Πατάτες που πρασίνισαν – Τρώγονται ή όχι;
NewsroomΣτον Γιάννη Χασανάκο, μάγειρα και τεχνολόγο τροφίμων, ( www.thejoycooker.com) απηύθυνε το icookgreek.com το ερώτημα τι κάνουμε όταν οι αποθηκευμένες μας πατάτες αρχίζουν να πρασινίζουν. Ακολουθεί μέρος της απάντησης, δείτε την ολόκληρη εδώ.
Τι κάνει τις πατάτες να πρασινίζουν;
Το πράσινο χρώμα μπορεί να είναι είτε χλωροφύλλη είτε σολανίνη. Και τα δύο προκαλούνται κυρίως από την έκθεση της πατάτας στο φως (αλλά όχι αποκλειστικά). Η χλωροφύλλη δεν είναι επιβλαβής, μάλιστα περιέχει και ωφέλιμη ποσότητα σιδήρου. Η σολανίνη όμως, η οποία είναι μια γλυκοαλκαλοειδής χημική ένωση, από κάποια συγκέντρωση και πάνω είναι τοξική.
Μπορούμε να καταναλώσουμε πράσινες πατάτες;
Σολανίνη περιέχουν οι πατάτες φυσιολογικά, σε πολύ μικρή ποσότητα και είναι μέρος της φυσικής άμυνας της πατάτας, καθώς έχει παρασιτοκτόνες ιδιότητες. Το πρασίνισμα όμως είναι ένδειξη αύξησης της περιεκτικότητας της σολανίνης σε ενδεχομένως τοξικά για τον άνθρωπο επίπεδα. Και επειδή δεν μπορούμε με το μάτι να ξέρουμε αν είναι χλωροφύλλη ή σολανίνη το πράσινο που βλέπουμε (το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για συνδυασμό των δύο) δεν πρέπει να καταναλώνουμε το πράσινο μέρος της πατάτας!
Αν λοιπόν έχουν πρασινίσει οι πατάτες, τις πετάμε;
Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών