Food & Drink|08.02.2024 14:24

Εσείς πού πετάτε το τηγανόλαδο;

Χριστίνα Τσαμουρά

Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν πρέπει να πετάμε τα χρησιμοποιημένα λάδια από το τηγάνι ούτε στο νεροχύτη ούτε στη λεκάνη της τουαλέτας. Παρότι αυτοί φαίνονται οι απλούστεροι και ταχύτεροι τρόποι να απαλλαχτούμε από το τηγανέλαιο που δεν πρόκειται να ξαναμαγειρευτεί, στην πραγματικότητα είναι οι χειρότεροι δυνατοί και τους βρίσκουμε μπροστά μας αλλιώς.

Γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε τηγανέλαιο στην αποχέτευση

Θα θυμάστε την αηδιαστική ιστορία. Μία συμπαγής μάζα βάρους 130 τόνων και μήκους 250 μέτρων αποτελούμενη από λίπος, που κρατά σφικτά δεμένα μεταξύ από χρησιμοποιημένα χαρτιά τουαλέτας μέχρι πλαστικά, βρέθηκε προ ετών να φράζει το σύστημα αποχέτευσης στο Whitechapel του Λονδίνου. Το σιχαμερό «βουνό» εντόπισαν εργάτες στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον λόγο για τον οποίο σημειώνονταν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένα σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Η βασική ύλη της μάζας που εμπόδιζε τη ροή των νερών ήταν το χρησιμοποιημένο λάδι που καταλήγει στις αποχετεύσεις. Η ζοφερή αιτία αποκαλύφθηκε το 2017 και χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εταιρεία ύδρευσης «fatberg» (βουνό λίπους). Μάλιστα το τελευταίο κομμάτι του τοξικού «τέρατος» μεταφέρθηκε από τους υπονόμους της μητρόπολης στο Μουσείο του Λονδίνου το 2018 προκειμένου να εκτεθεί δημόσια και να αφυπνίσει.

Τι άλλο να πει κανείς σχετικά; Τα τηγανισμένο λάδι, όταν πέφτει στο αποχετευτικό σύστημα, προκαλεί σειρά προβλημάτων. Στα πιο άμεσα, συγκαταλέγεται το φράξιμο των σωληνώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και αναστάτωση για να επιδιορθωθεί. Στα λιγότερο άμεσα, αλλά εξαιρετικά επιβλαβή τόσο για εμάς όσο και το περιβάλλον, περιλαμβάνονται οι δυσλειτουργίες που προκαλούνται στο βιολιγικό καθαρισμό, το αυξημένο κόστος καθαρισμού του νερού και η μόλυνση που προκαλείται στον υδροφόρο ορίζοντα, η οποία απειλεί την υδρόβια ζωή.

Πού πρέπει να πετάμε το τηγανέλαιο

Ο Γιάννης Χασανάκος, μάγειρας και τεχνολόγος τροφίμων, αναφερόμενος στο θέμα στο icookgreek.com θυμίζει ότι η παλαιότερη πρακτική ήταν να βάζουμε τα τηγανέλαια σε κλειστά δοχεία και να τα πετάμε στα κοινά σκουπίδια. Αυτό πια θεωρείται ξεπερασμένος τρόπος διαχείρισης, καθώς και από εκεί στο τέλος καταλήγουν στο έδαφος. Πλέον υπάρχουν αρκετές εταιρείες συλλογής και ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων τηγανόλαδων, αλλά αυτές απευθύνονται σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης – μάλιστα, είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία κάθε επιχείρηση που χρησιμοποιεί λάδι για τηγάνισμα να έχει σύμβαση με μία από αυτές τις εταιρίες, να συλλέγει και να τους παραδίδει τα χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα. Σε αντάλλαγμα, οι εταιρείες πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο στις επιχειρήσεις εστίασης για κάθε βαρέλι που συλλέγουν από αυτές.

Ποιες λύσεις έχει ένα νοικοκυριό για να απαλλαχτεί από το τηγανέλαιο;

Στο σπίτι βέβαια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Θα πρέπει να μεριμνήσουμε οι ίδιοι για τη συλλογή και για την απόρριψη των τηγανέλαιων που παράγουμε με την καθημερινή μαγειρική. Πώς πρέπει να συλλέγουμε το μαγειρεμένο λάδο και ποιες λύσεις έχουμε στη διάθεσή μας εκτός από τους κάδους που αρκετοί δήμοι έχουν βάλει σε καίρια πόστα; Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ.

λάδιπεριβάλλονανακύκλωσηλίπος