Food & Drink|24.08.2023 08:47

Φρέσκα φασολάκια – Τα είδη τους, πώς καθαρίζονται και πώς μαγειρεύονται

Newsroom

Μπορεί να τα βρίσκουμε πια ολόκληρο το χρόνου στην αγορά (θερμοκηπίου ή κατεψυγμένα), αλλά όταν τα φρέσκα φασολάκια βρίσκονται στην εποχή τους, δικαιώνουν τη φήμη τους ως αναπόσπαστο στοιχείο του καλοκαιρινού μας τραπεζιού και της θερινής ελληνικής κουζίνας.

Πώς μαγειρεύονται τα φρέσκα φασολάκια

Για να τα απολαύσουμε στο μάξιμουμ, προσέχουμε κατά την αγορά τους να διαλέξουμε τραγανά και τρυφερά φασολάκια γεμάτα «ζωηράδα» που τους χαρίζει η υγρασία τους. Τα φρέσκα φασολάκια ανάλογα με το είδος τους γίνονται τέλεια μαγειρεμένα σκέτα με λαδόξιδο, κλασικά λαδερά με ντομάτα και κρεμμύδι, βρασμένα προσεκτικά με άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια ή κοκκινιστά με κρέας και πουλερικά. Ατμισμένα, συνδυασμένα με άλλα ωμά λαχανικά, δίνουν νόστιμες και υγιεινές λύσεις εξασφαλίζοντας διατροφική ισορροπία σε πιάτα όπου πρωταγωνιστεί το ψάρι, το ρύζι ή τα ζυμαρικά.

Πώς καθαρίζoνται τα φρέσκα φασολάκια

  1. Παίρνετε κάθε φασολάκι ξεχωριστά και αφαιρείτε το κοτσανάκι του.
  2. Αν φαίνεται σκληρή η ακριανή «μυτούλα» απ’ την άλλη πλευρά, την αφαιρείτε κι εκείνη.
  3. Το κόβετε στη μέση και ελέγχετε αν έχει έντονες ίνες περιμετρικά. Συνήθως τα πολύ φρέσκα, τρυφερά και τραγανά φασολάκια, που σπάνε αμέσως στα δύο, δεν έχουν ανάγκη από καθάρισμα ινών -ελέγξτε επιτόπου την παρτίδα. Αν είναι πιο εύκαμπτα και αντιστέκονται στο σπάσιμο, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα δείτε «κλωστούλες» στην ένωση, οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν γύρω γύρω με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
  4. Ξεπλένετε καλά τα φρέσκα φασολάκια με άφθονο νερό.

Φρέσκα φασολάκια - Τα πιο συνηθισμένα είδη

Υπάρχουν πάνω από 130 είδη φασολιών. Στην Ελλάδα φρέσκα φασολάκια βρίσκουμε αρκετά στον μανάβη και στη λαϊκή αγορά ολόκληρο το καλοκαίρι αλλά και τον Σεπτέμβρη. Τα πιο δημοφιλή είναι τα τσαουλιά, τα αμπελοφάσουλα και τα μπαρμπούνια.

Πώς είναι τα τσαουλιά φασολάκια

Τα τσαουλιά είναι φρέσκα φασολάκια με σχετικά ανοιχτό πράσινο χρώμα και στρογγυλεμένες άκρες. Είναι από τα πιο συνηθισμένα είδη και μαγειρεύονται τόσο σε παραδοσιακά λαδερά με ντομάτες, κρεμμύδι και πατάτες ή άνευ όσο και με μοσχαράκι ή κοτόπουλο.

Πώς είναι τα αμπελοφάσουλα

Τα αμπελοφάσουλα είναι τα πιο ντελικάτα της οικογένειας και τα πιο άγλυκα όλων. Πρόκειται για λιγνά και μακριά φασολάκια με πολύ σκούρο πράσινο χρώμα. Δεν συνηθίζονται κοκκινιστά, αντιθέτως τους ταιριάζουν τα λαδόξιδα και τα λαδολέμονα. Γίνονται εξαιρετικές σαλάτες και συνοδεύουν ψάρια τηγανητά ή ψητά.

Πώς είναι τα μπαρμπούνια (μπαρμπουνοφάσουλα)

Τα μπαρμπούνια (μπαρμπουνοφάσουλα) είναι πλατιά φασολάκια που περιλαμβάνουν τόσο ροζ κοκκινωπές εκδοχές με ανοιχτόχρωμα στίγματα όσο και πράσινες. Τα κοκκινωπά μπαρμπούνια δεν καταναλώνονται με τη φλούδα τους, η οποία αφαιρείται και πετιέται. Από αυτού του τύπου τα φασολάκια τρώγονται μόνο τα σπέρματα στο εσωτερικό τους που αποκαλούνται και χάντρες.

Συνταγή για χόρτα μαγειρευτά με κολοκυθάκια και φρέσκα φασολάκια

Φαγάκι ελαφρύ, οικονομικό, υγιεινό, στηριγμένο στα καλούδια της καλοκαιρινή φύσης. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για σαλάτα με φασολάκια, τόνο και αυγά

Είναι νόστιμη, χορταστική, ελαφριά και διατροφικά ισορροπημένη η συνταγή για αυτή τη σαλάτα με πράσινα φασολάκια. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ

Βρείτε εδώ περισσότερες συνταγές με φασολάκια πράσινα

tipsφασολάκια πράσιναφασολάκια φρέσκα