Food & Drink|13.07.2022 07:40

Σαγανάκι με τυρί – Πέντε ιδέες για τη μέση του τραπεζιού

Newsroom

Αγαπημένο μεζεδάκι των περισσοτέρων και κλασικό συνοδευτικό του κρασιού, του τσίπουρου, της μπίρας ή του ούζου, το τυρένιο σαγανάκι έχει αρκετές εκδοχές που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο icookgreek.com. Ανακαλύψτε τις.

Κλασική συνταγή για σαγανάκι τυρί στο τηγάνι

Υλικά: 110-120 γρ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, λίγο αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα, ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Η φέτα του τυριού καλό είναι να έχει πάχος τουλάχιστον 1,5 εκ. Την περνάτε γρήγορα από κρύον νερό κι απ’ τις δυο πλευρές και στη συνέχεια την αλευρώνετε καλά. Τινάζετε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Ζεσταίνετε τόσο λάδι σε τηγάνι, ώστε να σκεπάζει περίπου το 1/3 από τα πλαϊνά του τυριού. Ψήνετε μερικά λεπτά και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε ζεστό και αν θέλετε προσθέτετε λεμόνι και πασπαλίζετε με ρίγανη.

Συνταγή για τυρί σαγανάκι σε κουρκούτι μπίρας

Υλικά: 4 χονδρές φέτες τυρί για σαγανάκι (ταλαγάνι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, φορμαέλα, χαλούμι), 1/2 κουτί μπίρα, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε την μπίρα, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε αποκτήσετε έναν παχύρρευστο χυλό. Βουτάτε τις φέτες τυριού στον χυλό και τις τοποθετούμε στο τηγάνι με το λάδι να έχει κάψει. Αφήνετε να ψηθούν καλά από τη μια πλευρά και τις γυρνάτε από την άλλη. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα τις βγάζετε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό με λεμόνι.

Συνταγή για μανούρι ή κατσικίσιο τυρί πανέ

Υλικά: 8 κομμάτια μανούρι στρογγυλά ή παραλληλόγραμμα (όχι πολύ λεπτά), 2 αυγά, 5 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Περνάτε κάθε φέτα τυριού χωριστά πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και στο τέλος από την τριμμένη φρυγανιά. Φροντίζετε να βουτηχτούν καλά στα υλικά. Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζετε μερικά λεπτά κι από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε σκέτα ως ορεκτικά με γλικόξινες μαρμελάδες, μέλι ή τσάτνεϊ ντομάτας ή τα προσθέτες στις πράσινες, φρέσκες σαλάτες μαζί με καρύδια.

Συνταγή για γρήγορο σαγανάκι με χαλούμι, μαστέλο ή ταλαγάνι

Υλικά: 400 γρ. τυρί χαλούμι, μαστέλο ή ταλαγάνι, λίγο λάδι

Εκτέλεση: Κόβετε το τυρί σε ισομεγέθεις ροδέλες πάχους μισού με ένα εκατοστό. Τις απλώνετε όπως είναι σε αντικολλητικό τηγάνι με ραβδώσεις που έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Τις ψήνετε 2?-3? λεπτά από κάθε πλευρά, αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια, λίγο ακόμη, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε το τυρί σκέτο ή με πράσινη σαλάτα, ελίτσες, ντοματίνια κ.λπ.

Tip. Μπορείτε να φτιάξετε το τυρί αυτό και στην τοστιέρα, αφού το καλύψετε πάνω-κάτω με αλουμινόχαρτο.

Συνταγή για φέτα τυλιχτή σε φύλλο κρούστας με μέλι

Υλικά για 10 κομμάτια: 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας για πίτες, 10 τετράγωνα κομμάτια φέτα, λάδι για τηγάνισμα, 1 φλιτζάνι μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρντισμένο

Εκτέλεση: Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση. Βάζετε από 2 μισά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Στο κέντρο τους τοποθετείτε τη φέτα. Διπλώνετε σαν φάκελο και τα αφήνετε στην άκρη. Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε το μέλι, το ξίδι και 2 κουταλιές νερό, τα βράζετε και τα ανακατεύετε. Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε τα φακελάκια με τη φέτα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή σπάτουλα, τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και κατόπιν τα σερβίρετε. Περιχύνετε με 1-2 κουταλιές σάλτσα μελιού το καθένα και πασπαλίζετε με το σουσάμι.

> Δείτε επίσης: Συνταγή για μπουγιουρντί (φέτα με ντοματίνια και μπούκοβο)

γραβιέρατυριάφέταχαλούμιμεζέδεςσαγανάκι