Food & Drink|17.12.2023 09:30

Κουραμπιέδες: Πώς γίνεται το βούτυρο «κλαριφιέ» που ζητούν κάποιες συνταγές

Newsroom

Το βούτυρο κλαριφιέ ή διαυγές βούτυρο είναι το καθαρό λίπος του βουτύρου, που έχει διαχωριστεί από τα στερεά μέρη του γάλακτος, τα οποία εμπεριέχει το κοινό φρέσκο βούτυρο αγελάδος που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ. 

Ο διαχωρισμός αυτός από τα κατάλοιπα του γάλακτος, βοηθάει το βούτυρο κλαριφιέ να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να ταγκιάζει, ενώ δεν το αφήνει να καεί.

Πού χρησιμεύει το βούτυρο κλαριφιέ

Επειδή το διαυγές βούτυρο έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θερμότητα -αρχίζει να καπνίζει πολύ αργότερα από το το κοινό βούτυρο (στους 252°C το διαυγές, στους 163-190°C το κλασικό), θεωρείται ιδανικό για σοτάρισμα, αφού δεν «μαυρίζει» εύκολα, για την παρασκευή σαλτσών με βάση το βούτυρο, όπως η μπεαρνέζ, που αγαπάει τα φιλέτααλλά και για τους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες καθώς αρκετές συνταγές τελευταία το προτείνουν.

Πώς φτιάχνεται το βούτυρο κλαριφιέ

Υλικά: Αρχικά ας έχετε υπόψιν σας πως για περίπου 400 γρ. βούτυρο κλαριφιέ θα χρειαστείτε 500 με 650 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση: Λιώνετε σιγά σιγά το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (καλύτερα σε μπεν μαρί) χωρίς να το ανακατεύετε γιατί θα καθυστερήσετε τη διαδικασία πολύ. Θα αρχίσει να σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Όταν σταματήσει να παράγεται νέος αφρός και κατακάτσει σημαντικό μέρος του, τότε το βούτυρο έχει διαχωριστεί. Με ένα κουτάλι αφαιρείτε τον εμφανή αφρό της επιφάνειας και αφού τελειώσετε με αυτό το στάδιο σουρώνετε το περιεχόμενο περνώντας το από λεπτή σήτα ή τουλπάνι. Διατηρείτε το βούτυρο κλαριφιέ στο ψυγείο σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Για χρήση σε κουραμπιέδες θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε κρύο από το ψυγείο.

βούτυροκουραμπιέδεςtipsΧριστούγεννα