Food & Drink|30.08.2022 12:00

Λαβράκι επί πέντε – Συνταγές για να απολαύσετε το θρεπτικότατο ψάρι

Newsroom

Το λαβράκι είναι ψάρι πλούσιο σε λιπαρά οξέα ω-3, τα λεγόμενα καλά λιπαρά, και γι’ αυτό από διατροφική σκοπιά συνιστάται η παρουσία του στο καθημερινό τραπέζι ως υγιεινής πηγής πρωτεΐνη. Είναι ταυτόχρονα ένα από τα κύρια ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, γι’ αυτό και το βρίσκουμε εύκολα, καθαρισμένο και σε πιο προσιτή τιμή από άλλα φρέσκα ψάρια. Το λαβράκι θεωρείται εκλεκτό ψαρικό με ζουμερό ψαχνό, αν ψηθεί σωστά. Μπορείτε να το ψήσετε στο γκριλ ή στο φούρνο σκέτο ή με λαχανικά, να το μαγειρέψετε, αλλά και να το μαρινάρετε, για πιο εκλεπτυσμένες απολαύσεις.

Συνταγή για λαβράκια με πατάτες στο φούρνο

Κλασική γεύση και πολύ χορταστική εκδοχή για να φτιάξει κανείς το λαβράκι. Πιάτο κατάλληλο για το οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά: 2 μεγάλα λαβράκια, γύρω στα 700 γρ. το καθένα, 1 φινόκιο (ο βολβός) καθαρισμένο, 2 λεμόνια, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους, 600 γρ. πατάτες, μικρές στρογγυλές, 120 ml λευκό κρασί, αλάτι όσο θέλετε, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Ψιλοκόβετε το φινόκιο, κόβετε το ένα λεμόνι σε φέτες και στύβετε το δεύτερο. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μαραίνετε το φινόκιο με το κρεμμύδι. Τα αφήνετε στην άκρη. Καθαρίζετε τα ψάρια από τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια (ή το ζητάτε απ' τον ψαροπώλη) και τα πλένετε καλά. Τα στεγνώνετε, τα χαράσσετε -αν θέλετε- διαγώνια και βάζετε στις σχισμές λίγο αλάτι. Αλείφετε με λίγο λάδι ένα ταψί και βάζετε μέσα τα λαβράκια. Γεμίζετε την κοιλιά τους με φέτες λεμονιού και από πάνω ρίχνετε το σοταρισμένο μείγμα με το φινόκιο και το κρεμμύδι. Γύρω από τα λαβράκια σκορπίζετε τις πατάτες (καθαρισμένες και χοντροκομμένες) και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Ανακατεύετε το υπόλοιπο λάδι με το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τα ψάρια. Σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 35’. Τα τελευταία 10’ του ψησίματος βγάζετε το χαρτί, για να ροδίσει η πέτσα των ψαριών. Σερβίρετε αφού αφαιρέσετε το σκόρδο.

Συνταγή για λαβράκι μαριναρισμένο με λάιμ, τζίντζερ και ροζ πιπέρι

Πιάτο κατάλληλο για ενήλικους ουρανίσκους εξοικειωμένους με τα μη μαγειρεμένα ψαρικά.

Υλικά: 1 κιλό φιλέτα από λαβράκι χωρίς κόκαλα και πέτσα, 300ml ελαιόλαδο, 100ml χυμός λάιμ, το ξύσμα από 2 λάιμ, 1/2 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ, φρέσκο, τριμμένο, 1 κουταλάκι του γλυκού ροζ πιπέρι, αλάτι όσο θέλετε, φρέσκα μυρωδικά: για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Τοποθετείτε σε ένα σκεύος τα φιλέτα του ψαριού σε στρώσεις. Σε κάθε στρώση αλατίζετε ελαφρά. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο μαζί με το χυμό λάιμ, το ξύσμα λάιμ, το τζίντζερ, το ροζ πιπέρι και περιχύνετε με το μείγμα τα φιλέτα από το λαβράκι. Αφήνετε να μαριναριστεί εκτός ψυγείου για 3 ώρες σε δροσερό μέρος, σκεπασμένο. Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα στραγγίζετε. Τα στρώνετε σε 4 πιάτα και πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό ή ανηθο ή άλλο φρέσκο μυρωδικό ψιλοκομμένο. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Tip. Mπορείτε να προσθέσετε στη μαρινάδα λίγη μαγιονέζα και να περιχύσετε με το μείγμα τα φιλέτα.

Συνταγή για λαβράκια ολόκληρα, ψητά στο γκριλ

Γίνονται σε χρόνο-ρεκόρ και σερβιρισμένα με φρέσκια σαλάτα είναι ιδανικά για υγιεινή διατροφή αλλά και για δίαιτα

Υλικά: 2 λαβράκια καθαρισμένα, λίγο ελαιόλαδο, λίγος φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός (ή όποιο φρέσκο μυρωδικό σας αρέσει), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι

Εκτέλεση: Στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου (το ταψί δηλαδή που έχει ελάχιστου ύψους τοίχωμα) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βάζετε τα λαβράκια επάνω, αλείφετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε μέσα-έξω. Ανάβετε το φούρνο στην ένδειξη του γκριλ στους 180° C και βάζετε τη λαμαρίνα με τα ψάρια στη μέση περίπου (ή ελάχιστα πιο πάνω). Ψήνετε τα ψάρια 7'-8' απ' τη μια μεριά, να αποκτήσει χρώμα η πέτσα τους, βγάζετε τη λαμαρίνα, γυρίζετε τα ψάρια απ' την άλλη και ψήνετε άλλα 6'-7'. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με όσο λεμόνι θέλετε, το μαϊντανό και τη ρίγανη, περιχύνετε τα λαβράκια και σερβίρετε με τη σαλάτα που θέλετε. 

Tip. Στο καθάρισμα απλώς πετάτε το αντικολλητικό χαρτι και πλένετε χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα το ταψί.

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές στην πηγή πατώντας εδώ.

μαρινάδαψάριαιχθυοκαλλιέργειεςψάριλαβράκι