Food & Drink|26.01.2024 07:20

Τα ΒορΟινά στην Αθήνα - Δοκιμάζοντας τον εκλεκτό βορειοελλαδίτικο αμπελώνα

Newsroom

Τα ΒορΟινά της Αθήνας, μία από τις πλέον αγαπημένες διοργανώσεις για το κρασί στην Ελλάδα, πραγματοποιείται φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ.

Πρόκειται για την ετήσια έκθεση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων της ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, των κορυφαίων οινοποιείων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καταναλωτές, και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο οίνου. 

Με ανανεωμένη διάθεση και σε νέα τοποθεσία φέτος, πάντα όμως με την ίδια χαρά και προσμονή, τα ΒορΟινά θα ενώσουν και πάλι τους οπαδούς, φίλες και φίλους, του επώνυμου, ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Στα τραπέζια και στα ποτήρια, ο πλούτος του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, από τον Όλυμπο στην Ήπειρο και από εκεί, σε όλη τη Μακεδονία. 

Όλων των ειδών τα ποιοτικά κρασιά

Οίνοι ξηροί λευκοί, blanc de noir,  orange, ροζέ και ερυθροί, αφρώδεις λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι και γλυκείς (φυσικώς ή φυσικός), μονοποικιλιακοί ή σε χαρμάνια, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα έως μακρόχρονης παλαίωσης, είναι ένα μέρος μόνο των επιλογών που οι επισκέπτες της έκθεσης θα γευτούν. 

Στα highlights των ΒορΟινών

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα κρασιά του τρύγου 2023 που ως γνωστόν, αποτέλεσε μια απαιτητική οινική χρονιά, με εξαιρετικά ωστόσο αποτελέσματα από τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Το Ξινόμαυρο σε όλες του τις εκδοχές και εκφράσεις.
  • Ποικιλίες που καλλιεργούνται μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, από τη Ντεμπίνα, το Βλάχικο και το Λημνιό, μέχρι το Αμάσι και τη Νεγκόσκα.
  • Το λευκό χαρμάνι-στυλ των δραμινών κρασιών.
  • Τα κρασιά από τα υψηλότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας.
  • Οι δύο μονοποικιλιακές ερυθρές ετικέτες αφρωδών της Ελλάδας, από γηγενείς ποικιλίες.
  • Πειραματικές ετικέτες που ακόμη δεν κυκλοφορούν καθώς και νεοκυκλοφόρητες.
  • Δημιουργίες βασισμένες σε διεθνείς ποικιλίες, εφάμιλλες του τόπου καταγωγής τους.

Παράλληλο πρόγραμμα 

Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για εκκολαπτόμενους αλλά και έμπειρους γευσιγνώστες και γευσιγνώστριες (Αίθουσα 6). Ώρες 13:00-15:00 – Είσοδος δωρεάν. Έπαθλο 3 φιάλες κρασί στους 3 πρώτους νικητές/νικήτριες! 

Masterclass με τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και τίτλο «Σπουδή στο Ασύρτικο και τη Μαλαγουζιά της Βόρειας Ελλάδας».

Μία εις βάθος ανάλυση των δύο σημαντικότερων γηγενών λευκών ποικιλιών από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της Βόρειας Ελλάδας και από 21 επιλεγμένες ετικέτες. Ώρες 17:00-19:00. Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής εδώ: https://shorturl.at/rCWY5 

Θεματικά τραπέζια οινογευσίας (Αίθουσα 4).

Γευστική δοκιμή των βραβευμένων καλύτερων οίνων ανά κατηγορία και ειδικών βραβείων, καθώς και του καλύτερου αποστάγματος, του 23ου Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζουμε και δοκιμάζουμε σπάνιες αμπελοοινικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Τα Ροζέ της Βόρειας Ελλάδας έχουν το δικό τους θεματικό τραπέζι οινογευσίας. 

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος θα βρίσκονται εκεί για να σας συναντήσουν και φέτος, για 19η χρονιά!

Info: Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις τιμές και την αγορά εισιτηρίων θα βρείτε εδώ

ελληνικός αμπελώναςκρασίΟινοποιοί Βορείου ΕλλάδοςέκθεσηΖάππειο