Food & Drink|28.12.2022 08:10

Αλμυρή βασιλόπιτα - Κρεατόπιτα Θράκης με πράσα και μπαχαρικά

Newsroom

Δεν έχουν τέλος τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Ελλάδα, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ένα ιδιαίτερο γευστικό έθιμο των χωριών της Θράκης συνδέεται με τη γεύση. Πρόκειται για την εβρίτικη «αλμυρή βασιλόπιτα», που μεταξύ των φύλλων της έκρυβε, εκτός από το παραδοσιακό φλουρί, καρπούς, ξυλάκια ή άλλα υλικά της γύρω φύσης με διαφορετικούς συμβολισμούς -άλλος σχετιζόταν με την καλή υγεία, άλλος με την καλή σοδειά, ενώ κάποιοι με το μοίρασμα των αγροτικών εργασιών κατά το νέος έτος. 

Τι περιέχει η αλμυρή βασιλόπιτα

Αλμυρή βασιλόπιτα έφτιαχναν τόσο με τυρία (τυρόπιτα) όσο και με κρέας ψιλοκομμένο ή κιμά. Μια πολύ νόστιμη και δοκιμασμένη συνταγή κρεατόπιτας, που στην Ανατολική Θράκη συνηθιζόταν ως πρωτοχρονιάτικη πίτα, δημοσιεύεται στο ICookGreek.com. Είναι καλής νοικουράς που έμενε σε χωριό κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά, όπως είχε διηγηθεί, και της έβαζαν μέσα και φλουρί. Η διαδικασία είχε ως εξής: η πίτα κοβόταν και σερβιριζόταν σε πιάτα, το φλουρί (αν δεν είχε μπει στην προετοιμασία) έμπαινε σε ένα από τα σερβιρισμένα κομμάτια, τα πιάτα μπερδεύονταν μεταξύ τους απ’ την οικοδέσποινα και κάθε παρευρισκόμενος διάλεγε το δικό του ελπίζοντας να είναι ο τυχερός. Τη συνταγή που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμύδι, πράσο και μπαχαρικά σε χωριάτικο φύλλο θα τη βρείτε πατώντας εδώ.

βασιλόπιταπίταΘράκηγιορτινό τραπέζικιμάς