Food & Drink|26.10.2018 12:25

Η καλύτερη χειροποίητη τυρόπιτα

Newsroom

Η τυρόπιτα φούρνου μπορεί να μοιάζει δύσκολη στο να παρασκευαστεί, ωστόσο, αν ακολουθήσετε πιστά την παρακάτω συνταγή, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Ο χρόνος προετοιμασίας υπολογίζεται σε 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ χρειάζεται 45 λεπτά ψήσιμο.

Υλικά (για ταψί φούρνου)

Για το φύλλο

  • 5 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Νερό όσο πάρει

Για το άλειμμα των φύλλων

  • 1 βούτυρο βιτάμ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 5 αβγά
  • 600 γρ. τυρί φέτα
  • 1 φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

  1. Για να κάνουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Την αφήνουμε 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη για να «ξεκουραστεί».
  2. Στη συνέχεια κόβουμε έντεκα μικρά μπαλάκια ζύμης. Κάθε μπαλάκι είναι και ένα φύλλο.
  3. Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί, αφού πρώτα το αλείψουμε ελαφρά με το λιωμένο βούτυρο και το λάδι, τα οποία και θα αναμείξουμε σε ένα φλιτζάνι. Την ίδια διαδικασία με το άνοιγμα των φύλλων κάνουμε άλλες τέσσερις φορές.
  4. Μετά την τοποθέτηση και του πέμπτου φύλλου ρίχνουμε τη γέμιση, από την οποία έχουμε κρατήσει λίγη.
  5. Προσθέτουμε με την ίδια διαδικασία του αλείμματος ακόμη δύο φύλλα και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  6. Ανοίγουμε και τα τελευταία τέσσερα φύλλα, τα οποία απλώνουμε σουρώνοντάς τα ελαφρά. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι με το βούτυρο. Σημειωτέον ότι δεν κόβουμε την πίτα.
  7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
πίταπίτεςτυρίτυροπιτάκιατυρόπιτα