Σε πότισα ροδόσταμο – Γλυκές δημιουργίες με μαγιάτικα τριαντάφυλλα
NewsroomΑν σας γοητεύει το μεθυστικό άρωμα των ρόδων και σας αρέσουν τα γλυκίσματα που το αιχμαλωτίζουν, τα τριαντάφυλλα του Μαΐου θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για τις ζαχαροπλαστικές σας ανησυχίες. Προτιμήστε τριαντάφυλλα που μπορείτε να κόψετε μόνοι σας νωρίς το πρωί για να έχουν όλο τους το άρωμα από πηγές προέλευσης που εμπιστεύεστε, ώστε να είστε απολύτως σίγουροι ότι τα πέταλα τρώγοντα -δηλαδή δεν έχουν πάνω τους φυτοφάρμακα ή άλλες επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες.
Συνταγή για τριαντάφυλλο γλυκό του κουταλιού
Υλικά: 200γρ. ροδοπέταλα από εκατόφυλλα, μαγιάτικα τριαντάφυλλα (τα τριαντάφυλλα με τα πολλά φύλλα), 450 γρ. ζάχαρη, 500 ml νερό, χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση: Αφαιρείτε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα και με ένα ψαλίδι κόβετε το λευκό άκρο τους που βρίσκεται στη βάση του πέταλου. Βάζετε τα πέταλα σε ένα σουρωτήρι και τα πλένετε καλά ανακατεύοντας προσεκτικά. Τα αφήνετε να στραγγίσουν. Ανακατεύετε προσεκτικά τα ροδοπέταλα με τη μισή ζάχαρη και τα αφήνετε για 3 -3 1/2 ώρες. Βράζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για 1?-2?. Προσθέτετε τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα και το χυμό λεμονιού. Σιγοβράζετε για 30? περίπου ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσουν τα ροδοπέταλα (προσοχή να μη λιώσουν). Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει αρκετά και στη συνέχεια το τοποθετείτε σε αποστειρωμένα βάζα.
Συνταγή για λικέρ τριαντάφυλλο
Υλικά: 350 γρ. μαγιάτικα ροδοπέταλα από εκατόφυλλα τριαντάφυλλα (τα τριαντάφυλλα με τα πολλά φύλλα), 1 λίτρο τσίπουρο, 1 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση: Αφαιρείτε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα και με ένα ψαλίδι κόβετε το λευκό άκρο τους που βρίσκεται στη βάση του πέταλου. Βάζετε τα πέταλα σε ένα σουρωτήρι και τα πλένετε καλά ανακατεύοντας προσεκτικά. Τα αφήνετε να στραγγίσουν. Ανακατεύετε προσεκτικά τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη. Βάζετε τα ροδοπέταλα σε ένα βάζο και προσθέτετε το τσίπουρο. Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε σε δροσερό μέρος για 2 μήνες περίπου. Στραγγίζετε το περιεχόμενο και το βάζετε σε μπουκάλι.
Πώς γίνεται το σπιτικό ροδόνερο ή ροδόσταμο
Αρωματίζει τα μαλεμπιά, τους μπαλεζέδες, τα λουκουμάκια, τις κρέμες, τα αμυγδαλωτά, τα μπακλαβαδάκια... Το ροδόνερο ή ροδόσταμο φτιάχνεται εύκολα στα σπίτι, αλλά δεν έχει την αρωματική ένταση του τυποποιημένου που είναι προϊόν απόσταξης.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
- Αφαιρείτε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα και με ένα ψαλίδι κόβετε το λευκό άκρο τους που βρίσκεται στη βάση του πέταλου.
- Βάζετε τα πέταλα σε σουρωτήρι και τα πλένετε καλά ανακατεύοντας προσεκτικά. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με νερό και ανάβετε το μάτι.
- Όταν το νερό πάει να πάρει βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα και την αφήνετε σκεπασμένη για 30’-40’. Στη συνέχεια φιλτράρετε το νερό και το χρησιμοποιείτε στη ζαχαροπλαστική σας.
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
- Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής