Food & Drink|04.09.2022 19:45

Φιστίκια Αιγίνης – Ωφέλιμα σνακ και πειρασμός στα γλυκά

Newsroom

Πλούσια η διατροφική προσφορά ενός από τα πλέον αγαπητά είδη φιστικιών: των κελυφωτών ή φιστικιών Αιγίνης, όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε στη χώρα μας ακόμη και αν δεν προέρχονται από την Αίγινα, καθώς είναι από τα παλαιότερα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) με αποτέλεσμα να «ονοματίσουν» ολόκληρο το είδος.

Πότε έφτασε στην Αίγινα το κελυφωτό φιστίκι

Οι φιστικιές που παράγουν αυτό το νόστιμο καρπό κατάγονται από την Περσία και στην Αίγινα πρωτοκαλλιεργήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού. Η νοστιμιά τους ωστόσο τα έκανε γρήγορα γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Έχουν φανταστική γεύση, είναι τέλεια στα γλυκά, στις μπάρες ή στα παστέλια, μπαίνουν ακόμη και σε αλμυρά φαγητά, ρύζι ή σαλάτες, αλλά συχνότερα τα απολαμβάνουμε ως σνακ. Και δεν έχουμε άδικο.

Φιστίκια Αιγίνης - Διατροφικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά

Τα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης εκτός από νόστιμα, είναι και πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του icookgreek.com που μπορείτε να δείτε εδώ μια μικρή χούφτα (28 γρ.) καβουρντισμένων ανάλατων φιστικιών Αιγίνης θα μας δώσει περίπου 160 θερμίδες. Ταυτόχρονα, η ίδια ποσότητα φιστικιών θα μας εφοδιάσει με το 16% της βιταμίνης Β1 που χρειαζόμαστε ημερησίως και το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6.

Επιπλέον χαρακτηριστικό των κελυφωτών φιστικιών είναι ο πλούτος τους σε καλά λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα και τις τιμές της χοληστερόλης, ενώ βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού και στη διαχείριση της πείνας.

Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν ακόμη ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η λουτε?νη και οι ανθοκυανίνες, δυο συστατικά στα οποία ο καρπός του φιστικιού οφείλει το μοναδικό πράσινο-μοβ χρώμα του.

Συνταγή για ανατολίτικο εκμέκ

Ένα απίθανο γλύκισμα με δύο ειδών κρέμες, κανταΐφι και σιρόπι που απογειώνει η παρουσία των φιστικιών Αιγίνης. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για το παγωτό φιστίκι με φρέσκο γάλα και κρέμα γάλακτος

Υλικά: • φρέσκο γάλα: 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού • κρέμα γάλακτος: 400 ml • κρόκοι αυγών: 5 • ζάχαρη: 1 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού • λικέρ κουαντρό: 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού • φιστίκια Αιγίνης: 1 φλιτζάνι του τσαγιού • εσάνς βανίλιας: 1 κουταλιά της σούπας

Εκτέλεση: 1. Βάζετε το γάλα να ζεσταθεί καλά χωρίς όμως να βράσει. Σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτετε λίγο λίγο το καυτό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης και των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς. 2. Ξαναρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει (προσοχή να μη βράσει). Αποσύρετε από τη φωτιά. Κατόπιν προσθέτετε τη βανίλια. 3. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτετε το λικέρ, το χρώμα ζαχαροπλαστικής (αν βάλετε), το μείγμα των αυγών και τα μισά φιστίκια και ανακατεύετε. 4. Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει χτυπώντας το κάθε 2 ώρες (6-8 ώρες συνολικά κατάψυξη) ή το παγώνετε στην παγωτομηχανή. Σερβίρετε το παγωτό πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα φιστίκια Αιγίνης.

Συνταγή για μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης

Η πιο νόστιμη παραλλαγή μπακλαβά είναι αυτή με το πράσινο, κελυφωτό φιστίκι. Βρείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.

Έκθεση στην Αίγινα με πρωταγωνιστές τα κελυφωτά φιστίκια του τόπου

Ξεκινάει στην Αίγινα σε λίγες μέρες η εμπορική έκθεση αιγινίτικου φιστικιού στο πλαίσιο του 13ου Aegina Fistiki Fest. Εκτείνεται σε όλο το μήκος της παραλίας της πόλης της Αίγινας και φιλοξενεί πάνω από πενήντα εκθέτες. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχουν οι ντόπιοι φιστικοπαραγωγοί, που πουλάνε το φρεσκομαζεμένο φιστίκι Αιγίνης. Διάρκεια: 15-18/9.

Αίγινασυνταγέςεκμέκ καταΐφιπαγωτόφιστίκιαΠΟΠμπακλαβάς