Food & Drink|22.09.2022 09:58

Φθινόπωρο στο Τολό - Hotspots και γαστρονομικοί σταρ της αργολικής γης

Χριστίνα Τσαμουρά

Σε απόσταση λιγότερη των δυο ωρών από την Αθήνα σε περιμένει μια γαλήνια παραθαλάσσια βάση για εξορμήσεις σε αρχαία, εκδρομές, καλό φαγητό και οινοτουριστικές εμπειρίες.

Το Food&Drink του ethnos.gr βρέθηκε στο Τολό στην Αργολίδα με αφορμή τον 4ο σταθμό του Peloponnese Food Stories | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού, φεστιβάλ γνωριμίας με το γαστρονομικό πλούτο της Πελοποννήσου και τους ανθρώπους που τον παράγουν.

Γαστρονομικοί πρωταγωνιστές της Αργολίδας

Στο λιμάνι του αργολικού θέρετρου, που έσφυζε από ζωή Σεπτέμβρη μήνα, με φόντο τη γαλήνια θάλασσα και τις βαρκούλες, πρωταγωνίστησαν οι τραχανάδες και οι γκόγκες (τοπικά ζυμαρικά καμωμένα με αλεύρι και γάλα), τα κεντημένα με τις ώρες γαμήλια ψωμιά, τα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες και τα πικάντικα τουρσάκια -όλα τους με πρώτη ύλη από τα χωράφια της περιοχής, τους φημισμένους πορτοκαλεώνες και τα μποστάνια, τα τοπικά κρασιά (χαρμάνια και μονοποικιλιακά από το Μαλανδρένι), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικό και βιολογικό, από ελιές της περιοχής, οι απίθανες πορτοκαλόπιτες, οι ροδοχυμοί, τα ντόπια τυριά και φυσικά οι μεγάλες κυρίες, οι αγγινάρες των Ιρίων, ΠΓΕ από το 2018.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις αμέτρητες τοπικές λιχουδιές. Τη βραβευμένη γραβιέρα με τρούφα του Ρόζη -τυροκομείο με παράδοση στην περιοχή από το 1951- και άλλες καλοφάγωτες γραβιέρες που ωριμάζουν το λιγότερο 3 μήνες στα 700 μέτρα υψόμετρο στο Αραχναίο Αργολίδας, πάντως δεν τις ξεχνάς. Ούτε το θεσπέσιο μέλι θυμαρίσιο της Μελισσοροής, μαζεμένο από θυμαρότοπους της Αργολίδας και της Κορινθίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Λαχταριστές και οι σπιτικές γεύσεις της Μαργαρίτας, η οικοτεχνία της οποίας με τη μικρή παραγωγή της δημιουργεί σαλτσούλες, γλυκά του κουταλιού, τουρσακιά, αξιοποιώντας τις ντομάτες (τέλεια η μαρμελάδα ντομάτα για να συνοδέψετε τυράκι), τα λάχανα, τα κουνουπίδια, το μπρόκολο, τα καρότα, τα πορτοκάλια του χωραφιού.

Μεγάλη γευστική χαρά μας έδωσαν και οι Γεύσεις Χαράς: «Δουλεύουμε λαϊκή τα προϊόντα μας και ξεκίνησα να φτιάχνω σάλτσες με τις ντομάτες που μου περίσσευαν… Πήγαν τόσο καλά οι σαλτσούλες, που σήμερα φτιάχνω πάνω από 40 προϊόντα», λέει η Βασιλική που περηφανεύεται για τη μελιτζάνα τη γεμιστή με δεμένο σέλινο, αλά παλιά, τους βολβούς και τις πιπερίτσες τις γεμιστές με λάχανο και καρότο.

Εξαιρετική η φυσική, δροσερή γλυκόξινη γεύση του φυσικού χυμού από γλυκά και ζουμερά ρόδια Ερμιόνης χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών του Μέγα Καρπού. Γνωριστήκαμε ακόμη με τα κρασιά των οινοποιείων Δασακλή και Σπύρου Φράγκου.

Καλοφροντισμένη ελληνική κουζίνα πάνω στη θάλασσα

Από τα παραθαλάσσια εστιατόρια στο Τολό ξεχωρίζει ο «Όρμος» με την προσεγμένη κατσαρόλα και τη φροντίδα να ξεχειλίζει από τα πιάτα. Το χταπόδι στιφάδο που λιώνει στο στόμα, το τυροπιτάρι που δεν στάζει λάδι, οι φιλεταρισμένες σαρδελίτσες με τη λεμονάτη σαλτσούλα, το λικέρ αρμπαρόριζα και όλες οι αλμυρές και γλυκές δημιουργίες της Άννας Πλιάτσικα, αλλά και οι απίθανες σουπιές με πράσα της θείας της, είναι κάτι παραπάνω από value for money. Καλό φαγητό σερβίρεται ακόμη στα εστιατόρια «Λειμωνια» και «Ρόμβη», ωστόσο η περιοχή είναι κυριολεκτικά γεμάτη από προτάσεις και δεν δυσκολεύεται κανείς να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Hotspots – Από το Ναύπλιο ως την Αρχαία Ασίνη

«Το να μπορείς να κάτσεις επάνω στην άμμο, ξυπόλυτος, να παίζει το παιδάκι σου μες στη θάλασσα κι εσύ να τρως φρέσκο ψαράκι σαν εμπειρία είναι beyond luxury», λέει στο ethnos.gr o Παναγιώτης Ιωάννου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού και ξενοδόχος ο ίδιος θεωρεί το Τολό μια εξαιρετική επιλογή για τις τελευταίες βουτιές του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη και ιδανική βάση για εξερευνήσεις και εκδρομές στις γύρω περιοχές και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο κ. Ιωάννου σημειώνει ακόμη ότι το φθινόπωρο, όταν μαλακώνει ο ήλιος και πέφτει λίγο η θερμοκρασία, είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί κανείς τα μνημεία, συμπεριλαμβανομένης και της λιγότερο προβλημένης Αρχαίας Ασίνης -σε απόσταση ανάσας από το Τολό- που έχει προσφάτως αναδιαμορφωθεί: «Ναύπλιο, Μυκήνες, Ασίνη, Αρχαία Επίδαυρος, είναι μέρη που μπορείς να ανακαλύψεις διαμένοντας στο Τολό. Μπορείς ακόμη να πας Ύδρα-Σπέτσες με το καραβάκι σε μια αξέχαστη μονοήμερη εκδρομή», αναφέρει ο ίδιος.

Οινοτουριστικές εμπειρίες – Επίσκεψη στο οινοποιείο Κωρωνιώτη

Μια επίσκεψη στο Οινοποιείο Κορωνιώτη επιφυλάσσει ξεχωριστές εμπειρίες στον οινόφιλο ταξιδιώτη και ταξιδιώτισσα που θα βρεθεί σε ένα αμπέλι απλωμένο ανάμεσα σε δύο κορυφαίες αμπελουργικές ζώνες, της Νεμέας και της Μαντίνειας. Οι «οινοξεναγήσεις», στις οποίες συνήθως παρίσταται ο ίδιος ο οινοποιός, Κυριάκος Κορωνιώτης, περιλαμβάνουν επισκέψεις στο αμπέλι, μεζεδάκια και δοκιμή 4-5 κρασιών. Δοκιμάζοντας μονοποικιλιακά θα αφήσετε τον κ. Κορωνιώτη να σας ταξιδέψει στο μεθυστικό κόσμο του ασύρτικου, του μοσχοφίλερου, του αγιοργείτικου, της μαλβάζιας

φεστιβάλγαστρονομίακρασίμέλιΑργολίδαΠελοπόννησοςοινοτουρισμόςτυριάμαρμελάδες