Αυτά είναι τα κοινά πιάτα της ελληνικής και της τουρκικής κουζίνας: Δείτε τη λίστα
Μαρία ΖαχαράκηΗ τουρκική και η ελληνική κουζίνα έχουν επηρεαστεί η μία από την άλλη κατά τη διάρκεια της ιστορίας και διαθέτουν πλέον πολλά παρόμοια πιάτα και γεύσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεσπά ‘καυγάς’ σε ποιο λαό ανήκει το κάθε φαγητό, γλυκό ή ρόφημα.
Οι πολιτιστικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα εμφανείς ειδικά στα παραδοσιακά πιάτα, τα οποία αν και μαγειρεύονται διαφορετικά στις δύο χώρες, το όνομα, τα υλικά και το αποτέλεσμα της γεύσης είναι σχεδόν όμοια.
Ιδού ορισμένα από τα κοινά ελληνικά και τουρκικά πιάτα, γλυκά και ποτά, την «κυριότητα» των οποίων διεκδικούν και Ελλάδα και Τουρκία, έτσι όπως τα συγκέντρωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ μετά τον ‘καυγά’ για το κοκορέτσι και την κατάταξη της ελληνικής κουζίνας στην 3η θέση παγκοσμίως από τον κατάλογο του Taste Atlas:
Τα κοινά φαγητά Ελλάδας - Τουρκίας
- Καλαμαράκια
- Τζατζίκι
- Ντολμαδάκια
- Φάβα
- Σπανακόπιτα
- Μπαρμπούνια
- Μύδια
- Μουσακάς
- Παπουτσάκια
- Γκιουβέτσι
- Γύρος – Ντονέρ
- Φακές
- Σουβλάκι
- Φασόλια
- Στιφάδο – Γιαχνί
- Γεμιστά
- Μπάμιες
- Κεφτέδες
- Κοκορέτσι
Τα κοινά μας γλυκά
- Μπακλαβάς
- Χαλβάς
- Κουραμπιέδες
- Λουκουμάδες
- Κανταΐφι
- Λουκούμια
Τα ποτά
- Καφές
- Ούζο – Ρακί
- Επιμένουν για «Χριστούγεννα στους δρόμους» οι αγρότες – Τα νέα μπλόκα και τα «ανοιχτά» διόδια
- Eπικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Ουκρανικό: Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων στο Μαϊάμι
- «Θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει πάνω από 1.000 θύματα»: Το FBI «έθαψε» καταγγελία του 1996 για κακοποίηση ανηλίκων στην υπόθεση Επστάιν
- Τρομερός ΠΑΟΚ «πάτησε» τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα! 2-0 αντί 5-0 λόγω Κότσαρη!