Food & Drink|02.11.2023 08:10

Εξασφαλίζει το κολλαγόνο -πόσιμο, σε παστίλιες ή σε σκόνη- καλύτερο δέρμα, νύχια και μαλλιά;

Newsroom

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από τα σκευάσματα κολλαγόνου ως συμπληρώματα διατροφής που πάσης φύσεως «σταρ» -εντός ή εκτός εισγωγικών- και influencers προωθούν για τα θαυματουργά οφέλη στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Δεδομένου δε ότι το κολλαγόνο παρέχει στο οργανισμό κρίσιμη υποστήριξη για τη λειτουργία των ιστών αυτών, φαίνεται αρκετά εύλογο και στους πλέον καχύποπτους ότι η κατανάλωσή του ενδέχεται να προσφέρει λαμπερά μαλλιά, γερά νύχια και σφριγηλό δέρμα. Τι λέει όμως η επιστήμη;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Όσο πιο απλουστευμένα είναι δυνατόν να ειπωθεί, σε σημείωμά τους δύο διαπιστευμένες δερματολόγοι αρθρογράφοι του Harvard Health (της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ -HMS) αναφέρουν σχετικά: Το κολλαγόνο είναι κύρια δομική πρωτεΐνη των ιστών. Βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τους τένοντες, τους χόνδρους και τα οστά. Το κολλαγόνο συνεργάζεται με άλλες ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ και η ελαστίνη, για να διατηρήσει την ελαστικότητα, τον όγκο και την υγρασία του δέρματος. Βοηθά επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών -όπως η κερατίνη- που σχηματίζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Το ίδιο το σώμα μας παράγει κολλαγόνο αξιοποιώντας στοιχεία που αντλεί από τροφές με πρωτεΐνες.  Αλλά παράγοντες όπως η γήρανση, οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν την παραγωγή του από τον οργανισμό μας.

Εδώ έρχονται τα διατροφικά συμπληρώματα (πόσιμα ή στερεά) που περιέχουν κολλαγόνο από διάφορες πηγές (όπως ψάρια, βοοειδή, χοιρινό ή κοτόπουλο) και υπόσχονται να εφοδιάσουν με το πολύτιμο αυτό στοιχείο το σώμα μας.

Μπορούν τα πόσιμα ή στερεά συμπληρώματα κολλαγόνου να ενισχύσουν το δέρμα;

Οι Payal Patel και Maryanne Makredes Senna, οι δυο επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο, παραθέτουν μια σειρά ερευνών που σχετίζονται με το ερώτημα.

Ανασκόπηση και εκ νέου ανάλυση 19 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dermatology, με συνολικά 1.125 συμμετέχοντες, κατέδειξε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα κολλαγόνου είδαν όντως βελτίωση στη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, τις δε ρυτίδες να εμφανίζονται λιγότερο αισθητές. Αυτό ακούγεται ελπιδοφόρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καθόλου σαφές εάν αυτές οι βελτιώσεις οφείλονταν πράγματι στο κολλαγόνο, αφού στις περισσότερες δοκιμές γινόταν χρήση συμπληρωμάτων τα οποία εκτός από κολλαγόνο περιείχαν επίσης βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, συνένζυμο Q 10 και υαλουρονικό οξύ.

Τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων κολλαγόνου σε υψηλές ποσότητες συγκεκριμένης μορφής ενδέχεται να βελτιώνει τα επίπεδα υγρασίας, την ελαστικότητα, τις ρυτίδες και την υφή του δέρματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρθρογράφους, απαιτούνται πολύ πιο σοβαρές μελέτες για να μάθουμε εάν τέτοια προϊόντα είναι ασφαλή για μακροπρόθεσμη χρήση.

Συμπληρώματα κολλαγόνου νύχια και μαλλιά

Σχεδόν κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει τη χρήση κολλαγόνου για την ενίσχυση των μαλλιών και των νυχιών. Μόνο μια μικρή μελέτη του 2017 σε 25 άτομα με εύθραυστα νύχια διαπίστωσε ότι η λήψη 2,5 γρ. κολλαγόνου καθημερινά για 24 εβδομάδες βελτίωσε την αντοχή και την ανάπτυξη των νυχιών. Ωστόσο, στη μελέτη αυτή δεν υπήρχε καν η κλασική παράλληλη ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο) για να γίνει η όποια σύγκριση.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες σε ανθρώπους που να εξετάζουν τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου για τα μαλλιά. Επί του παρόντος, κανένα ιατρικό στοιχείο δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του μάρκετινγκ ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου, πόσιμα ή μη, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τη λάμψη, τον όγκο και το πάχος της τρίχας.

Τελικά αξίζει να λαμβάνει κανείς συμπληρώματα ή πόσιμο κολλαγόνο;

Κατά τις υπογράφουσες ειδικούς, για την ώρα δεν υπάρχουν αξιόλογες αποδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου σε χάπια ή πόσιμη μορφή θα κάνει τη διαφορά στο δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια. Το σώμα μας φαίνεται πως δεν μπορεί να απορροφήσει το κολλαγόνο σε τέτοια μορφή. Δεν υπάρχει καμία μελέτη σε ανθρώπους αυτή τη στιγμή που να αποδεικνύει με σαφήνεια ότι το κολλαγόνο που λαμβάνουμε από το στόμα θα καταλήξει στο δέρμα, τα μαλλιά ή τα νύχια μας.

Τα tips των ειδικών για πιο υγιές δέρμα, νύχια, μαλλιά

  • Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.
  • Εάν καπνίζετε, σταματήστε το.
  • Περιορίστε το αλκοόλ σε δύο ή λιγότερο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ή ακόμη λιγότερο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.
  • Εφαρμόστε καθημερινά αντηλιακό και θυμηθείτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες, αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο με εκτεταμένη ηλιοφάνεια.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Harvard Health Publishing (HHP)

Κολλαγόνοσυμπληρώματα διατροφήςπανεπιστήμιο Χάρβαρντδέρμαομορφιάμαλλιά