Food & Drink|19.09.2023 07:41

Τι τρώμε μεσοβδόμαδα - Νόστιμες και γρήγορες συνταγές με κοτόπουλο

Newsroom

Νόστιμο, οικονομικότερο και πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο πρωταγωνιστεί στη σπιτική κουζίνα της κάθε μέρας και είναι κλασική λύση για απλά, αλλά όχι πρόχειρα γεύματα. Μαγειρεμένο με δυο-τρία λαχανικά εποχής ή με μια ιδιαίτερη σαλτσούλα και συνοδεία ρυζιού, πατάτας, ζυμαρικών ή απλά μιας γενναίας δόσης από φρεσκοκομμένη σαλάτα, δίνει εύκολα και γρήγορα πιάτα γευστικά. Αν στο σπίτι δεν υπάρχει κανείς που να προτιμά το στήθος, προσπεράστε τα ολόκληρα κοτόπουλα και προμηθευτείτε μόνο μπουτάκια, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Στις συνταγές που ακολουθούν πρωταγωνιστούν τα μπούτια, τα κοπανάκια και οι φτερούγες που μαγειρεύονται γρήγορα.  

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με ντοματίνια και δυόσμο

Υλικά: 4 μπουτάκια κοτόπουλου ή 8 κοπανάκια, 20 ντοματίνια, 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη, 1 κρεμμύδι σε ροδέλες, 1/2 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες, 1 ντομάτα τριμμένη ανακατεμένη με 1 κουταλιά ξίδι και 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, δυόσμος ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός)

Εκτέλεση: 1. Βάζετε σε ταψί τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τοποθετείτε ανάμεσά τους τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια και τις πιπεριές. Σκορπίζετε τις σκελίδες του σκόρδου. 2. Ρίχνετε και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το δυόσμο και περιχύνετε με την τριμμένη ντομάτα. Ανακατεύετε τα πάντα καλά με τα χέρια να πάνε οι χυμοί παντού. 3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35'-45?, αν έχουν μείνει παραπάνω υγρά, ή αφήνετε για 5?-7? στο γκριλ, αν θέλει κι άλλο ρόδισμα. Σερβίρετε με ρύζι, πασπαλισμένο με λίγη τριμμένη φέτα.

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με μέλι και χυμό εσπεριδοειδών

Υλικά: 8 μπουτάκια κοτόπουλου (κοπανάκι) Για τη μαρινάτα: ο χυμός 2 πορτοκαλιών, ο χυμός 1 λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας μέλι, 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες, 4 κουταλιές σάλτσα σόγιας, 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Ανακατεύετε σε ρηχό πλαστικό σκεύος το σκόρδο, το χυμό των εσπεριδοειδών, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, την καυτερή πιπερίτσα, το μέλι και το πίπερο. 2. Βάζετε μέσα τα μπουτάκια και τα αφήνετε να μαριναριστούν τουλάχιστον 2 ώρες γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα (το καλύτερο είναι να τα αφήσετε 1 νύχτα). 3. Ψήνετε τα μπουτάκια στα κάρβουνα, την ψηστέρια ή το γκριλ του φούρνου για 25’ περίπου, γυρίζοντάς τα και απ' τις δύο πλευρές.

Συνταγή για φτερούγες κοτόπουλου μαγειρευτές με ντομάτα 

Υλικά: 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια, 3 φύλλα δάφνης, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση: 1. Σε ευρύχωρο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρετε τις φτερούγες σε δύο δόσεις (για να σας χωρέσουν) μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε απ' το σκεύος και τις μεταφέρετε σε πιατέλα. 2. Στη συνέχεια σοτάρετε ελαφρά στο ίδιο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο ανακατεύοντας συχνά. 3. Ξαναβάζετε στο σκεύος τις φτερούγες, προσθέτετε τις φέτες ντομάτας, το σκορδάκι, όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε και τα φύλλα δάφνης. 4. Συμπληρώνετε τα υγρά με μισό φλιτζάνι νερό περίπου, σκεπάζετε με καπάκι και μαγειρεύετε για 35'-40', μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σαλτσούλα του. Αν χρειαστεί ρίχνετε ενδιαμέσως λίγο νερό ακόμη. Σερβίρετε τις φτερούγες συνοδεύοντας με ρύζι, ζυμαρικά ή τηγανητές πατάτες.

γεύμασπιτικές συνταγέςσυνταγέςντομάτακαθημερινότητακοτόπουλο