλα ενδέχεται να μειώνουν το ζάχαρο ατο αίμα και να προστατεύουν την υγεία των εγκεφαλικών νευρώνων
Μικρή μελέτη αναφέρει ότι εκχύλισμα μύρτιλου μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 επιφέροντας καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο. Το εκχύλισμα ισοδυναμούσε με 50 γρ. φρέσκα μύρτιλα. Ωστόσο ο ισχυρισμός χρειάζεται μεγαλύτερες έρευνες και διασταύρωση αρκετών ακόμη στοιχείων για να επιβεβαιωθεί.Παράλληλα, τα μύρτιλα, αλλά και οι φράουλες, τα μούρα, τα κράνμπερι είναι βασικά συστατικά της διατροφής MIND που επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου έως και 7,5 χρόνια και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με όσα έχει πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μπιτσάνης, διατροφολόγος-διαιτολόγος με ειδίκευση στην βιοχημεία.
Τα μύρτιλα στο πιάτο και στο ποτήρι
Τα μύρτιλα είναι ζουμερά με γλυκόξινη γεύση. Τρώγονται φρέσκα, ωμά, σκέτα, με το γιαούρτι ή σε smoothies συνδυασμένα και με άλλα αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά. Επίσης γίνονται υπέροχη μαρμελάδα, μπαίνουν στα κέικ και τα μάφιν, αλλά και στη γέμιση μιας τάρτας. Στην Ιταλία και τη Γαλλία τα μύρτιλα χρησιμοποιούνται ως βάση για λικέρ, σορμπέ και άλλα επιδόρπια.
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα