Χούμους και παραλλαγή – Πέντε συνταγές για «άπαιχτη», σπιτική ρεβιθοσαλάτα
NewsroomΤο χούμους είναι εξαιρετικά δημοφιλές και στη χώρα μας κρεμώδες άλειμμα από ρεβίθια και ταχίνι που σερβίρεται με πιτούλες ή ως συνοδευτικό των φαλάφελ σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ανά περιοχή ή κουζίνα μπορεί να περιέχει διαφορετικά καρυκεύματα, κουκουνάρι ή άλλα έξτρα υλικά με τα οποία γαρνίρεται. Εκτός από τους ρεβιθοκεφτέδες το χούμους συνοδεύει ωραία και σαρακοστιανά πιάτα με θαλασσινά. Για όσους και όσες σκέφτηκαν να φτιάξουν σπιτικό χούμους την τελευταία στιγμή, στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον και ρεβίθια ξεφλουδισμένα, που δεν χρειάζονται μούλιασμα από την προηγούμενη, γεγονός που απλουστεύει τα πράγματα και συντομεύει το χρόνο παρασκευής.
Βασική συνταγή για κλασικό χούμους
Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα, 2/3 φλιτζανιού ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, 2-3 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 5 κουταλιές της σούπας νερό ή ζωμό όπου έβρασαν τα ρεβίθια, πάπρικα ή μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση: Βάζετε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το αλάτι. Λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να αποκτήσετε ένα μείγμα λείο και ομοιογενές. Προσθέτετε, αν χρειάζεται νερό ή το ζωμό όπου έβρασαν τα ρεβίθια, για να πετύχετε την επιθυμητή υφή. Σερβίρετε το χούμους με λίγο ελαιόλαδο, πάπρικα και μαϊντανό.
Συνταγή για χούμους με κουκουνάρι
Στην παραλλαγή αυτή προστίθεται στη ρεβιθοσαλάτα φρέσκο κρεμμυδάκι και τραγανό κουκουνάρι που εντείνει τη γεύση και το άρωμα του καβουρντισμένου καρπού. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.
Συνταγή για χούμους με καρότα
Δώστε στο χούμους πορτοκαλί χρώμα και γλυκύτερη γεύση χρησιμοποιώντας τα καρότα.
Υλικά: 300γρ. ρεβίθια μουλιασμένα από την προηγούμενη και βρασμένα, 2 καρότα καθαρισμένα σε κομμάτια, 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Ρίχνετε τα καρότα στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να λιώσουν. Προσθέτετε τα ρεβίθια, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, και λειτουργείτε ξανά τη συσκευή μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Δοκιμάζετε το μείγμα και προσθέτετε λίγο από το ζωμό που έβρασαν τα ρεβίθια, αν είναι πολύ πηχτό, και λίγο αλάτι, αν χρειάζεται.
Συνταγή για χούμους με σπανάκι
Αυτή η συνταγή από το αρχείο του ethnos.gr είναι του σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου. Φτιαγμένο με ρεβίθια, ταχίνι, σπανάκι και συνδυασμένο με λίγη φέτα, το …ελληνοπρεπές αυτό χούμους λειτουργεί ωραίο ως ορεκτικό σε ένα τραπέζι. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για χούμους με παντζάρι
Δώστε στη ρεβιθοσαλάτα αλλιώτικο χρώμα και ξεχωριστή γλύκα χρησιμοποιώντας μαζί με τα ρεβίθια και παντζάρι. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό