Food & Drink|23.10.2022 21:00

Του κόσμου οι μηλόπιτες

Χριστίνα Τσαμουρά

Ταξιδεύουμε από τη Γαλλία στην Αμερική και από την Κρήτη στην Αγγλία και την Αυστρία με ένα κομμάτι αχνιστή, σπιτική μηλόπιτα που μοσχοβολάει κανέλα.

Δεν είναι λίγοι οι λαοί που έψησαν τα μήλα μέσα σε ζυμάρια για να τα απολαύσουν σε λαχταριστά γλυκίσματα. Θα μείνουμε σε μερικές συναρπαστικές μηλόπιτες που συγκαταλέγονται στα πλέον δημοφιλή είδη του φθινοπωρινού και χειμωνιάτικου γλυκού.

Συνταγή για ανάποδη μηλόπιτα από τη Γαλλία (Τάρτα Τατέν)

Μια ανάποδη τάρτα, που τη γυρίζεις στο τέλος απ’ την καλή, έμελλε να γίνει μια από τις πλέον διάσημες μηλόπιτες του κόσμου. Η τάρτα Τατέν λέγεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία στο «Hotel Tatin» τη δεκαετία του 1880. Επρόκειτο για ένα μικρό ξενοδοχείο στη γαλλική περιοχή Lamotte-Beuvron, που διηύθυναν δυο γυναίκες, οι αδερφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Διαβάστε περισσότερα για το λάθος που θρυλείται ότι γέννησε το γλυκό εδώ.

Τάρτα Τατέν μπορείτε να φτιάξετε και με σφολιάτα. Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για σπιτική ζύμη. Οι δόσεις είναι για 32άρι ταψί προκείμενου να βγει λεπτή. Όσο μικραίνει το ταψί τόσο το γλυκό θα ψηλώνει και θα θυμίζει κέικ.

Υλικά: 250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φυτικό ή μείγμα, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 2 αυγά, 1 βανίλια, 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 5 μεγάλα μήλα όχι πολύ γινωμένα

Εκτέλεση: 1. Χτυπάτε στο μίξερ τα 2/3 του βουτύρου με τη ζάχαρη και την κανέλα να αφρατέψουν. Παίρνετε το μείγμα αυτό με το κουτάλι και το απλώνετε στον πάτο μιας φόρμας κατά προτίμηση στρογγυλής. 2. Κόβετε τα μήλα σε φέτες ή σε ροδέλες και τα απλώνετε πάνω στο μείγμα. 3. Ρίχνετε στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο, τα δυο αυγά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τη βανίλια και σταδιακά το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα αυτό πάνω από τα μήλα. 4. Ψήνετε τη μηλόπιτα για 25’ – 30’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα. Όταν βγάλετε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε λίγο να σταθεί και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος όταν μισοκρυώσει.

Συνταγή για αμερικανική μηλόπιτα

Σκεπαστή, παραγεμισμένη και καλοψημένη σαν της …γιαγιάς Ντακ του «Μίκυ Μάους» των παιδικών μας χρόνων, η μηλόπιτα αυτή θεωρείται εμβληματική της αμερικάνικης κουζίνας. To 19o και 20ό αιώνα, η μηλόπιτα αναδείχθηκε σε σύμβολο της αμερικανικής ευμάρειας, της αμερικανικής κουλτούρας (όπως αποτυπώθηκε στο διαφημιστικό τζινγκλ «Baseball, Hotdogs, Apple Pie & Chevrolet» του 1975) και του ντόπιου πατριωτισμού. Το γλύκισμα πρωταγωνίστησε και στη θρυλική φράση «για τη μαμά και τη μηλόπιτα» - που συμπύκνωνε τις απαντήσεις των Αμερικανών στρατιωτών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην ερώτηση των δημοσιογράφων για ποιο λόγο πολεμούσαν. Αυτού του τύπου οι μηλόπιτες είναι σκεπαστές είτε με ολόκληρα φύλλα ζύμης είτε με λωρίδες που περνιούνται σταυρωτά η μία μέσα στην άλλη (όπως στην πασταφλόρα). Δείτε εξαιρετική συνταγή για σπιτική αμερικανικού τύπου μηλόπιτα πατώντας εδώ. 

Συνταγή για αγγλική μηλόπιτα

Μπορεί η αμερικανική μηλόπιτα να έκλεψε την παράσταση και να έχει αναδειχθεί σε σύμβολο του αμερικανικού τρόπου ζωής, η συνταγή της όμως είναι αγγλικής προέλευσης και στη Γηραιά Αλβιώνα έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία και παρελθόν. Για την ακρίβεια, είδος αγγλικής μηλόπιτας σε ζύμη συναντιέται ήδη από το 14ο αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται στα comfort foods, τα λεγόμενα «φαγητά θαλπωρής». Δείτε συνταγή για σκεπαστή μηλόπιτα εδώ.

Συνταγή για αυστριακό στρούντελ 

Απέχει από την κλασική μηλόπιτα, ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα για να συνοδεύσει κανείς τα ζεστά ροφήματα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ο λόγος για το στρούντελ που στην αυστριακή και γερμανική ζαχαροπλαστική συχνά γεμίζεται με μήλα. Για τη σχετική συνταγή με ωραία σπιτική ζύμη που αγκαλιάζει τη γλυκιά και μυρωδάτη γέμιση μήλου-σταφίδας-κανέλας πατήστε εδώ.

Συνταγή για μηλοπιτάκια κρητικά

Τα νόστιμα μηλοπιτάκια δοκιμάσαμε σε κρητικό τραπέζι και πήραμε τη συνταγή.

Υλικά για τη γέμιση: 3 μεγάλα μήλα τριμμένα στον τρίφτη, 1/2 ποτήρι  του νερού ζάχαρη, 1 χούφτα καρύδια τριμμένα, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα, λίγο τριμμένο γαρίφαλο

Υλικά για τη ζύμη: 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.), 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1 βανίλια, 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο, 1/2 ποτήρι του νερού λευκό κρασί

Εκτέλεση: 1. Βάζετε σε κατσαρόλα με λίγο νερό το υλικά της γέμισης και τα βράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να λιώσουν τα μήλα. 2. Αναμειγνύετε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή. Αποσπάτε κομματάκια από τη ζύμη και τα ανοίγετε σε μικρά δισκάκια. 3. Βάζετε σε κάθε δισκάκι λίγη από τη γέμιση και κλείνετε σε μισοφέγγαρα πατώντας τις άκρες της ζύμης καλά να κολλήσουν. 4. Ψήνετε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.

> Δείτε ακόμη: Συνταγή για σουηδικού τύπου μηλόπιτα (μηλόπιτα με crumble)

> Δείτε ακόμη: Συνταγή για αλλιώτικα «μπράουνις» με φθινοπωρινά μήλα

γλυκάΓερμανίαΑμερικήΚρήτημηλόπιταΓαλλίαμήλα