Food & Drink|25.09.2023 07:50

Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου – Γαστρονομικές παραδόσεις και φρέσκες ιδέες δίνουν ραντεβού στον Άγιο Νικόλαo

Newsroom

Εδώ και πέντε χρόνια εστιατόρια και κουζίνες ξενοδοχείων βγαίνουν στους δρόμους του Αγίου Νικολάου Κρήτης και μαγειρεύουν συνταγές βγαλμένες από την παράδοση, ιδωμένες όμως μέσα από μια καλοδεχούμενη φρέσκια ματιά. Σύμφωνα με όσα είπε ο άξιος σεφ και εμπνευστής της διοργάνωσης, Γιάννης Μπαξεβάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Διασυνδέσεις» στην ΕΡΤ1 στη γιορτή συμμετέχουν καλοί και επώνυμοι επαγγελματίες της μαγειρικής τέχνης απ’ όλη την Ελλάδα, γυναίκες από τοπικούς συνεταιρισμούς, όπως αυτός της Κριτσάς, τοπικοί παραγωγοί τυριών, κρασιού και άλλοι. Τα 5α Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου πραγματοποιούνται την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στην Κιτροπλατεία.

Κάθε χρόνο και καλύτερα, τα Μαγειρέματα του Δρόμου

Ο ίδιος αναφέρει ότι φέτος περιμένουν πολύ κόσμο, κρίνοντας από τις συμμετοχές που ήδη είναι σε γνώση των διοργανωτών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε χρόνο γινόμαστε και καλύτεροι». Ο κ. Μπαξεβάνης σημειώνει ακόμη ότι είναι άποψη και επιλογή να μην χρησιμοποιείται για τη διοργάνωσή τους ο ξένος όρο street food, αφενός για να υποστηριχθεί η όμορφη ελληνική γλώσσα και αφετέρου για να μην υπάρχει η εσφαλμένη παραπομπή στο fast food καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα Chef's Brigade, της οποίας τυγχάνει μέλος, είναι υπέρ του ...slow food.

 

Σε ό,τι αφορά τα καλούδια που περιμένουν τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να τα γευτούν, κάθε εστιατόριο αποφασίζει τι θα φτιάξε,ι αρκεί η επιλογή να συνδέεται με κάποιον τρόπο με τις γαστρονομικές παραδόσεις της κρητικής κουζίνας ή/και να περιέχει τοπικές πρώτες ύλες και προϊόντα. Το σκεπτικό πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια είναι τόσο ο κόσμος όσο και οι μάγειρες της περιοχής να αντιληφθούν στην πράξη ότι αν δουλεύουν με τοπικά προϊόντα και τοπικές συνταγές που ζητούν οι ξένοι, θα δουλέψει πολύς ακόμη κόσμος μαζί τους. 

Τι θα μαγειρέψει ο σεφ

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης αποκάλυψε στην ίδια εκπομπή το πιάτο που θα μαγειρέψει ο ίδιος και το ξενοδοχείο που εκπροσωπεί. Πρόκειται για μικρά κεφτεδάκια με ξινόχνδρο γεμίσμενα με αρνάκι και χόρτα.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αναρτήσει οι διοργανωτές της εκδήλωσης στο Facebook στα 5α Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου συμμετέχουν ακόμη οι Μανώλης Παπουτσάκης, Σωτήρης ΕυαγγέλουΑλέξανδρος Τσιοτίνης, Μίλτος Αρμένης, Γιάννης Λουκάκος, Μιχάλης Χάσικος, Christian Alain Llorca, Γιάννης Παναγιωτίδης, Χρήστος Λάπας, Δημήτρης Ρουσουνέλος. Από τη σελίδα αυτή μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τα νέα ονόματα σεφ και μάγειροι/μαγειρισσών που προστίθενται.

chefΚρήτημάγειρεςφεστιβάλΆγιος Νικόλαος